фирми продукти
представяме
работа
 
Най-странните къщи по света

Сигурно сте попадали на много от тези странни и нестандартни сгради, а други виждате за пръв път. Това, което свързва всички тях са въображението, талантът и нестандартното мислене на техните създатели. Вижте няколко от най-странните, нетрадиционни и забавни къщи по света, както и тяхната история.


Пещерната къща (Festus, Мисури, САЩ)

странни къщи

Преди да бъде построена тази къща, мястото е било разработена мина за добив на варовик и пясъчник (през 19-ти век). През 2004 година Кърт Слийпър (Curt Sleeper) купува пещерата, заедно с терен от 3 акра около нея, за общата сума от 160 000 щатски долара. Той похарчва още 150 000 долара, за да превърне пещерата в дом за своето семейство – къщата е с настилка от твърда дървесина и има 3 отделни спални. По-късно на Слийпър се налага да ипотекира къщата и я пуска за продажба през eBay на начална цена от 300 000 долара, но впоследствие успява да я запази за себе си.


Къщи с формата на купол Soleya

странни къщи

Футуристичните къщи във формата на купол Soleya се изграждат от повече от 20 години на различни места. Те могат да се поръчат в 4 разновидности, включително и във въртящ се вариант, при който слънчевата топлина се оползотворява максимално. Според създателите си, този тип архитектура има множество предимства, сред които екологичност, енергийна ефективност, предпазване от земната радиация и силни ветрове, устойчивост на земетресения и други. Прозорците на тези къщи са насочени нагоре, така че вътрешността им да се осветява през целия ден. Размерите на сферичните къщи варират в широк диапазон - от 60 до 580 кв. м.


Къща в пясъчните дюни (Atlantic Beach, Флорида, САЩ)

странни къщи

Тази нестандартна двойна къща струва цели 1.85 млн. долара и е построена през 1975 г. Тя е "вградена" в пясъчна дюна, създадена от урагана Дора през 1964 г. Самата къща е разделена на две еднакви части с площ 70 кв. м. и има вградена мебелировка. Не може да се пропусне да се споменат нейните екологични предимства – енергийна ефективност и естествен контрол на топлообмена.


Къща от балончета (Tourettes-sur-Loup, Франция)

странни къщи

Къщата, която се намира на Лазурния бряг във Франция (близо до Кан), има богата и интересна история. Тя е създадена от архитекта Анти Ловаг и е била предназначена за човек, който починал преди края на строежа. Поради тази причина къщата попада в ръцете на световноизвестния дизайнер Пиер Карден. Сградата става известна именно със своя прочут собственик и с нестандартната си форма – в нея няма нито един ъгъл. Въпреки че все още няма и 40 години, къщата вече е истински исторически паметник за Франция. Вижте повече информация и снимки на "Къщата от балончета" тук.


Къща с формата на тоалетна (Suwon, Южна Корея)

странни къщи

Собственост на корееца Sim Jae-Duck, по-известен с прозвището си "Господин Тоалетна" заради приноса си за по-добрата хигиена и облагородяване на обществените тоалетни в Южна Корея. Причината за тази странна форма се крие в биографията на собственика й - кореецът се ражда в обществена тоалетна, тъй като майка му следва традиционни местни вярвания. Целият проект е в размер на 1.1 млн. щатски долара и е с площ 419 кв. м. Сградата е  на два етажа и е направена от стомана, бетон и стъкло. Около нея преминава малко поточе, а отпред е изградена красива градина. Вижте повече информация и снимки на "Къщата-тоалетна" тук.


Къща – буркан за курабийки (Glendora, Ню Джърси, САЩ)

странни къщи

Триетажната къща с полусферична форма е построена през 1947 г. и е собственост на Джон Добинс (John Dobbins). Замисълът на автора е бил да бъде построена серия от къщи с подобна форма, но това така и не се осъществява – тази сграда остава единствена по рода си. Стълбището между трите етажа е спираловидно и се намира в центъра на къщата. Собственикът на сградата признава обаче, че понякога му е трудно да намери мебели за обзавеждането, тъй като къщата няма ъгли.


Гъбената къща (Cincinnati, Охайо, САЩ)

странни къщи

Къщата е построена от професора по архитектура и интериорен дизайн в университета в Синсинати Тери Браун (Terry Brown). Тя има само една спалня и се намира в иначе традиционната част на града. Името на сградата идва от нейния външен вид, напомнящ ресните в долната част на гъбите. Нейният дизайн е органичен и е допълнен от дървесина, цветно стъкло, мидени черупки и други естествени материали.


Къщата със стола (West Creek, Ню Джърси, САЩ)

странни къщи

Тази красива къща от края на 19-ти век има стол на върха на покрива си и никой не знае защо той е там. Според някои, столът е поставен там на шега от предишен собственик. Други смятат, че това е било знак за преминаващите моряци, че това е място, където могат да отседнат. Градската легенда пък гласи, че столът е бил поставен там, за да се успокои духът, населявал и тероризирал сградата.


Плъзгащата се къща (Suffolk, Англия)

странни къщи

Изградена като резиденция на един от архитектите, тази къща се състои от 3 различни сгради, направени от стъклени панели, скрити под плъзгаща се структура от дървесина. Най-външният слой е конструиран върху жлебове, така че може да се движи напред и назад, за да отговаря гъвкаво на променящите се климатични условия и позицията на слънцето в различните части на деня.


Къща – пирамида (Wadsworth, Илинойс, САЩ)

странни къщи

Навярно няма да се учудите, когато разберете каква е била голямата страст на собственика на тази къща Джим Онан, когато е започнал строежа й през 1977 г. - египтология, разбира се. Сградата е покрита с пластинки от 24-каратово злато и е с размери 1580 кв. м. По-късно, след като къщата е вече изградена, Онан добавя до нея огромна статуя на египетски фараон с височина 17 метра, както и няколко статуи на по-малки пирамиди. Едновременно с това той поставя встрани от шосето вътре в терена 80 каменни сфинкса.


Обърнатата къща (Szymbark, Полша)

странни къщи

Тази къща вече е доста известна заради наистина странния си и нестандартен дизайн – цялата конструкция е буквално обърната наопаки. Конструкцията е изградена от полския филантроп и дизайнер Daniel Czapiewski, за да напомня на хората за "престъпленията срещу човечеството" и изостаналостта на света. Според автора на проекта, всички решения по време на комунизма, са били взимани без връзка с реалността. Туристите чакат по няколко часа, за да влязат в обърнатата сграда, в която дори мебелите висят от тавана, въпреки че сградата често води "морска болест" на своите посетители.. Конструкцията е била завършена за 114 дена, въпреки че им се е налагало да правят дълги почивки заради замаяността си.


Наклонената къща (Windsor, Великобритания)

странни къщи

Сградата, позната на местните жители и като Market Cross House, е построена през 1592 г. В нея има няколко тайни прохода, водещи към Уиндзорския дворец, които обаче по-късно се запушват. Смята се, че тези проходи са били използвани за уреждане на тайни срещи между крал Чарлс II и неговите любовници. Подобно на кулата в Пиза, накланянето на сградата не е било планирано, а е станало впоследствие. За разлика от прочутата кула обаче, къщата в Уиндзор започва да се накланя години след построяването си – едва през 1718 г., когато е реконструирана с неотлежал дървен материал. В момента сградата функционира като чаена къща и привлича посетители, които нямат нищо против да седят върху масата си под ъгъл, тъй като наклонените подове така и не биват изравнени.


Източник: thisoldhouse.com13 февруари 2012 23:44 | Hundertwasser
От: Светослав
Точно австриец си е. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%81%D1%80%D0%B0%D0%B9%D1%85_%D0%A5%D1%83%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%B5%D1%80
21 юли 2010 19:51 | Hunderwasser
От: Shakermaker
Hundertwasser ne e avstriec. Za ostanaloto sym syglasen :)
9 декември 2009 12:52 | Къща
От: normalen
Защо не дойдете да снимате моята къща след като съм се върнал от дискотека ... И тя ще се окаже невероятна атракция ... А сега по-сериозно, "обърнатата" къща си е уникат!
24 юли 2009 18:22 | Има
От: мима
много интересни и нестандартни къщи, наистина, но докато повечето са просто чудновати, то къщата пирамида за мен е пълен кич! На всичкото отгоре и със златни пластини !
20 май 2009 17:37 | Hundertwasser
От: Валентин
Защо не напишете за известния австрийски архитект Hundertwasser и неговите къщи и други проекти, които са и природосъобразни
1 ]
5 резултата в 1 страница


ключови думи
архитектура, странни сгради, къщи

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg