фирми продукти
представяме
работа
 
Направи си сам: Пейка до прозореца за детската стая

Вече Ви показахме няколко идеи за детската стая, а сега е време да Ви покажем проекта за една от идеите – многофункционалната пейка до прозореца.

пейка
Възглавничките с раирана тапицерия и в ярки цветове, както и практична стенна лампа, която прави четенето удобно и приятно занимание.

Пейката представлява ъглово място за сядане с вградени рафтчета и възможност за използване като бюро (, когато махнете възглавничките) – чудесна мебел за ученика, която заема малко място, а предлага много възможности. За по-малките деца е направено специално стъпало за качване, чието покритие е от корк, за да се намали плъзгането. Под по-дългата част на седалката може да се вмести стандартен ученически стол, така че да не заема място, когато не се използва.

Схема 1

схема


Необходими материали:

• 2 бр. плоскости от шперплат (брезов) с дебелина 2 см. (за части A – G, N и O)
• 5 парчета 1х2 (2.5х5 см.) дървесина, с дължина 244 см. (за части H, J, K, P и Q)
• 1 парче 1х3 (2.5х7.5 см.) дървесина, с дължина 244 см. (за части L и M)
• лепило за дърво
• 1 пакет No. 6 x 3.2 см. винтове за гипскартон
• 1 пакет No. 6 x 4 см. винтове за гипскартон
• 1 пакет No. 8 x 6.3 см. винтове за гипскартон
• 1 пакеет 5d (4.5 см.) довършителни пирони
• смес за запълване на дървесина (т.нар. wood filler)
• 1 литър латексов грунд
• 1 литър латексова боя
• 2 бр. коркови плоскости с квадратна форма (31 х 31 см.), със самозалепващ се гръб

пейка
Когато възглавничките за сядане се махнат, пейката се превръща във функционално ученическо бюро.

Необходими инструменти:

• мерителна рулетка
• ъглов линеал
* инструменти за нарязване на дървесината (банциг, машина за скосяване под ъгъл 45°)
(Забележка: Ако не разполагате с такива инструменти или нямате опит в работата с тях, най-добре е да поръчате на специалист да Ви ги нареже предварително.)
• трионче за ажурна резба
• дрелка и бургии (0.16, 0.5 см., зенкеровани)
• отвертка
• чук
• замба за пироните
• шпатула
• шкурка (размер 100)
• четки за боя
• нивелир
• макетно ножче

пейка
Естествените материали, като например коркът и дървесината, намаляват вероятността от алергични реакции.


Как да започнете

С помощта на циркуляра срежете от шперплатовите плоскости части от A до G, както и част N (Виж схемата за нарязване на частите). Направете вдлъбнатините и жлебовете върху части A и B, както е показано на схемите по-долу (Схема 3 и Схема 4) – всички срезове за свръзките се изрязват от вътрешната част на елементите. Срежете и 2-сантиметровия жлеб по дължината на задния ръб на подовата дъска (C). С помощта на трионче за ажурна резба срежете радиуса на предните ръбове на десния краен панел (A) и на скобата за стената (N). Поставете готовите панели настрана и срежете от парчетата дървесина релсите на рамката (H), преградите (J и K), опорните летви (M) и останалите части (L, P и Q).

Схема 2

схема


Сглобете пейката

Подредете върху равна повърхност късите (P) и дългите (Q) подови летви, и залепете скосените им краища един за друг с лепило за дърво. Оставете лепилото да стегне за няколко минути и нанесете по една капка от него и върху предната част на летвите – накрая поставете подовата дъска (C) върху летвите, като я позиционирате така, че тя да стърчи 2- 3 см. напред от ръба. Пробийте няколко дупки (0.5 см.) по целия периметър (само през подовата дъска) и прокарайте през тях винтове (3.2 см.), за да монтирате подовата дъска (C) към летвите (Виж Схема 2).

Използвайте лепило и 5d довършителни пирони, за да монтирате долния ръб на десния краен панел (A) към ръба на подовата дъска (C), както е показано на схемата – уверете се, че предните ръбове са изравнени. Повторете същата процедура, за да монтирате и левия краен панел (B). След като сте монтирали и двата крайни панела, инсталирайте и задния (гърбов) панел (G) с помощта на лепило и пирони. Залепете на мястото му и базовия разделител (D), както е показано на схемата (забележете изместването от центъра) и го подсигурете с няколко винта за гипскартон (4 см.), като ги прекарате едновременно през подовата дъска (C) и през задния панел (G).

Нанесете лепило по вътрешността на жлебовете върху крайните панели, а след това приплъзнете платформата за стъпалото (E) на мястото й. Прекарайте довършителни пирони едновременно през краищата и през платформата, към горния ръб на базовия разделител (Виж Схема 2). Накрая залепете горния разделител (F) на мястото му и го монтирайте с винтове, прекарани през задния панел (G).

За да завършите сглобяването на пейката използвайте лепилото и довършителните пирони, за да монтирате релсите на рамката (H) и преградите (J и K) към предните ръбове на панелите и разделителите на пейката, както е показано на схемата. Използвайте чук и замба, за да зенкеровате всички довършителни пирони, а накрая запълнете дупките със смес за дърво (wood filler). Оставете сместа да изсъхне и обработете повърхностите с шкурка, за да ги изгладите. Използвайте лепило и винтове (3.2 см.), за да монтирате 2 опорни летви (M) – една към горната релса на предната рамка (изместване: на 2 см. от левия край) и една към вътрешната част на десния краен панел (A), на 61 см. от пода.

Схема 3

схема

Схема 4


схема


Довършителни работи и монтиране

Срежете релсите на бюрото (L) на приблизителна дължина, а след това срежете и направете жлебовете върху стенната скоба (N). Залепете и монтирайте с винтове третата опорна летва (M) към предната част на скобата. Обработете ръбовете с шкурка. Нанесете един слой латексов грунд върху всички повърхности, а след това два слоя латексова боя. Накрая оставете повърхностите да изсъхнат.

При необходимост подгответе нишата, в която ще поставите мебела, като премахнете евентуални приспособления, монтирани върху стената там (например ламперия). Ако помещението е изградено посредством сухо строителство, трябва предварително да намерите вертикалните елементи на стенната конструкция. Наместете пейката на мястото й и я монтирайте с винтове (6.3 см.) поне към 2 вертикални елемента (или поне на няколко места върху стандартна стена), прекарвайки винтовете през задния панел (G). Пробвайте тестово дали релсите на бюрото (L) пасват срещу стената, маркирайте местата, на които ще монтирате мебела към стената (или местата на вертикалните елементи). Пробийте на тези места дупки (0.5 см.) и монтирайте стабилно релсата към стената с винтове. По същия начин затегнете и стенната скоба (N) към близкостоящата стена на нишата, а накрая използвайте лепило и довършителни пирони, за да монтирате предната релса на бюрото, както е показано на схемата.

Схема 5
 
схема

Проверете отново размерите на платформата на бюрото/ седалката (O), срежете елемента и тествайте дали той пасва на място. Ако е необходимо направете някои корекции, а накрая грундирайте и боядисайте повърхността. Оставете да изсъхне и монтирайте към опорите и към готовата конструкция на пейката с довършителни пирони. Срежете корковите плочки, така че да паснат върху стъпалото – поставете ги и ги оставете да залепнат (ако коркът не е със самозалепваща се повърхност, използвайте лепило за дърво).

Забележка: Добре е да се посъветвате със специалист относно монтажа на цялата конструкция в нишата, както и по отношение на стабилността на сглобената от Вас мебел – така ще намалите рисковете от инциденти при използването на пейката (в случай, че сглобяването и/ли монтажът не са извършени правилно/ достатъчно безопасно).

Източник: www.bhg.comНяма коментари


ключови думи
детска стая, пейка

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg