фирми продукти
представяме
работа
 
8 места у дома, на които се крият микробите

Колкото и да чистим, да мием и да дезинфекцираме всичко у дома, няма как да се отървем изцяло от вредните микроби. Има обаче места, на които тези вредни микроорганизми се развихрят с особена сила, ако не ги спрете. Грижейки се за чистотата, Вие редуцирате рисковете от болести и алергични проблеми. Вижте някои от най-замърсените, макар и невинаги  това да е видимо с просто око, места у дома и как да ги  дезинфекцирате.

8 места у дома, на които се крият микробите


Вижте още: Най-мръсните места у дома... и не само



1. Кухненските гъбки

8 места у дома, на които се крият микробите

Тъй като  са в контакт с всякакви хранителни остатъци и много влага, кухненските гъбки  се замърсяват много бързо и се превръщат в любима среда за развитие на микроорганизми. Сменяйте редовно гъбките и дезинфекцирайте всеки ден тази, която използвате, в  неразреден лимонов сок. Можете също да ги пуснете за минутка в микровълновата фурна, което ще унищожи основна част от микробите. Съхранявайте използваните гъбки  така, че да могат да съхнат между  употребите, тъй като водата създава среда за развитие на микроби.

Вижте още: 9 бързи съвета за почистване в кухнята



2. Кухненската мивка

8 места у дома, на които се крият микробите

Остатъците от храна и отпадъци по стените на мивката могат да се прехвърлят върху недобре измитите и изплакнати съдове, което да доведе до проблеми с храносмилателната система. Използвайте почистващ препарат и гъбка, за да почиствате редовно всички повърхности, като поне веднъж седмично използвайте абразив. Най-лесно се нанася препаратът, като напълните с разтвор спрей – бутилка. Нанесете, избършете и изплакнете с гореща вода. За дезинфекция можете да използвате неразреден оцет, смесен с малко сода за печене.

Вижте още: 9 идеи за по-лесно почистване на дома


3. Дъската за рязане


8 места у дома, на които се крият микробите

Тя е в контакт с всякаква сурова храна – месо, зеленчуци, плодове. Това създава подходящи условия за развитието на бактерии, които да се пренесат и върху храната. Особено опасно е да  използвате една и съща кухненска дъска за рязане на сурово месо и на храна, която няма да преминава през  допълнителна преработка, която да убие микроорганизмите. Според изследванията върху кухненската дъска могат да се открият над двеста пъти повече фекални бактерии, отколкото върху тоалетната. Почиствайте редовно дъската с препарат и абразив, можете да я пуснете и в миялната. Използвайте гореща вода и я дезинфекцирайте с неразреден оцет, като го оставите да действа за няколко часа. Хубаво е да използвате кухненски дъски от изкуствен материал, тъй като дървесината е порьозна и се почиства по-трудно, освен това задържа повече бактерии. Най-добре е да използвате различни аксесоари за различните храни. Можете също да натъркате кухненските дъски със силен алкохол.

Вижте  още: 15 нестандартни средства за почистване


4. Четката за зъби


8 места у дома, на които се крият микробите

Опасността от замърсяването на четката за зъби не е за Вашия дом, а за  Вашето здраве. Не съхранявайте четките за зъби до тоалетната чиния, тъй като пръските от водата могат да замърсят аксесоарите. Не затваряйте мокрите четки в кутийки, за да не  се създаде чудесна среда за развитието на бактерии. Сменяйте четките за зъби на няколко месеца, а редовно ги дезинфекцирайте в разтвор за уста. Ако сте били болни, заменете четката, за да се предпазите от повторно инфектиране.


5. Пералната машина


8 места у дома, на които се крият микробите

Постарайте се да  перете правилно. Ако смесите бельото си с носни кърпички или хавлиени кърпи, има шанс върху тях да попаднат опасни фекални микроорганизми. Добре е да перете бельото на ръка или да ги пускате в сушилнята веднага след изпиране. Измийте ръцете си след като докосвате мокрите дрехи, тъй като по тях може да са залепнали замърсявания. Не дръжте прането мокро за дълго време, защото  малкото микроби могат бързо да се размножат в тази среда. Изпирайте прането си на по-висока температура, а към бялото пране прибавяйте белина, която убива 99% от бактериите.

Вижте още: 10 неочаквани еко продукти за почистване на дома


6. Завесите за баня

8 места у дома, на които се крият микробите

Влагата по завесите за баня е чудесна среда за развитие на микроорганизми и гъбички. Затова подсушавайте завесите след къпане и редовно ги почиствайте с оцет, които дезинфекцира и убива гъбичките.


7. Кошчето за отпадъци

8 места у дома, на които се крият микробите

Макар да няма директен контакт с храната, кошчето за отпадъци може да се превърне в опасен развъдник на микроби и бактерии. Използвайте специални чувалчета за смет, които да намалят контакта между сметта и повърхностите на аксесоара. Веднъж седмично изтърквайте кошчето отвън и отвътре с четка и препарат за почистване – дезинфектант.


8. Миялната машина


8 места у дома, на които се крият микробите

Освен остатъците от  продукти, водата е опасна среда за развитие на мухъл. Почиствайте и дезинфекцирайте вътрешните повърхности на уреда след измиване, а след всяка употреба подсушавайте, за да намалите рисковете от развитието на микроорганизми.


Източник: rd.com







7 юли 2011 19:00 | екологично
От: мира
неочаквани места - нали са най-чистите в дома?Как да се почистват екологично и икономично?
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
идеи за почистване, почистване на дома

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg