фирми продукти
представяме
работа
 
Как да сложите сами коркова настилка в дома си

corkПо материали на Рийдърс Дайджест.

Изключително популярен преди години, естественият корк бързо възвръща своята слава като основен избор за подово покритие. И това не е учудващо – коркът е естествен продукт, излъчващ топлина, удобство и уют, а освен това изглежда много красиво.

Предлагаме Ви проект, с който стъпка по стъпка можете да сложите върху пода на дома си коркова настилка. За целта са използвани коркови плочки с размер 30.5 см. (1 фут).

В илюстрираните инструкции по-долу ще Ви покажем как да монтирате сами 12-инчови (12 инча = 30.48 см.) плочки от естествен корк без покритие върху подслой от шперплат. Това е само един от многото разновидности на корковото покритие за под, които се предлагат на пазара.
Не забравяйте, че монтажът на подова настилка зависи в голяма степен от вида и качеството на основата, върху която се поставя.
Плочите от естествен корк трябва да се залепят върху плоска и гладка повърхност. Можете да ги положите директно върху дървения под, винил или линолеум. За тази цел обаче ще се наложи да завинтите върху съществуващия под шперплатов подслой с дебелина поне 0.6 см. Корковите плочки могат да се инсталират и върху плосък и гладък сух бетонен под. Повече информация за инсталацията на подовата настилка можете да получите и в строителните супермаркети и специализирани магазини.

Ако в помещението имате вече няколко слоя подово покритие, премахнете ги и инсталирайте нов подслой върху голия под. Срежете подлоя от шперплат и го завинтете към покритието. Не замествайте шперплата с ПДЧ или талашитени плочи. Подслоят трябва да бъде с дебелина поне 6 мм.

Уверете се, че винтовете, които сте монтирали, са на едно ниво или малко под нивото на повърхността на шперплатовия подслой. Разположете кръстосано свръзките на шперплата (поне 80 см.) и оставете свободно пространство между 2 и 3 мм. между отделните плочи. Поставете винтове на разстояние един от друг около 15 см. (при „шевовете” това разстояние трябва да бъде около 10 см.).

Направете план на бъдещия дизайн върху милиметрова хартия.
Измерете помещението и начертайте схемата му върху милиметрова хартия. Оформете шарката и границите на бъдещия дизайн. При покупката закупете няколко допълнителни плочки от всяка използвана разцветка, в случай, че сбъркате някъде при изрязването. Ако останат неизползвани, тези парчета могат да се превърнат в подложки за чаши или при хранене.

Забележка: В показания проект декоративната лента започва на разстояние около 22 см. от всяка странична стена и е с ширина 29.2 см., тоест почти колкото размерът на една плочка. Тук са включени и 5-сантиметрови ленти от тъмен корк. Избягвайте да разполагате лентата твърде близо до стените.

Нанесете контактното лепило предварително
Изчислете колко коркови плочки ще можете да намажете с лепило (върху гърбовата част) и да положите деня преди да започнете същинския проект (стъпка 3). Това ще улесни работата Ви на сутринта. В посочения случай за един ден са нанесени всички плочки в стаята, която е с размери 305 х 305 см., но ако не сте специалист в областта е добре да си оставите още един ден. Можете да нарежете плочките с вече нанесено на гърба лепило, но ако имате по-деликатни форми за изрязване е по-добре първо да режете, а след това да нанасяте цимента върху гърбовете на плочите.

Забележка: Ако знаете, че в стария Ви под има наличие на азбест (обикновено такъв има в по-старите подове) или се съмнявате в това, задължително се консултирайте със специалисти относно начина на премахването и складирането на остатъците му – азбестът може да бъде токсичен при отделянето му във въздуха.

Необходими инструменти:
Необходими са Ви циркуляр и инструмент за монтаж на винтове – за подслоя; корда за измерване; широка шпатула; валяк с легенче; мек гумен чук и мерителна рулетка. Наемете или вземете назаем подов валяк (45 килограма).

Слепващи елементи
В този проект се използват основно 2 типа слепващи елементи – контактна циментова смес и замазка. Контактното лепило се нанася върху гърба на всяка плочка с помощта на малък валяк и се оставя да изсъхне, докато при допир върху пръстите не остава следа. След това плочките могат да се положат, но веднъж поставени, те не могат да се махат.

cork

Замазката се нанася с помощта на мистрия само върху подслоя, а след това отгоре се поставя корковата плочка. Някои производители поставят условие за гаранцията на предлаганите от тях коркови плочи и тя важи само при употреба на зададени от тях слепващи елементи, затова ако разчитате на гаранцията трябва да се съобразите с това. не забравяйте по време на работа да осигурите в помещението добра вентилация, тъй като лепилата отделят вредни летливи вещества.

Коркът се предлага в множество разновидности

Корковите настилки се правят от парчета от кората на корковото дърво, слепени едно към друго и нарязани в различни форми, размери и дебелина. В този проект е използван естествен корк без покритие, но Вие можете да изберете допълнително обработен материал – например такъв с винилово покритие или пък „плаващи” коркови плочки, които за припокриват или слепват за тънък подслой от корк.

cork

Поставяне на плочките.
Ако работите за пръв път с контактно лепило, то вероятно ще бъдете учудени колко здраво е то. След като веднъж положите една плочка, няма как да я поместите. Затова трябва да бъдете много внимателни и да следвате прецизно предварително начертания план. След като поставите няколко плочки, останалите ще бъдат по-лесни за полагане, тъй като тях можете да ги опрете до вече поставените и да ги бутнете надолу към лепилото. Начукайте плочките с гумения чук, а след това минете отгоре с подовия валяк, за да сте сигурни, че са се слегнали добре.

Забележка: Ако все пак сте сбъркали с поставянето на плочката, то можете да я извадите от мястото й със стъргалка (7.6 см.). След това нанесете нов слой лепило върху повърхността, оставете го да изсъхне и опитайте отново.


Направете си сами матрица за нарязване на корковите плочки.
Изрежете основа от шперплат (2 см.) с около 2 мм. по-висока от размерът на плочите. Монтирайте с винтове по една летва (2 х 5 см.) от всяка страна (долна и горна граница), така че летвата да е малко по-висока от дебелината на плочата. Монтирайте с винтове друга летва под гърба на основата и захванете летвата към плота на масата, така че матрицата да стои стабилно. След това позиционирайте стоманения водач за нарязване към рамката (перпендикулярно на летвите), пробийте дупка във всеки от двата края и го завинтете на място. При промяна на ширината на нужните плочки (например при декоративните елементи), махнете водача и го монтирайте на новото място.

За да използвате матрицата за нарязване, поставете плочката до отбелязаното място, поставете макетното ножче изправено и приплъзнете ножчето по повърхността на плочката, докато я срежете. Летвите държат плочката на място, а водачът показва границата на нарязване.

Нанасяне на покритие върху корковия под.
Ако използваният от Вас корков материал няма покритие, можете да използвате допълнително такова (например полиуретаново покритие на водна или маслена основа), за да го нанесете върху готовия под. Така ще го предпазите от мръсотията и влагата. Покритието се нанася на 2- 3 слоя (стъпка 10).


Стъпка по стъпка:

1. Запълнете „шевовете” и вдлъбнатините върху пода със запълващ материал на циментова основа, за да изравните повърхността. След като материалът изсъхне изстържете всички изпъкнали места и обработете повърхността с шкурка, размер 100 (стъпка 9). Проверете и за винтове, които са останали на по-високо ниво от това на подслоя – ако има такива ги забийте навътре, защото в противен случай те ще пробият корка.

cork

2. След като определите центъра на помещението, нанесете линиите от вече направения план.

cork

3. Нанесете контактното лепило върху задната част на корковите плочки още предишния ден. Това ще Ви спести време, тъй като дори да изглежда сухо, лепилото е активно за около 12 часа.

cork

4. Нанесете с валяка достатъчно количество лепило, за да положите плочките в първия квадрант от разделения на части под. Оставете лепилото да позасъхне (около 30 или повече минути) и започнете да поставяте плочките, започвайки от центъра в посока навън.

cork

5. Нанесете лепило и във втория квадрант и отново оставете да изсъхне за поне 30-ина минути. Бутнете ръба на плочката в съседната и внимателно я поставете върху лепилото. След като веднъж сте поставили плочката няма да можете да я местите. Накрая зачукайте с гумения чук всички плочки, за да изравните повърхността.

cork

6. Обработете повърхността с помощта на подовия валяк, за да се слегне и да сте сигурни, че плочките са прилепнали добре за подслоя.

cork

7. Срежете плочките акуратно с помощта на домашно направена матрица за нарязване. Рамката на матрицата трябва да бъде с около 2 мм. по-широка от височината на плочките. Използвайте линеал, за да позиционирате стоманения водач за нарязване перпендикулярно на рамката. Заковете към основата на матрицата временен ограничител, за да правите еднакви нарязвания.

cork

8. Поставете декоративната коркова лента около вътрешните плочки, по периферията на така получената повърхност.

cork

cork

9. Обработете повърхността с шкурка, за да махнете всички издатини – първо използвайте шкурка с размер 100, а след нея такава с размер 150. Почистете целия под с прахосмукачка 2 пъти.

cork

10. Нанесете първия слой покритие (в случая е използвано полиуретаново покритие на водна основа) с помощта на широк апликатор. Първо обаче нанесете покритието с четка в ъглите и ръбовете. Нанасяйте равномерен слой,  без да поставяте твърде много. Изчакайте 2 или 3 часа преди да нанесете втория слой. Преди да внесете мебелите и да започнете са използвате помещението интензивно обаче, изчакайте покритието да изсъхне поне няколко дена.

cork

11. Направете прага спрямо размерите на вратата.

cork

12. Заковете перваза на пода на границата между пода и стените.

cork

Източник: www.rd.comНяма коментари


ключови думи
корк, корков под, настилка

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg