фирми продукти
представяме
работа
 
20 необичайни употреби на содата за печене

сода за печенеСодата за печене (сода за хляб, т.нар. baking soda) е едно от най-евтините и безвредни многофункционални средства, които имате под ръка, за да поддържате дома си чист и да разрешите част от битовите си проблеми. Вижте няколко идеи за употреба на содата за хляб – евтини и практични приложения в дома, за някои от които вероятно никога не Ви е идвало на ум.

● Премахнете петната от чай и кафе от порцелановите съдове
Използвайте мокра кърпа, натопена в сода за печене, за да изтъркате внимателно петната. Когато петната изчезнат изплакнете добре и подсушете.

Почистете дъската за рязане
Широко разпространен начин за почистване на дървената дъска за рязане е пастата от 1 супена лъжица сода за печене, сол и вода. Натъркайте повърхността с пастата и изплакнете добре.

● Увеличете почистващата способност на препарата за миялната машина
Добавете 2 супени лъжици сода за печене към препарата за почистване на съдовете, който използвате в миялната си машина. Освен това можете да премахнете и неприятните миризми в миялната – поръсете ½ чаша сода за хляб върху дъното на машината между две зареждания или сипете половин пакет от нея и пуснете празната машина на цикъл изплакване.

Почистете хладилника си
За да се отървете от неприятните миризми и мухъла в хладилника, изпразнете уреда и го почистете с чиста влажна гъба, върху която сте наръсили малко сода за хляб. След това избършете с гъбата, като я изплаквате с чиста вода, докато премахнете остатъците.
Отново със сода за печене можете да почистите и друг уред – микровълновата фурна. За целта разтворете 2 супени лъжици сода за печене в керамична чаша с вода и поставете разтвора във фурната за 2- 3 минути. След това избършете вътрешността на уреда с влажна кърпа.

гореща вода● Отпушете запушения канал
В повечето случаи запушването на кухненските тръби не е сериозно и може да се поправи много лесно – сипете 1 чаша сода за печене, а след това и 1 чаша горещ оцет (можете да го затоплите в микровълновата за 1 минутка). Оставете да действа няколко минути и налейте 1 литър вряла вода. Повторете процедурата, ако има нужда.

Премахнете петната и драскотините върху кухненския плот
Използвайте паста от 2 части сода за печене и 1 част вода, за да обработите петната и малките драскотини върху кухненския плот. Накрая изплакнете с чиста вода.

● Върнете блясъка на неръждаемата стомана и хрома
Мивката, съдовете и приборите от неръждаема стомана, както и хромираните повърхности в дома Ви отново ще светнат, ако ги поръсите със сода за хляб и ги изтъркате с влажна кърпа.

Почистете петната от изсъхнала мазнина по печката
Първо намокрете петната с малко вода и ги поръсете със сода за печене. Оставете за няколко минути и изтъркайте с гъба. При по-упорити петна оставете содата за хляб за по-дълго време.
По същия начин можете да почистите и загорелите съдове за готвене – кипнете в тях няколко чаши вода, в която сте разтворили 5 супени лъжици сода за печене. Когато водата заври, махнете съда от огъня и оставете разтвора да постои няколко часа – тогава ще Ви бъде много по-лесно да отстраните нечистотиите от съда.

● Дезодорирайте кошчето за отпадъци
Дори да използвате торби за сметта в кухнята, обикновено по кошчето за отпадъци остават неприятните миризми от нея. Затова редовно избърсвайте кошчето с влажна хартиена кърпа, потопена в сода за печене (преди това поставете гумени ръкавици). След това избършете с влажна гъба, за да махнете остатъците и оставете да изсъхне на въздух. Можете да се подсигурите допълнително като поръсите по дъното на кошчето за смет малко сода за хляб преди да поставите новата торба.

Премахнете рисунките с пастел от стената
Ако и Вашето дете обича да рисува по стената с пастели, поправете щетите с влажно парцалче, потопено в малко сода за печене – изтъркайте следите внимателно, минете с чиста влажна гъба и подсушете.

● Премахнете неприятните миризми от подовите настилки
Замърсените килими, мокети и изтривалки поръсете със сода за хляб и я оставете да действа за около 15 минути. След това почистете килима с прахосмукачка. Мазните петна по настилката, както и петната от вино, можете да почистите по идентичен начин – попийте петното с хартиена кърпа, поръсете със сода за хляб, оставете да действа за поне час, за да абсорбира петното и накрая изчистете остатъците с прахосмукачка.

сода за печенеОсвежете мухлясалите шкафове и чекмеджета
В шкафовете и чекмеджетата, които постоянно миришат на мухъл, поставете няколко пакетчета със сода за печене. За целта можете да използвате парче плат, в което да поставите содата, а след това завържете плата в горната част и закачете торбичката на необходимото място – в гардероба, шкафа, скрина и прочее места, които имат склонност да развиват мухъл. Сменяйте пакетчетата всеки месец. По същия начин можете да третирате мухлясали стари книги – поставете всяка книга в хартиена торбичка заедно с 2 супени лъжици сода за печене и завържете торбата. Поставете я на сухо място за седмица. Накрая извадете книгата и я изтръскайте от остатъците от содата за хляб.

● Премахнете белите петна от дървените повърхности
Премахнете неприятните бели петна, които оставят чашите с течности върху повърхността на дървото, като си изтъркате внимателно с паста, направена от 1 супена лъжица сода за хляб и 1 супена лъжица вода. Търкайте леко с кръгови движения, докато петната изчезнат, а накрая почистете с влажна кърпа и подсушете.

Отстранете миризмата на цигари от мебелите
За целта напръскайте леко повърхността на тапицерията със сода за хляб, оставете за няколко часа и почистете с прахосмукачка.

● Премахнете миризмата на нафталин от дрехите
Ако изваждате дрехите си от гардероба, а миризмата от нафталин е прекалено силна, прибавете половин чаша сода за печене при изплакването им, докато ги изпирате.

Предотвратете прорастването на плевели в пукнатините
Запазете пътеката в градината чиста откъм плевели като поръсите пукнатините със сода за хляб – нейните съставки ще възпрат значително развитието на нежеланите плевели.

● Почистете барбекюто
Поддръжката на градинското барбекю е много по-лесна, ако редовно го почиствате с паста от равни части вода и сода за печене. Нанесете пастата с телена четка и я оставете за 15 минути. След това избършете със суха кърпа и поставете грила върху запалени въглени, за да изгорите остатъците.

водаПочистете душа от котления камък
Твърдата вода неминуемо оставя наслоявания от варовик върху главата на душа и това често запушва дупките за водата. За да ги почистите поставете в найлонова торбичка ¼ чаша сода за печене и 1 чаша оцет и покрийте с нея главата на душа. Захванете торбичката към душа с помощта на тиксо или връв – необходимо е да оставите изпаренията от торбичката да подействат върху варовиковите наслагвания върху душа. Оставете да действа 1- 2 часа, махнете торбичката и пуснете душа, за да отстраните остатъците от варовика.

По идентичен начин става и почистването на наслагванията и нечистотиите в тоалетната чиния. Заместете химикалите с половин опаковка сода за хляб – изсипете содата в чинията и я оставете за през нощта (можете и да изтъркате с четката петната). Накрая пуснете водата или изсипете кофа с вода, за да отстраните остатъците.

● Почистете плодовете и зеленчуците
Изплакнете плодовете и зеленчуците като ги поставите в купа със студена вода, в която сте поставили 2- 3 лъжици сода за хляб – тя ще премахне по-голяма част от нечистотиите по тях. След това изплакнете много добре всеки плод/ зеленчук.

Освежете гъбите и кърпите
Когато гъбите и кърпите за почистване започнат да миришат неприятно, почистете ги като ги накиснете за през нощта в половин литър топла вода, в която сте разтворили 2 супени лъжици сода за печене и няколко капки антибактериален препарат за съдове. на сутринта ги изплакнете добре със студена вода.

По материали на Рийдърс Дайджест (rd.com)11 юли 2011 17:41 | Против миризмата на пот
От: Милен
Също така содата за хляб действа много добре и против изпотяване. За целта - леко намокрете показалеца на едната си ръка, топнете в содата за хляб и натрийте внимателно подмишницата си със содата. Не цапа дрехите и много добре предпазва от неприятната миризма на пот /по-добре дори и от дезодорант/
18 декември 2008 11:56 | Миризливи обувки
От: Ива
Ако ви миришат обувките, ги натрийте отвътре със сода и ги иставете така за една нощ. След това се почистват.
1 ]
2 резултата в 1 страница


ключови думи
сода за печене, приложения, домакинство

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg