фирми продукти
представяме
работа
 
10 зелени подправки за домашната градина

Пролетта и лятото са времето, когато ни се иска да се обградим със зеленина. Независимо дали живеете в къща или в апартамент, Вие можете да украсите дома си с растения и цветя, доколкото пространството в дома Ви позволява. Ако пък решите да засадите в саксии или контейнерчета няколко различни билки и подправки, не само ще направите дома си по-красив и уютен, но и ще разполагате със свежи продукти за готвене, директно от домашната градина. Вече се продават различни видове приспособления, с чиято помощ можете да закрепите засадените растения за перваза на прозореца в кухнята или дори върху стъклото – така ще спестите място и ще имате продуктите под ръка. А ние Ви предлагаме да видите кратък списък с 10 есенциални подправки и билки за домашната градинка.


1. Босилек

подправки

Босилекът е едногодишно тревисто растение, достигащо до височина 60 см. Родината на босилека са тропиците на Азия и Африка. Растението цъфти от юни до септември. Като билка и подправка се използва надземната част на растението, най-често стръковете в пресен вид, като те се берат по време на цъфтежа. За сушене стръковете се берат преди цъфтежа. Босилекът има антисептично, болкоуспокояващо и противовъзпалително действие, като приеман в големи дози е токсичен. В кулинарията босилекът се използва в много ястия от италианската кухня - като подправка за риба и печени говежди/ птичи меса, а от него се приготвя прочутият италиански сос песто.

Засаждане
: Засадете семената в близост до слънчев прозорец (или в оранжерия) през ранната пролет. Пресаждането става в ранното лято.


2. Пресен лук

подправки

Листата на пресния лук имат деликатен лучен аромат. Прибавени към пресни салати, те са незаменима подправка с фин вкус.

Засаждане
: Засаждането става през пролетта или есента, на дълбочина 1- 1.2 см., в редици на разстояние 30-ина см. една от друга. Когато разсадът захване, намалете разстоянието между редиците наполовина.


3. Кориандър

подправки

Кориандърът е от семейството на целината, магданоза и моркова — Сенникоцветни (Apiaceae). Смята се, че произхожда от областта на Средиземноморието и Югозападна Европа. Той е едногодишно тревисто растение, което се използва широко като подправка в средиземноморската, индийската, латиноамериканската, и близко- и далекоизточната кухня. Всички части на растението могат да се ядат, но на-често се използват пресните листа и сушените семена. Растението е хладоустойчива и влаголюбива култура, която е взискателна към почвата - кориандърът предпочита богати на хранителни вещества почви, които съхраняват влагата и имат слабо алкална реакция.

Засаждане: Засаждането на семената става през ранната пролет, на дълбочина 6 мм., в редици на разстояние 30-ина см. Една от друга. Когато разсадът захване, намалете разстоянието между редиците наполовина.


4. Копър

подправки

Копърът е едногодишно растение с кратък живот. Пресният копър има силен аромат и сладникав, парлив вкус. Подобрява вкуса на салатите, млечните и майонезени сосове, маринати и сирена. Копърът принадлежи към семейството на магданоза и моркова — Сенникоцветни (Apiaceae).

Засаждане: Засаждането на семената става през ранната пролет, на дълбочина 6 мм., в редици на разстояние 20-ина см. Една от друга. Когато разсадът захване, намалете разстоянието между редиците наполовина.


5. Резене

подправки

Резенето, наричано още морач или див копър, е растение от рода Foeniculum (смятано от много ботаници за единствен вид), от семейството на магданоза и моркова Сенникоцветни. То расте в Южна Европа и Югозападна Азия. Резенето е силно ароматично многогодишно тревисто растение, достигащо височина 2 м. Листата достигат на дължина до 40 см. Растението цъфти от юли до септември. Използва в италианската и испанската кухни за подправяне на риби и супи. При използването на семената за лекарство и неспазване на предписаната доза те могат да бъдат отровни.

Засаждане: Засаждането става на групи по 3 или 4 семена в средата на пролетта, на дълбочина от 6 мм и на разстояние едно от друго 40- 45 см.


6. Мента

подправки

Ментата е род многогодишни тревисти растения от семейство Устноцветни и е разпространена основно в северния умерен пояс. Тя е силно ароматично растение, познато и използвано още от древността. Разпространява се по вегатативен път, чрез ластуни, тъй като не образува семена. От растението се използват листата, които се берат се в началото на цъфтежа (юли-август) и се сушат се на сянка или в сушилня при до 30° С.

Засаждане
: Засаждането става през есента или пролетта – засаждат се ластуни с дължина 10- 15 см., на дълбочина 5 см. и на разстояние един от друг 30-ина см. Растенията трябва да се полеят обилно.


7. Магданоз

подправки

Магданозът е от едно семейство заедно с морковите и целината — Сенникоцветни (Apiaceae). Той е двугодишно тревисто растение и подправка, широко разпространена в кухните на Близкия Изток, Европа и Америка. Дължи до голяма степен вкусовите си качества на високата концентрация на хлорофил. Като подправка се използват два вида магданоз — къдраволист и италиански (обикновен). В българската кухня се използва предимно обикновеният магданоз, който се смята за по-ароматен, а къдраволистият магданоз почти не е познат у нас.

Засаждане: Засаждането става в средата на пролетта (за употреба през лятото) или в средата на лятото (за употреба през есента и зимата). Преди засаждането семената се накисват за една нощ и се разпръскват нарядко.


8. Градински чай (салвия)

подправки

Салвията е род покритосеменни растения от семейство Устноцветни, който включва между 700 и 900 вида храсти и тревисти растения, разпространени по целия свят. Градинският чай е малък вечнозелен храст, който се отглежда като подправка и билка. В кулинарията се използва за подправяне на пилешко месо, сирена и омлети.

Засаждане: Може да се засади от семена през ранната пролет, а в средата на сезона да се разсади на разстояние от 30-ина см.


9. Естрагон (тарос)

подправки

Естрагонът принадлежи към семейство Сложноцветни и е от рода Пелин. Той е многогодишно растение, чиито връхни стъблени части, заедно с листата и цветовете, се използват като подправка. Растението се култивира в почти цяла Европа, Русия, Африка и Северна Америка. Съставна част е на известният сос тартар.

Засаждане: Растението не се засажда директно от семена, а от разсад. Засаждането на разсада става през ранната пролет, на разстояние 40- 45 см.


10. Мащерка

подправки

Мащерката е род от около 350 вида ароматни многогодишни тревисти растения и малки храсти от семейство Устноцветни. Тя расте в Европа, Северна Америка и Азия. Обикновената мащерка е широко използвана зелена подправка, идваща от Средиземноморието - за нея са най-подходящи добре отводнените почви и слънчевите места. В кулинарията растението се използва за подправяне на меса, супи и яхнии.

Засаждане
: Засажда се чрез семена в средата на пролетта, в плитки редици на разстояние 30-ина см. една от друга. Когато разсадът захване, намалете разстоянието между редиците на 15-ина см.


Източник: rd.comНяма коментари


ключови думи
домашна градина, билки, подправки

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg