фирми продукти
представяме
работа
 
11 съвета за здравословно пролетно почистване

почистване

За Вас чистенето може да е лесна работа, но замисляли ли сте се как то влияе върху Вашето здраве? Остатъци от насекоми, прах и препарати – всички тези неща могат да повлияят върху организма, на момента или пък с времето. На пръв поглед може всичко да изглежда напълно безопасно, но ако се вгледате по-отблизо се оказва, че докато чистите, около Вас гъмжи от фактори, застрашаващи здравето Ви.

Според специалистите понякога решението на проблема с микробите и мръсотията може да се окаже по-опасно за здравето от самия проблем, тъй като често в домакинствата се използват агресивни и опасни почистващи препарати. Някои от тях обаче могат да бъдат заменени с много по-безопасни продукти, които освен това са и много по-евтини и по-екологични. Такива продукти са содата за печене, оцетът и лимоновият сок. Вижте няколко идеи за по-здравословна и безопасна грижа за дома.


почистване1. Почиствайте организирано.
Няма смисъл да почиствате с гъба пода, ако след това почиствате праха от шкафовете или от полилея. За да почистите така, че да премахнете повечето мръсотия и микроби, почистването трябва да бъде ефективно. Това означава да систематизирате действията си така, че да не се налага да се връщате назад по няколко пъти, често размазвайки допълнително мръсотията. Движете се само в една посока – отляво-надясно и отгоре-надолу. Така например, добре е да започнете от тавана и горната част на стените, и да продължите надолу към прозорците и мебелировката, завършвайки с подовата настилка.

2. Почистете нещата, за които преди не сте се сещали.
Не  всеки знае, че матракът е магнит за всякакъв вид микроорганизми, някои от които могат да причинят алергия. Затова е добре да изпирате калъфа му поне веднъж на 1- 2 месеца с гореща вода (поне 60°), а самият матрак да почиствате с мокра кърпа и гореща вода. Ето и още няколко места, които може би досега не сте се сещали да почистите:

Слушалката на телефона – това е едно от местата, които според специалистите събират най-много микроби, бактерии и вируси.
* Кошчетата за смет – особено онази, които се намират в кухнята и банята; изпразването им не означава, че сте ги почистили, затова трябва да се почистват редовно с четка и гореща вода (може да се добави и малко подходящ почистващ препарат).
* Завесите в банята – те са подложени на постоянна влага, което ги прави чудесен дом за плесените.
* Автоматичните съдомиялни – ако се загледате по-отблизо в съдомиялната си машина, може да забележите по ръбовете й наченки на плесен и мухъл; същото важи и за гуменото уплътнение по вратата на хладилника.
* Камината – запушеният комин е не само неприятен за чистотата в дома, но може да е опасен за здравето - той може да се възпламени внезапно и да върне въглеродния двуокис обратно в жилището.

3. Почиствайте с вълнено парцалче.
При търкане вълната създава статично електричество, което привлича праха и мръсотията. За целта можете да използвате стари вълнени чорапи, пуловер или одеяло.

4. Почиствайте сребърните повърхности с паста за зъби.
Някои препарати за почистване на сребро съдържат производни на нефта, амоняк и други опасни вещества, затова можете да ги замените с обикновена паста за зъби. Втрийте пастата с пръсти или парцал, а след това изплакнете с топла вода и полирайте с мека кърпа. За по-големи сребърни съдове можете да използвате паста от сода за хляб, смесена с малко вода и поставена върху гъба.

5. Отпушете канала без препарати.
Ако каналът не е силно запушен, вместо препарат можете да използвате шепа сода за хляб, след което да налеете половин чаша оцет. По същия начин можете да правите ежеседмична профилактика на каналите срещу запушване и неприятни миризми.

почистване6. Екологично и ефективно почистване на прозорците.
Смесете 1/3 чаша бял оцет, ¼ чаша изопропилов алкохол и литър дестилирана вода. С тази смес можете да почистите прозорците си. Ако препаратът все пак оставя следи и не почиства добре, то вероятно това се дължи на восъчното натрупване от предишния препарат, който сте използвали. Ако това стане, сменете изопропиловия алкохол с лъжичка препарат за миене на съдове. Ето и още няколко съвета:

* Вместо да използвате спрей, най-добре намокрете стъклата с помощта на гъба моп (гъба с дръжка) – навлажнете прозорците обилно и оставете разтворът да подейства за 5 минути.
* Избягвайте да почиствате прозорците на пряка слънчева светлина, тъй като слънцето изпарява препарата твърде бързо, оставяйки петна.

7. Почистване и дезинфекция на тоалетната чиния.
За да почистите екологично и безопасно за здравето тоалетната чиния, отново можете да заложите на оцета – налейте чаша бял оцет в чинията, а част от него напръскайте отстрани. След това поръсете сода за печене и изчакайте 15 минути, след което почистете с четка, която сте поръсили с още сода. Оцетът разтваря алкалните наслоявания от твърдата вода, а содата почиства и механично чрез ситните си зрънца.
За допълнителна дезинфекция избършете тоалетната чиния с кърпа, напоена с изопропилов алкохол.

8. Почистване на кухненския под.
Според специалистите не е необходимо да дезинфекцирате пода в кухнята, освен ако наистина не се налага, тъй като постоянното движение из помещението обезсмисля целия замисъл. Вместо това почистете настилката с няколко домашно приготвени рецепти:

* Ламинирана настилка и настилка от твърда дървесина – разтвор от ¼ чаша бял оцет и литър вода; за почистване използвайте хавлиени кърпи от чист памук (не микрофибър, тъй като той се прави от полиестер).
* Мраморни, керамични и гранитни настилки – използвайте само гореща вода, тъй като почистващите средства вероятно ще повредят тези материали.
* Линолеум – гореща вода с много малко препарат за съдове (при нужда).

9. Почистване на дъската за рязане.
Според проучванията, върху дъската за рязане могат да се намерят до 200 пъти повече бактерии, отколкото върху тоалетната чиния. За да я почистите, след като я измиете с препарат за съдове, напръскайте дъската с чист 5%-ов оцет, като оставите оцетът да подейства за една нощ. Можете да минете допълнително с тампон, напоен с алкохол.

почистване10. Екологично почистване на килима.
Лесно и безопасно почистване на килимите можете да направите с помощта на содата за печене – напръскайте с нея килима и я разнесете добре, оставете да подейства 10-ина минути и я изметете/ почистете с прахосмукачка. Содата поема не само мръсотиите, но и неприятните миризми. Можете да използвате и царевично нишесте, което поема мазнините и мръсотията в дълбочина.

11. Още няколко идеи.
Специалистите препоръчват да пазите кутийка с боракс (борова киселина) за почистване на много упорита мръсотия. Трябва обаче да бъдете внимателни, както при употребата, така и при съхранението му, тъй като боровата киселина е токсична, ако се погълне - затова я дръжте далеч от деца и домашни любимци (в заключен шкаф, заедно с останалите опасни препарати). Въпреки че не е безопасен обаче, бораксът е натурален продукт и е добра алтернатива на далеч по-опасната белина и други агресивни препарати. Друг добър дезинфектант е изопропиловият алкохол (т.нар. rubbing alcohol), който обаче е леснозапалим.

* Почистване на ваната и плочките - две- три капачки от натурален почистващ препарат на кислородна основа, смесен с литър вода.
* Полиране на мебели - смес от зехтин и оцет.
* Почистване на фурната – паста от сода за печене, смесена с вода.
* Освежител за въздуха – бял оцет и вода в съотношение 1:1 се кипват за няколко минути (премахване на миризмите в кухнята).
* Почистване на плесен – смес от равни части вода и водороден пероксид /перхидрол/ (20%).
* Почистване на петна – петната от мазнина и боя се напръскват с пяна за бръснене, след което се избърсва; петната от пот върху ризите се почистват като 30 минути преди прането петното се напръсква с водороден пероксид; петна от плесен се почистват с неразреден бял оцет (5%).

Източник: rd.com30 януари 2011 23:13 | внимавайте с изопропиловия алкохол
От: ели
доказано е, че е причинител на рак
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
почистване, съвети, пролетно почистване

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg