фирми продукти
представяме
работа
 
10 екологични идеи за спалнята

Вероятно и Вие сте започнали да се поддавате на тенденцията да създавате около себе си една по-екологична среда. Едно от местата, които най-много се нуждаят от това е именно спалнята, тъй като тя е времето, в което прекарвате голяма част от живота си.

спалня

В това отношение трябва да знаете, че Вашите основни врагове тук са мръсният и застоял въздух, прахът, и химическите вещества в използваните от Вас препарати. Вижте няколко съвета как да направите спалнята си по-чиста и здравословна, като едновременно с това да пазите природата.


1. Повторна употреба на мебелите

спалня

Ако променяте интериора си или сменяте мебелировката, намалете разходите си като използвате повторно старите мебели. За целта те трябва да са здрави, а освежаването им можете да направите само с помощта на малко оцветител, лак или боя. За да станат по-интересни, можете да разнообразите дизайна им с различни техники – декупаж, шаблони, десени и прочее. Ако все пак предпочитате новите мебели, купете такива от екологични материали – например бамбук. Друга опция е просто да размените мебелировката в помещенията в дома си, за да получите бързо и евтино нова визия.


2. Използвайте органично спално бельо

спалня

Всеки елемент от леглото Ви може да бъде екологичен, стига да бъде подбран внимателно. Традиционното спално бельо се прави от синтетични материали (или смеси с такива) и се обработва с химически вещества (например за избелването му). Вместо това, търсете на етикета знак, че купуваните от Вас чаршафи, завивки и калъфки са създадени от органични материали.


3. Освежавайте с екологични бои

спалня

Ако искате да освежите интериора в помещението като боядисате стените, тавана или пода, най-добре е за целта да използвате бои, които имат ниско съдържание на  летливи органични вещества (VOC). Тези летливи вещества са вредни за здравето, тъй като съдържат множество токсини, включително формалдехид и бензен. Ако пък не искате да се занимавате с избор на безопасни бои, най-добре е да поставите красив тапет (най-добре той да е от рециклирана хартия).


4. Потърсете безопасни за здравето аромати

спалня

Традиционните ароматизатори съдържат вещества, които замърсяват въздуха и могат да подразнят организма на по-чувствителните хора. Затова ги заменете с нещо по-екологично – ароматни масла (и лампа за масла), екологични ароматни свещи и пръчици, домашно приготвени потпури и прочее. Освен това, за да намалите неприятните миризми в застоялия въздух, проветрявайте спалнята редовно.


5. Използвайте таванския вентилатор през цялата година

спалня

По-горещият въздух се издига нагоре и именно таванският вентилатор е най-ефективният начин през зимата този въздух да се върне надолу. Ако пуснете вентилатора в посока на часовниковата стрелка, горещият въздух ще се спуска надолу и ще циркулира из цялото помещение. През по-топлите месеци, вентилаторът трябва да се пуска в посока, обратна на часовниковата стрелка, за да може студеният бриз да обикаля цялата спалня.


6. Изберете дървена настилка

спалня

Избягвайте да поставяте килими и мокети в спалнята, тъй като те задържат твърде много прах и правят почистването по-трудоемко. За да постигнете един по-уютен интериор, без да се налага да покривате пода с килими, изберете настилка от дърво или корк. Ако все пак искате да имате в спалнята си килим, изберете такъв от естествени материи, който да се почиства лесно.


7. Пуснете в помещението естествената светлина отвън

спалня

Една от основните стъпки към по-здравословен живот е да пуснете естествената светлина в спалнята си. Тя е по-здравословна за очите и целия организъм от изкуствената светлина, а освен това е и напълно безплатна. Освен това слънчевата светлина влияе благотворно върху настроението на обитателите на дома.


8. Изолирайте прозорците си

спалня

За да проверите дали прозорците Ви са добре изолирани, застанете в някой хладен и ветровит ден до тях – ако усетите някакво течение, значи отнякъде влиза хладен въздух. Ако прозорците не са добре уплътнени, пред тях ще преминава въздух отвън и той ще влияе върху температурата в стаята. Всичко това може да повлияе и върху сметките Ви за отопление или охлаждане на помещението. Затова уплътнете тези части на прозорците, които пропускат, със специални ленти или пяна.


9. Четете етикетите

спалня

Независимо дали купувате почистващи продукти или пък мебели, четете етикетите им, за да се уверите, че използваните субстанции не са опасни за здравето. Често използвани вещества, които е добре да избягвате, са амоняк, хлор, трихлозан (дезинфектант) и формалдехид. Ако някъде по етикета видите надпис "Danger" ("Опасно“) или “Caution" ("Внимание“), трябва да бъдете нащрек за потенциална опасност за Вашето здраве, затова потърсете повече информация, преди да закупите продукта.


10. Създайте сами почистващите си средства

спалня

Вместо да се чудите какъв продукт за почистване да изберете, за някои от проблемите можете да направите свои собствени почистващи средства. Те не само са по-екологични за околната среда и не вредят на здравето Ви, но и ще Ви спестят средства. Основни продукти за почистване са содата за хляб, оцетът и лимоновият сок.


Източник: diyideas.comНяма коментари


ключови думи
спалня, екологични идеи, интериори

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg