фирми продукти
представяме
работа
 
9 идеи за по-лесно почистване на дома

Дори вече да сте приключили с пролетното почистване, тези хитри идеи ще Ви бъдат полезни за почистването и поддръжката на дома по всяко време.

почистване на дома


1. Практична престилка

почистване на дома

Вместо да хвърлите старата кухненска престилка за готвене, използвайте я при почистването – напълнете джобовете й с необходимите приспособления и материали, за да не се налага да се връщате многократно за тях по време на работа. Така ръцете Ви ще са свободни за почистване и търкане на повърхностите, дори когато обикаляте от стая в стая. Ако престилката Ви няма достатъчно джобове или те не са удобни за целта, пришийте й няколко допълнителни отделения – за целта прегънете нагоре долната част на дълга престилка и направете няколко вертикални шева пред двата слоя плат, за да оформите отделенията.


2. Почистване на потъмнелите прибори


почистване на дома

Тази проста химична реакция ще почисти бързо и лесно потъмнелите прибори, без да ги повреди. Поставете приборите в алуминиев съд и поръсете с обикновена сода за печене. Налейте вряща вода, колкото да покриете изцяло всички прибори. Когато петната изчезнат извадете приборите и ги излъскайте с памучна кърпа.


3. Лесни "завески" срещу прах


почистване на дома

За да предпазите рафтовете с книги от натрупване на прах, който се почиства трудно, монтирайте в горната част на всеки рафт по една малка "завеска" от ленен плат. Освен че ще улесни почистването на шкафа, тази техника ще подравни визуално редиците с книги. За да направите "завеските", измерете ширината на рафтовете и разстоянието от горния им ръб до най-късата книга, и срежете парче лен с измерените стойности, като добавите по 2 см. толеранс за подгъва от всяка страна. Подгънете, зашийте и закрепете към ръба на рафтовете с тапицерски кабарчета, малки пирончета или велкро.


4. Лесно почистване на декоративните свещи

почистване на дома

Стъклените поставки за декоративни свещи са много практични за празнична декорация или романтична среща, но почистването им може да бъде много изнервящо. Затова можете да използвате този лесен трик – поставете поставките във фризера за няколко часа – когато ги извадите парафинът ще се е свил и ще излезе лесно от стъкления съд. Почистете остатъците с гореща вода и препарат за съдове.


5. Почистване на стайните растения


почистване на дома  почистване на дома

Ако стайните Ви растения са твърде замърсени или увехнали от отоплението у дома, освежете ги с бърза баня. Поставете саксиите във ваната или на пода в банята и ги облейте леко с ръкохватката на душа с хладка вода. За по-малките растения увийте саксията с хартиена кърпа, захваната с щипка за банкноти и внимателно измийте листата им в кофа с вода.


6. Лесно преместване на мебелите

почистване на дома

За да избегнете надраскване на настилката при преместване на мебелите, използвайте този лесен трик – навийте на руло две хавлиени кърпи (те трябва да са чисти) и ги поставете под мебела в двата му края. Придърпайте го на желаното място и махнете кърпите.


7. Предпазване на банята от плесен


почистване на дома

Когато става въпрос за плесен, превенцията е много по-ефикасна от решаването на вече възникнал проблем (трудоемкото почистване на плесента). Що се отнася до банята, която е най-силно податлива на плесени заради високата влажност, има няколко неща, с които да предотвратите появата на неприятните петна. Това са добра вентилация (с прозорец или стенен вентилатор), непрестанна циркулация на въздуха и контрол над влажността. Третият фактор например може да бъде контролиран като не поставяте мокрите кърпи в банята, а ги прострете на терасата, както и чрез специален уред за обезвлажняване на въздуха (dehumidifier). Предпочитайте отворени рафтове и непорести материи (например за завесата на ваната и душа).


8. Почистване на абажурите

почистване на дома

Абажурите от плат можете да почистите бързо и лесно с обикновена ролка за почистване на дрехи – нейната залепваща повърхност ще събере без особено усилия нечистотиите както от външната, така и от вътрешната страна на абажура.


9. Подсушаване на стъклените съдове


почистване на дома

Подсушаването на вътрешността на стъклените съдове в тясно гърло (гарафи, вази, шишета) може да бъде предизвикателство – ако ги оставите да съхнат на въздух водата в тях кондензира по стените на съда и може да причини обезцветяване на стъклото. С тази трудна задача обаче ще се справите лесно, ако поставите в тях стегнато навита на фуния хартиена кърпа, която достига на 3/4 от височината на съда. Хартията ще абсорбира влагата и ще я изведе навън без кондензация.


Източник: marthastewart.com







1 юни 2010 07:07 | idei za pochistvane
От: Diana Staneva
Strahotni hitrinki!
29 май 2010 19:46 | idei za pochistvane
От: dochkastancheva
chudesni idei za pochistvane-blagodaria!
25 май 2010 12:12 | идея за преместване
От: Меги
Най-лесният трик за местене на мебели и то тежки не е с кърпи. Разрязва се на две суров картоф и се подпъкба леко с отрязаната част надолу. Хлъзга се и се мести много бързо,обикновено го слагаме на 2 места, но може и на 4 ъгъла.
25 май 2010 11:59 | идеи за почистване
От: Стела Иванова
чудесни идеи за почистване ..и изобщо ИДЕИ,за това съм се абонирала за вашия бюлетин!!!
4 май 2010 11:35 | 9 идеи за по-лесно почистване на дома
От: София Ламбова
Идеите Ви са страхотни, благодаря! Особено за почистването на приборите със сода и топла вода. По принцип не почистваме дома си в почивните дни.В петък вечер пускам пералнята за последно и после чак в понеделник-вторник.Съботата и неделята са дни за почивка, а не за почистване на дома.
1 май 2010 18:56 | за почистването
От: Smilyana Tareva
съветите са добри, но аз си имам свои идеи, които използвам удачно
30 април 2010 22:22 | съвети за почистване
От: ангелина янакиева
Много полезни идеи и лесни за приложение!
30 април 2010 20:39 | 9 идеи за по-лесно почистване на дома
От: Reni Valeva
Страхотни идеи,някои ги знам, но за "завеските" за книги и преместването на мебели с кърпи не се бях сетила.Едно голямо благодаря!
29 април 2010 22:58 | благодаря
От: Красимира Бакалова
Много благодаря за практичните идеи!
29 април 2010 22:03 | Практични идеи
От: Mihaela Georgieva
Благодаря, идеите са наистина чудесни, практични, лесно приложими и ефикасни. Завески за библиотеката ще направя възможно най-скоро!
1 ]
10 резултата в 1 страница


ключови думи
почистване на дома, дом, хитрини

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg