фирми продукти
представяме
работа
 
Направете пролетното си почистване икономично и екологично

Дори да не сте от хората, за които пролетното почистване означава цялостно изчистване на жилището отгоре до долу, то тези няколко прости съвета могат да Ви бъдат от голяма полза. Те са лесни за прилагане, не струват куп пари и на всичкото отгоре с тяхна помощ ще запазите околната среда. Освен това те са безопасни за Вас и Вашето семейство - след тях няма да се налага да изхвърляте токсични и опасни отпадъци и опаковки, или пък да се притеснявате дали децата Ви няма да се домогнат до отровните препарати.

1. Една стара и добре позната рецепта за почистване на прозорци и огледала е смесването на оцет и вода в равни части. За улеснение сипете разтвора в бутилка със спрей и го използвайте вместо почистващ препарат. Избърсването става по стандартния начин – с гюдерия или намачкани вестници.

2. За да премахнете петната от килима или от тапицерията на мебелите (освен ако петната не са от вещество, което се почиства само с химическо почистване), използвайте смес от равни части бял оцет, течен препарат за съдове и вода. Сипете разтвора в бутилка със спрей и го впръскайте върху петното. След това с помощта на четка втрийте добре сместа в него и изплакнете с вода. Петната върху килимите могат да се почистват и с крем за бръснене – просто го втрийте и обработете с четка, а след това измийте и оставете да изсъхне.

3. За природно чисто премахване на неприятната миризма от килимите използвайте сода за хляб – поръсете килима със содата, разтъркайте и я оставете да действа няколко минути. Накрая почистете с прахосмукачка.

4. Смесете равни части зехтин и лимонов сок и използвайте сместа за полиране на мебелите. Нанесете с помощта на мек парцал и излъскайте до блясък.
5. След като сте почистили кухненските си шкафове от съдържанието им, поставете на дъното по един дафинов лист – той ще отблъсква надалеч насекомите.

6. Направете си универсално почистващо средство като смесите 2 супени лъжици боракс (борова киселина) и 2 супени лъжици сода за хляб, а сместа разтворете в около 1- 1.2 л. вода. Така получения разтвор поставете в бутилка със спрей. Забележка: Бораксът е киселина и поради тази причина може да бъде опасен – затова го използвайте с повишено внимание и пазете от достъп до деца, домашни любимци и храна.

7. Листата на стайните си растения можете да изчистите с помощта на стар чорап и вода – сложете чорапа върху ръката си и го намокрете леко, а след това почистете повърхността на листата. Можете да върнете блясъка им като използвате допълнително обикновена майонеза.

8. За да почистите тоалетната чиния, изсипете вътре малко сода за хляб и изтъркайте с четката.

9. Ако върху повърхността на ваната или мивката Ви има петна от ръжда, налейте малко кислородна вода или поръсете с малко кремотартар (винен камък). Оставете да подейства за около 30 минути и почистете с кърпа.

10. За да почистите плочките и металните части в банята си, смесете ½ чаша оцет с 2 чаши изопропилов алкохол и около 1 супена лъжица течен препарат за съдове. Тази смес разтворете в около 4 литра вода и използвайте за почистване.

11. Сипете 1 чаша сода за хляб и 1 чаша оцет в канала в банята или в чешмата, а след това налейте около 1- 1.5 литра вряща вода. Така ще премахнете неприятните миризми и ще отстраните натрупванията от варовик.

www.allthingsfrugal.com


28 август 2009 13:29 | бързо лесно вкусно
От: Ориана
хареса ми - зехтина и лимона за почистване на мебели - остатъка след почистването от сместта направо в салатата, дотогава мъжо требе да е сготвил ;)
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
пролетно почистване, икономично почистване, почистване на дома, премахване на петна, почистващи средства

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg