фирми продукти
представяме
работа
 
10 неочаквани еко продукти за почистване на дома

Понякога, увлечени от лъскавите реклами, трупаме в дома си модерни препарати и химикали, и забравяме, че природата много често е най-добрият помощник за поддръжката на нашия дом. Вижте няколко идеи за това как да използвате обикновени и безвредни продукти, като например кетчуп или газирана вода, за да се справяте с домакинските проблеми.

10 неочаквани еко продукти за почистване на дома


1. Кетчуп

10 неочаквани еко продукти за почистване на дома

Доматеният кетчуп е чудесно средство за почистване на потъмнели медни и  месингови съдове и прибори за хранене. За да възвърнете блясъка на тези повърхности, напоете с кетчуп парцалче и изтъркайте повредените места. Оставете да подейства няколко минутки и изплакнете. Избършете с мека кърпа, за да подсушите.


2. Бял хляб


Използвайте меката част на филия от бял хляб, за да почистите натрупалата се прах по маслените картини в дома си.


3. Овесени ядки

10 неочаквани еко продукти за почистване на дома

Използвайте шепа обикновени овесени ядки, за да изтъркате силно замърсените си ръце след работа в градината или почистване у дома. За целта направете гъста паста от ядки и вода, с която да се почистите, и изплакнете с вода.


4. Ориз

10 неочаквани еко продукти за почистване на дома

Можете да използвате лъжичка несготвени оризови зрънца, за да предпазите готварската сол в солницата от овлажняване – сипете ориза в съда, заедно със солта, и той ще поема влагата от въздуха, предотвратявайки образуването на солени бучки. Оризът може да Ви помогне и да почистите замърсени съдове с тясно гърло, които не можете да избършете с гъбка - смесете шепа ориз с малко вода и оцет, и напълнете със сместа замърсения съд. Разтръскайте сместа вътре в съда, излейте я и изплакнете добре.


5. Черен чай

10 неочаквани еко продукти за почистване на дома

Сварете силен черен чай, оставете го да изстине и го излейте в кофичка – в нея можете да накиснете за няколко часа замърсените и ръждясали градински или кухненски инструменти, за да ги почистите по-лесно.


6. Глицерин

10 неочаквани еко продукти за почистване на дома

Глицеринът може да се закупи от аптеките, под формата на гъста течност. Той е безвреден при контакт с кожата и може да се използва за почистване на втвърдени капки от парафин или восък. Минете върху петното с найлоново пакетче с малко лед и го изтъркайте с остър нож. Минете върху него с памучен тампон, напоен с глицерин, и изтъркайте добре, докато петното се почисти.


7. Газирана вода

10 неочаквани еко продукти за почистване на дома

Използвайте обикновена газирана вода, за да изтъркате до блясък потъмнелите повърхности от неръждаема стомана. Избършете ги с парцал, напоен със сода и ги подсушете със суха кърпа.


8. Водороден пероксид

В практиката 30%-ният разтвор на водородния пероксид е известен под името "перхидрол", а 3%-ният - като "кислородна вода". Използвайте го, за да почистите и дезинфекцирате клавиатурата на компютъра – потопете в течността памучен тампон за учи и минете с него между клавишите. Използвайте кислородна вода, за да почистите местата по белите тъкани, изгорени от гореща ютия. Изгорените и пожълтели места се намокрят с гъба, напоена в 3%-ов разтвор на кислородна вода и се оставят да изсъхнат на слънце.


9. Царевично нишесте

10 неочаквани еко продукти за почистване на дома

Лъжица царевично нишесте ще Ви помогне да избегнете петната върху килимите – когато разлеете нещо върху тях, изсипете отгоре малко нишесте и го оставете да попие петната за 15- 30 минутки. Минете килима с прахосмукачка, за да оберете остатъците от нишестето.


10. Изопропилов алкохол

10 неочаквани еко продукти за почистване на дома

Изопропиловият алкохол (rubbing alcohol, 60- 70%) се използва за редица дейности, свързани с поддръжката и дезинфекцията на дома. Не забравяйте обаче, че той е отровен и не трябва да се поглъща или вдишва (подобно на етиловия алкохол), затова четете внимателно етикетите, а бутилките съхранявайте на недостъпно за деца място. Течността можете да използвате за почистване на петна от перманентен маркер от кухненските плотове и обработените дървени настилки – излейте малко изопропилов алкохол върху петното и изчакайте той да го разтвори. Избършете и при нужда повторете процедурата. Изопропиловият алкохол е и чудесно средство за почистване на прозорците, особено при замръзване – използвайте разтвор от половин чаша течност на литър вода. Алкохолът ще почисти и петната от мастило върху тъканите в дома – ако видът на тъканите позволява, накиснете петната за няколко минути в него и изперете.


Източник: realsimple.com







7 юли 2011 18:55 | ekologichno
От: mira
Очаквам още съвети от "бабините" практики-много евтино,практично и икономично за джоба и природата Браво!
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
идеи за дома, еко продукти, практични приложения

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg