фирми продукти
представяме
работа
 
20 лесни за отглеждане домашни растения

Пролетта дойде, а с нея и желанието да внесем в дома си повече зеленина. Наред с букетите от свежи пролетни цветя, можете да допълните домашната си градина (или да започнете такава) с няколко лесни за отглеждане зелени растения. Вижте и нашите предложения, както и повече информация за тях.
(Забележка: Забележете, че повечето растения могат да бъдат опасни за здравето на малки деца и домашни животни, ако бъдат погълнати или сдъвкани. Затова при избор на растение предварително се информирайте за рисковете и дръжте растенията на място, недостъпно за тях.).


1. Епипремнум ауреум (Дяволски бръшлян)

растения

Това лесно за поддръжка пълзящо растение често се бърка с филодендрона. То може да бъде отглеждано като растение в саксия, във висяща кошничка или пък като увивно растение около колче. Растението не е капризно по отношение на количеството слънчева светлина, което получава, но вирее по-добре на по-светли места.

Латинско име: Epipremnum aureum
Оптимални условия за отглеждане: От слаба до силна интензивност на светлината; температура между 15- 25 °; почвата трябва да е със средна влажност.
Размери: Увивно растение с височина, стигаща до 2- 2.5 м.
Забележка: Всички части на растението  са отровни и могат да доведат до раздразнение на устните, езика и гърлото, ако се погълнат или сдъвчат от малки деца или домашни любимци.


2. Сансевиера

растения

Растението е наричано още "Езикът на тъщата" и "Змийско растение". Листата му са месести и сочни, а поддръжката му е лесна дори за хора, които нямат особен успех с отглеждането на цветя. Растението има 2 разновидности – висока и ниска. И двата вида могат да виреят при по-слаба светлина, но предпочитат повече слънце. Единственото слабо място на растението са корените, които могат да започнат да гният, ако се прекали с поливането.

Латинско име: Sansevieria trifasciata
Оптимални условия за отглеждане: От слаба до силна интензивност на светлината; температура между 15- 30 °; почвата не трябва да е твърде влажна – оставяйте повърхността й да изсъхне преди следващото поливане.
Размери: Растение с височина и ширина, стигаща до 1- 1.2 м.
Забележка: Растението може да раздразни чувствителната кожа.


3. Филодендрон

растения

Сърцелистният филодендрон е издръжливо листно растение – едно от най-често отглежданите в домашни условия. То е красиво на външен вид и лесно се адаптира към по-мрачните места в дома.  Често растението се оставя да порасне на височина, така че  стеблата му да пропълзят по ръба на шкафа или библиотеката.

Латинско име: Philodendron hederaceum oxycardium
Оптимални условия за отглеждане: От слаба до силна интензивност на светлината; температура между 15- 27 °; оставяйте повърхността на почвата да изсъхне преди следващото поливане.
Размери: Може да се покачи на височина до 2- 2.5 м.
Забележка: Всички части на растението  са отровни и могат да доведат до раздразнение на устните, езика и гърлото, ако се погълнат или сдъвчат от малки деца или домашни любимци.


4. Замиокулкас

растения

Наричан още "растение на вечността", замиокуласът е изключително издръжлив и лесен за отглеждане. Листата му са месести и издръжливи – понякога те изглеждат дори като направени от пластмаса. Растението расте бавно и затова е добре да се снабдите с вече оформен екземпляр.

Латинско име: Zamioculcas zamiifolia
Оптимални условия за отглеждане: От слаба до силна интензивност на светлината; температура между 15- 23 °; оставяйте повърхността на почвата да изсъхне преди следващото поливане.
Размери: височина и ширина до 60- 100 см.
Забележка: Всички части на растението са отровни и носят риск за здравето, ако се погълнат или сдъвчат от малки деца или домашни любимци.


5. Хлорофитум (Зелена лилия)

растения

Още едно изключително често отглеждано в домашни условия растение, което може да се намери в няколко разновидности по отношение на цвета на листата – от изцяло зелени, до обагрени с кремаво и бяло. Растението е особено подходящо за отглеждане във висящи саксии или кошнички, тъй като оформя множество висящи разклонения. Тези разклонения могат да се потопят във вода и да се използват за засаждане на ново растение.

Латинско име: Chlorophytum comosum
Оптимални условия за отглеждане: Средно до силна интензивност на светлината; температура между 15- 23 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.
Размери: До 30 см. височина и 60 см. ширина.


6. Сингониум

растения

Растението има много разновидности, които се различават по цвета и формата на листата. Младите растения образуват купчинки на височина около 30 см., но стеблата започват да се увиват и да растат на височина, когато растението съзрее.

Латинско име: Syngonium podophyllum
Оптимални условия за отглеждане: Слаба до средна интензивност на светлината; температура между 15- 23 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.
Размери: До 1 м. височина и ширина.
Забележка: Всички части на растението  са отровни и могат да доведат до раздразнение на устните, езика и гърлото, ако се погълнат или сдъвчат от малки деца или домашни любимци.


7. Хоя (восъчно цвете)

растения

Растението има зелени листа и восъчни ароматни цветове, обагрени в розово. То може да бъде отглеждано като растение в саксия, във висяща кошничка или пък като увивно растение около колче. Не е капризно към количеството вода и може да издържи дълго време без да се полива.

Латинско име: Hoya carnosa
Оптимални условия за отглеждане: От средна до силна интензивност на светлината; температура между 12- 23 °; оставяйте повърхността на почвата да изсъхне преди следващото поливане.
Размери: Може да се изкачи до височина над 1.2 м.


8. Драцена фрагранс

растения

Растението има красиво обагрени листа, които се различават при различните видове. То има едно-единствено стебло, върху което са разположени листата – на външен вид то напомня на стеблото на царевицата. За по-голям ефект засадете няколко растения в по-голяма саксия или контейнер.

Латинско име: Dracaena fragrans
Оптимални условия за отглеждане: От средна до силна интензивност на светлината; температура между 12- 23 °; оставяйте повърхността на почвата да изсъхне преди следващото поливане.
Размери: Височина до 3 м.
Забележка: Всички части на растението са отровни за кучетата, ако се погълнат или сдъвчат.


9. Нолина

растения

На английски това растение носи името "Ponytail Palm" (Палма "Конска опашка"), но въпреки името си, то е растение с дебели и сочни стебла и листа. Листата му падат изящно, подобно на фонтан, а месестото му стебло му придава още по-красив вид. Растението трябва да се засажда в съд, който е само няколко сантиметра по-широк от долната част на стеблото, за да се контролира неговият растеж. Месестото стебло всъщност служи като контейнер за складиране на влага за растението, така че то може да издържи дълго време без да бъде поливано.

Латинско име: Beaucarnea recurvata
Оптимални условия за отглеждане: Силна интензивност на светлината; температура между 18- 23 ° (през зимата между 10- 12 °); оставяйте повърхността на почвата да изсъхне преди следващото поливане.
Размери: Височина до 3 м.


10. Фикус

растения

Класическо домашно растение, често наричано "каучуково" заради лепкавия млечнобял сок, който то изпуска при нараняване на листата. Може да достигне височината на дърво, но ако можете да го поддържате на по-малка височина с правилно подрязване.

Латинско име: Ficus elastica
Оптимални условия за отглеждане: От средна до силна интензивност на светлината; температура между 15- 26 °; оставяйте повърхността на почвата да изсъхне преди следващото поливане.
Размери: Височина до 2.5 м. и ширина до 1.2 м.
Забележка: Млечнобелият сок може да причини раздразнения при хора с чувствителна кожа.


Част втора

Източник: bhg.com11 април 2012 10:15 | отровни растения
От: comfort.bg
Ния, възрастните хора не, но децата и животните могат да се натровят. Освен това някои растения отделят токсичен сок, който дразни кожата
10 март 2012 15:28 | ЗА ОТРОВНИТЕ ЦВЕТЯ
От: ния
НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА КАК СЕ ТРОВИ ЧОВЕК СЛЕД КАТО НЕ ГО ЯДЕ -КОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК ЩЕ ИДЕ ДА ДЪВЧЕ СТАЙНО ЦВЕТЕ
23 септември 2009 09:33 | отговор
От: comfort
Именно затова изрично посочваме какви са рисковете на конкретните растения. В България те са широко разпространени, но пък всеки сам за себе си решава дали може да поеме риска да ги има у дома си. Стига обаче преди това да са достатъчно информирани за рисковете.
22 септември 2009 07:35 | Отглеждането на отровни растения е престъпление
От: Ваня
Отглеждането на отровни растения в затворени помещения е престъпление. Средната продължителност на живота е 35 години, ами да, като в страните, където тези растения растат като дървета, а тук си ги внасяме у дома и най-безмислено се тровим. В Гърция в град Солун в цветарския магазин продават само растението Драцена. Поинтересувах се, казаха че кмета е забранил продажбата на отровни растения.
1 ]
4 резултата в 1 страница


ключови думи
растения, градинка, домашни растения

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg