фирми продукти
представяме
работа
 
9 трика за пролетното почистване

Дори да не сте от хората, за които пролетното почистване означава цялостно чистена на жилището отгоре до долу, тези няколко трика ще Ви бъдат от голяма полза. Те ще Ви помогнат да организирате времето си по-ефективно и да свършите с работата по-бързо.

9 трика за пролетното почистване


Вижте още:
9 идеи за по-лесно почистване на дома
11 съвета за здравословно пролетно почистване
10 златни правила при почистване


9 трика за пролетното почистване1. Използвайте таймер
Преди да започнете с почистването, решете приблизително колко време ще отделите за почистването, а след това разбийте това време на части, за да определите времето за всяка дейност. Например, можете да си отделите по 15 минути за минаването с прахосмукачка, 10 минути за почистването на мивката и 30 минути за изтупването на килимите. Когато разполагате с конкретно време за почистването, работата ще Ви се стори далеч по-лесна и изпълнима. А ако мразите да вършите конкретната работа, ще Ви бъде по-лесно, знаейки, че ще привършите с нея за 10-20 минути.

2. Избягвайте концентрираните продукти

Производителите на почистващи препарати едва ли ще си признаят на висок глас, но скъпите, силно концентрирани продукти обикновено са чиста загуба на пари. Това е така, поради факта, че потребителите рядко използват минимална част от продуктите, а обикновено изхабяват твърде голямо количество – ненужно голямо, всъщност, за нуждите им. Стандартните препарати са достатъчно ефективни при почистване на повечето повърхности. Например за почистването на пода са Ви необходими не повече от 2-3 супени лъжици препарат, разтворени в половин кофа вода. Що се отнася до антибактериалните продукти, например белината, добавянето на повече количество не я прави по-ефективна – достатъчното съотношение е 1:30, в полза на водата.

3. Почистете прозорците лесно и евтино
Вероятно вече знаете за силата на домашно приготвените препарати за почистване на стъклени и огледални аксесоари – разтвор от 100 милилитра бял оцет и малко препарат за миене на съдове, разбъркани в 4-5 литра вода. За почистването можете да използвате спрей-бутилка, пълна с разтвора, и мек парцал, който не отделя нишки. Ако почиствате повече прозорци, можете да използвате специален инструмент, подобен на този за почистване на автомобилните стъкла

9 трика за пролетното почистване4. Почистете мивката
Абразивните препарати могат да повредят повърхността на мивката, затова заменете ги с билкова баня. Накиснете в гореща вода няколко стръкчета розмарин или мащерка, и ги оставете да киснат за няколко часа. Отцедете отварата, поставете тапата на мивката и излейте течността в нея. Оставете я да действа през цялата нощ, а на сутринта извадете тапата и избършете с мек парцал. Освен чиста, мивката ще бъде и приятно ароматизирана.

5. Чиста тоалетна чиния
Един нестандартен начин да почистите наслояванията в тоалетната чиния е като използвате разтворими таблетки за почистване на зъбни протези. Те са щадящ порцелана начин за почистване и действат избелващо. За целта пуснете таблетка в чинията и я оставете за 20 минути, след което изтъркайте с четката и пуснете водата. Друг лесен начин за почистване на тоалетната чиния е да изсипете вътре малко сода за хляб и да изтъркате с четката. Можете да добавите към рецептата и малко оцет - налейте чаша от оцета в чинията, а с друга част от него напръскайте отстрани. Поръсете отгоре содата и изчакайте 15 минути - почистете с четка, върху която сте поръсили още сода.

6. Почистете осветителните тела и вентилацията

Премахнете натрупалия се прах по осветителните тела и таванския вентилатор. За целта използвайте специалния накрайник на прахосмукачката за почистване на труднодостъпни места. Почистете щателно и вентилационните отвори, натрупали прах през зимата.

7. Запасете се с допълнителни комплекти
Купете още поне един комплект чаршафи за леглата, за да можете да ги изпирате по всяко време, без да се налага да чакате да изсъхнат до вечерта. Ако домът Ви е по-голям или е на два етажа, осигурете си необходимите почистващи препарати във всяка част от него, за да не губите време в обикаляне из жилището, в търсене на конкретните продукти. И не забравяйте да ги поставите на място, което не е достъпно за деца и домашни любимци.

9 трика за пролетното почистване8. Пролетно почистване на килимите
За да премахнете без пране и препарати неприятната миризма от килимите, и да ги почистите от натрупалата се през зимата мръсотия, използвайте обикновена сода за хляб. Наръсете килима със содата, разтъркайте добре, за да я разпределите равномерно и я оставете да действа няколко минути. Накрая почистете с прахосмукачка или метла.

9. Почистване на завесите
Замърсените завеси можете да оставите за почистване в химическото, но ако замърсяването не е толкова голямо, а материята не е взискателна, можете да извършите почистването и сами. За онези завеси, които са от ненамачкваща се материя, можете да използвате пералнята или да изперете на ръка – изперете ги с мек препарат за пране, изстискайте излишъка от вода и ги закачете да съхнат директно върху корнизите.

* За да не се замърсяват бързо завесите, почиствайте ги редовно с прахосмукачка, като я движите в посока отгоре-надолу. Фокусирайте вниманието си върху гънките и подгъвите. Ако не разполагате с подходящ накрайник, почиствайте с бърсалка за прах с пера. Редовното почистване предпазва завесите от значително натрупване на замърсяване.

* Преди да изперете завесите – на ръка или с пералня, проучете начините за почистване, температурата и устойчивостта на материята, от която са те. Избягвайте сушилнята, дори да сте уверени, че пердетата няма да се повредят от нея – окачете ги на корнизите все още влажни. Това не само ще намали риска от повреждане на материята, но и ще Ви спести гладенето на завесите. Ако прането е твърде рисковано, освежавайте пердетата между химическото чистене, като ги прострете на въздух за няколко часа.

* Ако носите завесите си на химическо, уверете се, че фирмата ще ги измери преди и след почистването. Ако оттам не се съгласят, занесете ги на друго място, където ще Ви гарантират, че ще Ви върнат пердетата със същата дължина, на която сте ги оставили.

Източник: rd.com

 







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, почистване на дома

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg