фирми продукти
представяме
работа
 
8 еко съвета за жилището

В съвременното забързано ежедневие рядко имаме възможност да помислим за здравето си и за околната среда, докато не се наложи. Днес модерният човек, живеещ в големия град, е заплашен от токсини и замърсяване, което може да доведе до редица заболявания, сред които астма и алергии. Ако за околната среда като цяло можете да направите съвсем малко, то за чистотата в своя дом можете да се погрижите още сега. Вижте как:

8 еко съвета за жилището

Тези съвети не само ще Ви помогнат да живеете по-здравословно и екологично, но и ще Ви спестят пари от електроенергия.

1. Започнете с нещо малко – натрупвайки се, малките промени в начина на живот създават големи резултати. Можете например да замените обикновените крушки в дома си с халогенни лампи или LED технология (със светодиоди). По този начин ще спестите пари за електроенергия – добре за природата, добре за Вас. Освен това този тип осветление има по-дълъг живот и по този начин спестявате отпадъчни материали.

2. Започнете да използвате естествени материи в дома си – памук, лен, вълна. Интересно нововъведение са хавлиените кърпи от бамбук – те са не само екологични, тъй като бамбукът расте много бързо и се обновява, но и много практични, тъй като материята е мека и супер абсорбираща.

8 еко съвета за жилището3. Използвайте екологични мебели, създадени от еко материали – рециклирана дървесина, рециклирано стъкло, камък, корк, тапицерия от памук или лен. Тези материали създават по-малко условия за замърсяване на околната среда при рециклирането им, а освен това са по-здравословният избор за Вас. Ограничете използването на пластмаса и химикали. Избирайте и подходящите бои, лакове и оцветители – те трябва да бъдат с ниско или нулево съдържание на VOC – вредни летливи вещества, които замърсяваш домашния въздух.

4. Що се отнася до уредите в дома, те също могат да са екологични. За целта търсете такива, създадени да пестят вода и енергия – т.нар. енергиен клас А. Вложените допълнителни средства ще си възвърнете в дългосрочен план чрез по-ниските сметки за вода и ток. Освен това по този начин ще направите нещо и за околната среда – пестенето на ресурси е от съществено значение за съвременната екология.

5. Съберете информация какви безвредни и екологични материали можете да използвате при поддръжката и почистването на дома – така не само ще помогнете на околната среда и ще си осигурите по-здравословна среда без химикали, но и ще спестите пари от скъпи препарати. Вижте няколко идеи тук и тук.

6. Естествената светлина не само е  безплатна, но е и много по-полезна за очите. Осигурете си достатъчно количество светлина през деня, като оставите прозорците открити или използвате полупрозрачни щори. За да спестите енергия, поставяйте работното си място, на което имате най-голяма нужда от светлина, близо до прозорците. През зимните месеци оставяйте слънчевите лъчи да сгреят помещенията, които акумулират тази топлина за дълго време.

8 еко съвета за жилището7. Събирайте отпадъците разделно – всички те могат да се рециклират и използват повторно. Можете да предавате някои от тях директно на местата, откъдето се рециклират. Изхвърляйте счупените уреди и батерии не в обикновените кошчета за смет, а на определените за това места. Ако дадена вещ е здрава, но не Ви е необходима, не я изхвърляйте, а я подарете или дайте за благотворителност – това се отнася най-вече за уреди, дрехи и играчки.

8. Макар да са от синтетичен материал, UPVC вратите и прозорците ще Ви спестят средства за отопление и климатизация – дървената дограма изглежда много добре, но необработената дървесина се измята и подува. Ако все пак решите да изберете дървени рамки, спрете се на такива от допълнително обработен материал, който няма недостатъците на естественото дърво.

9. Ароматизирайте дома си с натурални етерични масла, вместо със скъпи ароматизатори от магазина. Маслата не съдържат вредни вещества, които да замърсяват въздуха в дома, и действат релаксиращо или ободряващо, намаляват кръвното налягане, и имат изразен бактерициден ефект. За целта можете да използвате също цитруси или подправки - канела, карамфилче, свеж джинджифил или билки, поставени във вода.



Източник: homedit.com







24 февруари 2011 10:08 | С булката се научихме да управляваме светлината в дома си. Милиони хора спестяват чрез пускане или вдигане на щори и завеси.
От: Владимир Йосифов
Пердета и завеси пречат на светлината през деня. Ние, вкъщи, управляваме светлината през деня чрез пердетата и завесите. Климатиците работят ˝по-тихо˝ без да се чувстваме некомфортно. В офиса това е невъзможно ! Тук всеки ˝надува˝ ˝ на МАХ˝ електроуредите. Въпрос на възпитание ...
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
идеи за дома, еко материали, съвети за жилището

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg