фирми продукти
представяме
работа
 
10 златни правила при почистване

Намалете наполовина времето за почистване на дома си с помощта на нашите десет съвета, които можете да използвате не само по време на сезонните почиствания, но и при всекидневното чистене. По този начин ще спестите не само време, но и усилия, и нерви.

почистване


1. По-добре рано, отколкото късно

Разлетите върху повърхностите петна се отстраняват много по-лесно, ако се почистят навреме. Ако изчакате петното да изсъхне, то ще се отстрани трудно, а в някои случаи въобще няма да се махне. Независимо дали става въпрос за петно върху килима, кухненския плот или завесите, колкото повече чакате, толкова по-упорито става то. Има разбира се и изключения – ако вкарате с обувките си кал върху килима, петната се чистят по-лесно, ако са засъхнали.


почистване2. Почиствайте отгоре – надолу

Когато почиствате, не пренебрегвайте гравитацията, тъй като ще удвоите времето за почистване. Когато правите почистване на цялото жилище, започнете от горния етаж (ако то е на няколко етажа) и работете в посока надолу, за да избегнете риска от пренасяне на мръсотията от една стая в друга. При почистването на конкретна стая, започнете с премахването на паяжините от тавана и горната част на стените, след което почистете таванския вентилатор и осветителните тела, следвани от рамките на прозорците и аксесоарите по стените. Работейки в посока надолу, завършете почистването с мебелите, праговете и пода. Този начин на почистване намалява риска от натрупване на прах върху местата, които вече сте почистили (освен ако прахът не се вдига нагоре при почистване), спестявайки Ви повторно минаване на тези места.

По същия начин, когато почиствате прозорците или огледалата, работете отгоре – надолу, защото препаратите за почистване се стичат в тази посока. Изключение от това правило е измиването на стените – ако започнете отгоре, мръсната вода ще се стича надолу, върху местата, които не сте почистили, създавайки петна, които са трудни за махане.


почистване3. Първо мислете на сухо, а след това добавете водата

Когато почиствате една стая, започнете с дейностите, които изискват използването на сухи методи за почистване (бърсане на прах, метене, минаване с прахосмукачка). Едва тогава преминете към методите, при които се използва вода, тъй като в противен случай прахът ще се полепи по мокрите повърхности.


4. Започнете с най-меките методи

Започнете с по-меките методи за почистване и постепенно преминавайте към по-агресивните такива. Не забравяйте, че трябва да знаете кога да спрете с почистването, за да не повредите повърхностите – именно затова е добре постепенно да увеличавате агресивността на почистването, за да видите на какъв етап ще постигнете резултати. По-добре е например постепенно да почистите петното върху кухненския плот, макар това да Ви отнеме повече време, отколкото да започнете директно с абразив, повреждайки повърхността.


5. Нека времето бъде Ваш помощник

Един малък трик в разпределението на времето може да направи почистването по-бързо и лесно. Когато планирате подхода си на почистване, запомнете да поставите в началото употребата на почистващите препарати (освен ако на етикета на е зададено по-кратко време на действие). Така, докато Вие изпълнявате други задачи, препаратите ще имат време да подействат пълноценно и почистването ще стане много по-лесно.


почистване6. Вземете необходимите неща със себе си

При почистване на по-големи площи носете със себе си основните инструменти и материали – това ще Ви спести време от ненужното ходене напред – назад, за да взимате необходимите неща. Можете дори да се запасите с малка количка на колелца, в която да поставите материалите, но дори работната престилка с много джобове би свършила нелоша работа. Но не забравяйте – не си правете труда да разнасяте неща, които ще Ви трябват само 1 път.


7. Ако се колебаете, направете тест

Преди да използвате нова почистваща техника или да почистите непозната за Вас повърхност или материя, направете тест върху някое по-скрито място. Така ще си спестите проблемите, които могат да възникнат, като например повреда на повърхностите, избеляване, обезцветяване, драскотини и прочее. Освен това почистванетака можете да проверите приблизително колко време е необходимо за даден препарат или инструмент, за да свърши той работата си оптимално.


8. Не прекалявайте с водата при по-деликатни предмети или материали

Ако почиствате предмет или повърхност, която може да бъде повредена от течностите (например електроника, монитори, картини в рамка, паркет и прочее), първоначално нанесете течността/ препарата върху кърпа и едва тогава почистете. Ако нанесете препарата директно върху повърхностите, например със спрей, рискувате те да се повредят от прекомерното количество течност.


9. Спазвайте инструкциите

Производителите на мебелите и аксесоарите знаят най-добре как трябва да се почистват те, затова опитайте се да не експериментирате на своя глава в тази посока. Същото важи и за почистващите продукти, на чиито етикети подробно е описан начинът им на употреба. Вероятно някои производители имат склонността да преувеличават и да се презастраховат чрез инструкциите, но пренебрегването им може да Ви донесе твърде много неприятности, включително и здравословни.


10. Не пренебрегвайте предпазните средства

На последно място, но не по важност, стои Вашата безопасност по време на почистването. Да, може би тук не става въпрос за работа с опасни режещи инструменти, но пък има редица почти незабележими рискове, които Ви дебнат отвсякъде. Бъдете внимателни с почистващите продукти, тъй като повечето от тях съдържат в себе си киселини, белина и малки частици, които могат да навредят на очите, кожата, носа и дори на дробовете – затова е добре да проветрявате добре помещенията, а при употребата им да носите предпазни ръкавици и очила, а защо не и маска за лицето. За да предпазите ноктите си от мръсотията пък можете да нанесете под тях козметичен вазелин. И нещо много важно – не смесвайте продуктите и препаратите един с друг, освен ако не сте съвсем сигурни в безопасността на това действие – така например хлорът и съдържащите го препарати, смесен с амоняк, образува отровни изпарения.


Източник: Rd.com







Няма коментари


ключови думи
почистване, почистване на дома, дом

още по темата

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg