фирми продукти
представяме
работа
 
Здравословна и безопасна детска стая за игра

детеВсеки родител иска за детето си възможно най-безопасна среда на живот – това означава обезопасено и здравословно място, където то да живее, да се храни, да играе и да расте. Безопасността обаче не означава непременно стерилна и скучна среда, нито липса на красота и дизайн. За здравословната и безопасна детска стая за игра са необходими екологични, издръжливи и внимателно подбрани материали, аксесоари и мебелировка – ето как можете да постигнете това:


Материали

Ключът към успешния дизайн е да създадете такова помещение, в което времето си ще искат да прекарат не само децата, но и възрастните. Това от своя страна означава, че не трябва да си спестявате оформянето на дизайна – архитектурни детайли, интересни цветове и десени, дизайн на мебелите, удобни материи и прочее. Освен това децата често обръщат повече внимание на декорацията и интериора като цяло, отколкото си мислим.

Детската стая за игра е едно от най-подходящите места, в които да използвате възможно най-често естествени материали – те са екологични за природата и здравословни за човека. Така например памучните тъкани са устойчиви на плесен, а освен това се почистват лесно – това означава по-малко алергии при децата (вследствие прах, плесен и прочее) и по-малко работа за Вас. Що се отнася до подовата настилка, най-добрият вариант е коркът – той е хипоалергенен, повърхността му образува много малко статично електричество (задържащо прах, косми и нечистотии), а освен това е и устойчив на влага. Да не говорим за това колко мек и удобен е корковият материал за малките деца, които спокойно могат да лазят из цялото помещение. Лесно можете да намерите коркова настилка във формата на плоскости, готови за монтаж. Когато пък избирате бои, лакове и покрития за стените, опитайте се да закупувате такива, които са на водна основа и/ли с ниско съдържание на летливи органични съединения (т.нар. low-VOC).

детска стая
План за игри

При изработката на предварителния дизайн на детската стая за игра трябва да включите достатъчно място за движение, игри и специфични занимания (рисуване, куклен кът, апликации с цветна хартия и прочее). Всички тези занимания ще забавляват детето и ще го занимават, докато Вие си почивате наблизо. Уверете се също, че помещението разполага с достатъчно място за сядане, така че възрастният, който наблюдава детето, да има къде да се разположи.


Дизайн на мебелите

Въпреки, че основаната мебелировка в стаята ще бъде в детски вариант, това не означава, че останалите мебели са строго забранени, стига разбира се те да са съобразени с присъствието на децата (меки линии без остри ръбове, екологичен материал и прочее). Добър избор за детската стая за игра е малка дървена масичка, тъй като тя ще бъде мултифункционален елемент – върху нея детето ще може да рисува, да оцветява, да играе с пластилин, да устройва чаени партита за куклите си и прочее. Такава масичка всъщност можете да си направите и сами – измерете подходяща маса с нормални размери и скъсете краката й до желаната височина, след което ги изравнете и обработете с шкурка. Същото се отнася и до мебелите за сядане – канапето и кушетката – те трябва да са достатъчно ниски, за да могат децата да достигнат седалката, но и достатъчно високи, за да е удобно и на възрастните. Не забравяйте да осигурите мебели с достатъчно меки седалки и декоративни възглавници.

детска стая
Място за сядане и за поставяне на вещите

Можете да съчетаете шкафа с място за сядане като изберете мултифункционална детска пейка – шкаф – така детето ще разполага с повече място за игра.


Не забравяйте, че това все пак е детска стая, а това означава и купища играчки, които трябва да бъдат прибирани някъде. За целта осигурете достатъчно място за съхранение на вещите – кошове, шкафове, сандък за играчки и прочее. За да спестите място, можете да съчетаете шкафа с място за сядане (виж един проект тук). Не забравяйте обаче, че всички тези мебели трябва да са обезопасени, за да се намалят рисковете от инциденти (например притискане на детето от тежкия капак на сандъка) – можете да разгледате няколко идеи за безопасност тук.

детска стая
Светлина и ярки цветове

Ако помещението е разположено в приземен етаж, опитайте се да се възползвате максимално от естествената светлина, с която разполагате – например подберете обзавеждането в светли и свежи тонове, а до прозореца засадете цветя в сандъче.

Източник: thisoldhouse.comНяма коментари


ключови думи
детска стая, интериор, безопасност, деца, здравословна среда

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg