фирми продукти
представяме
работа
 
Няколко скрити фактора, които нарушават здравословната атмосфера в дома Ви

здравословна атмосфераКолкото и да се стремите да поддържате дома си здравословен и чист за Вас и Вашето семейство, винаги ще има рискови фактори, които пренебрегвате или за чието съществуване дори не подозирате. Предлагаме Ви няколко подобни фактора, които често биват пренебрегвани за сметка на по-видимите такива – прах, мръсотия и прочее.

Всички ние слушаме постоянно за проблемите със замърсяването на околната среда, слушали сме много и за рисковете вътре в дома. В дома си прекарваме по-голяма част от времето и именно затова е толкова важно да се погрижим за защитата на своето здраве и това на своето семейство.

Според специалистите рисковете за здравето вътре в дома са дори по-големи от тези извън него. За съжаление в повечето домове източниците на замърсяване са повече от един. В повечето случаи рисковете са вследствие на натрупване с течение на времето или т.нар. кумулативен ефект.
 


здравословна атмосфераПлесени и гъбички

Голяма част от хората, които имат алергии, са алергични и към плесените. Отговорът на организма е същият като към конкретния алерген – насълзени очи, кашлица, задушаване и дори храносмилателни проблеми.

Плесента се развива на места, където нивото  на влага е по-високо от нормалното – например в бани с недобра вентилация, влажни стени или килими, под които се задържа влага. Можете да намалите значително развитието както на плесените, така и на гъбичките, като контролирате средните стойности на влажност в дома си. Това може да стане чрез вентилационни системи (на принципа на вентилатор) или със специални уреди, които извличат излишната влага от въздуха и я поемат.

Опасни битови продукти

Голяма част от почистващите, дезинфекциращи и дори козметични препарати съдържат органични химикали, които могат да се отделят във въздуха по време на употреба. Специалистите са отчели, че нивата на някои от най-разпространените органични замърсители са 2 до 5 пъти по-високи вътре в дома, отколкото в околната среда. Една част от тези вещества са токсични, а друга – силно дразнеща организма.

здравословна атмосфераЗа да се предпазите максимално от риск за здравето, четете внимателно инструкциите върху препаратите, които използвате в дома си. Ако например върху етикета е казано, че препаратът трябва да се използва в проветриви помещения, излезте навън или отворете прозорците. Има два особено опасни химикала, които трябва да се използват с повишено внимание – това са бензолът (benzene; C6H6) и метиленхлоридът (methylene chloride/ dichloromethane/ DCM; CH2Cl2). Така например складираните горива и бои съдържат бензол, а препаратите са премахване на лепила и аерозолните бои – метиленхлорид. Затова не дръжте подобни препарати в дома си, ако те не са добре затворени и на безопасно място, далеч от деца и животни. Освен това е добре след химическото чистене да оставите дрехите да се проветрят добре, за да не вдишвате химикалите, които се използват за почистването.

Пестициди

Голяма част от домакинствата използват продукти, съдържащи пестициди вътре в дома си. Пестицидите обикновено се предлагат във формата на спрей, течност, пръчки, пудра или пък топчета. Повечето продукти за интериорна употреба се използват за контрол върху насекомите, гризачите, гъбичките и дори срещу микробите (дезинфектанти). Пестицидите носят риск от раздразнение на очите, носа и гърлото, риск за централната нервна система и бъбреците.

За да се предпазите, използвайте препаратите само в препоръчаните количества – използвайки повече не увеличавате защитата. Избягвайте пестицидите под формата на аерозол, а ги заместете с такива, при които няма да сте изложени на директно влияние.

здравословна атмосфераДобре е да избягвате максимално и препаратите – репеленти срещу молци, тъй като те обикновено съдържат химикалът paradichlorobenzene, който се счита за  опасен при директно вдишване на изпаренията. Можете да се опитате да ги замените с билкови репеленти – растения, които отблъскват молците и които се слагат (сухи или пресни) в гардероба.

Химикали в килимите

Някои хора са чувствителни към химикалите, които се отделят от новите килими. Понякога те са били съхранявани на места в близост до химикали, които са абсорбирали. Затова преди да използвате новия килим е добре да го оставите на въздух да се проветри преди да го внесете в дома си. След като вече сте го поставили на мястото му, ако това е възможно, отворете прозорците в помещението или пуснете системата за вентилация.

По материали на Рийдърс Дайджест (www.rd.com)Няма коментари


ключови думи
дом, здравословна атмосфера

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg