фирми продукти
представяме
работа
 
Фън Шуй в спалнята – част 2

Продължение...

Част първа

Сънят е най-доброто средство за запазване на здравето, красотата и доброто настроение. Затова специалистите по фън шуй обръщат специално внимание на помещението, в което се отдаваме на почивка и сън – спалнята. Предлагаме Ви останалите 5 от деветте стратегии, които да раздвижат застоялата енергия чи и да Ви гарантират спокоен и пълноценен сън.

фън шуй5. Затворете се от външния свят
Спалнята трябва да е място за почивка, размишление и интимност, а не за работа, упражнения или силна музика. Уредът за упражнение, телефонът, телевизорът, компютърът или работното бюро изсмукват голяма част от енергията в помещението. Освен това те Ви разсейват от почивката и романтичната атмосфера, нарушавайки спокойствието на мястото, което е предопределено за „изключване” от стреса.

Ако се налага спалнята Ви да играе ролята на 2 помещения с различна насоченост (например място за сън и работен кът), поставете между двете пространства лек параван или красива материя, закачена за тавана. Те ще блокират гледката към бюрото и всички останали предмети, напомнящи за стресовото ежедневие. Ако пък държите върху нощното си шкафче цяла купчина книги, преместете повечето от тях на друго място, оставяйки само 2- 3 книги - многото заглавия Ви „призовават” да ги прочетете и това може да смути почивката Ви. Ако не можете да се откажете от телевизора, поставете го в специален шкаф, така че когато не гледате можете буквално да затворите вратите и да скриете приемника.

фън шуй6. Създайте пространство за двама
Единицата е твърде "самотна" цифра, дори когато става въпрос за спалнята. Ако имате само нощно шкафче или място само от едната страна на леглото, откъдето да легнете, това е своеобразен символ на самотата. Ако сте необвързан/а, а не желаете да бъдете такива, декорирайте спалнята си така, все едно вече имате партньор. Симетрията е ключът към тази цел, затова позиционирайте нощните шкафчета и нощните лампи и от двете страни на леглото. Поставяйте аксесоарите в чифт или поне в повече от един брой – поставете цял букет цветя във вазата и закачете на стената си произведение на изкуството, което символизира романтиката и съвместното съжителство. Така се създава „енергия за двойка”, както и усещане за баланс и богатство за стаята.

Във фън шуй картата, наречена Багуа представя по-подробно разпределението на секторите в помещенията. В спалнята най-далечният десен ъгъл е "любовният център". Независимо дали сте обвързани или не, добре е тук да изградите „храм на любовта”. Това може да бъде например масичка, шкафче или лавица, върху която да поставите снимка на Вас и Вашия партньор, а ако сте необвързан/а – снимка или картина на щастлива двойка. Можете да добавите и книга с романтична поезия, както и кутия с формата на сърце. Това място се превръща в материално потвърждение на Вашите цели, свързани с установяването на връзка. Друг подходящ предмет е цъфтящо растение със заоблени, не остри листа или дори копринени изкуствени растения. Не оставяйте обаче болни или увехнали растения в помещението, а отделните сухи части махайте своевременно.

фън шуй7. Отворете очите си за красотата
Стандартна фън шуй стратегия е да изберете произведение на изкуството или предмет, който изобразява неща, които искате да Ви се покажат в живота – любов, успех или пък вътрешна хармония. В спалнята специалистите предлагат да закачите любимото си произведение на изкуството върху стената точно срещу леглото си. Така то ще бъде последното нещо, което ще виждате преди лягане и първото нещо при събуждане, зареждайки Ви с приятни емоции.

От друга страна не е добра идея да поставяте в спалнята си семейни фотографии – снимките на Вашите родители и децата Ви могат да бъдат навсякъде другаде в дома, но е добре да оставите фокуса в спалнята само за Вас и партньора Ви. Ако директната гледка от Вашето легло е към банята или към неподредения гардероб, поставете на това място завеси или параван. Най-малкото, което можете да направите е да затваряте вратата към съседното помещение или гардероба.

Има обаче нещо, което не трябва да поставяте срещу, до или над леглото си (особено на тавана) – огледало. Освен, че по този начин твърде много енергия се отразява и се разпръсва из цялото помещение (нарушавайки Вашата почивка), огледалните повърхности са като магнит за проблемите и тревогите. Според специалистите огледалата в спалнята могат дори да привлекат трети човек, който да се намеси във връзката Ви. Затова махнете всички огледала от стаята, покрийте ги със завеси или ги преместете така, че да не са насочени към леглото.

фън шуй8. Осветете помещението правилно
Когато става въпрос за осветлението в спалнята, фън шуй експертите считат, че основният момент е гъвкавостта. Вероятно Вие искате множество естествени източници на светлина през деня, мека светлина вечер и пълна тъмнина, докато спите. Освен всички останали полезни свойства, достъпът до сутрешните слънчеви лъчи веднага след събуждане повишава производството на серотонин (хормона на щастието) и може да Ви зареди с положителна енергия за целия ден. Затова е хубаво да заложите на завеси или щори, които могат да се дръпнат с едно движение – сутрин, за да пусне вътре слънчевите лъчи, а вечер, за да осигури тъмнина в помещението.

Когато избирате осветителните тела за помещението, уверете се, че си осигурявате светлина от различни места – отгоре, откъм масата, върху стената и пр. Балансираната светлина, насочена надолу (например вграденото в тавана осветление) осигуряват мека светлина, която увеличава притока на енергия. Добре е осветлението да бъде с опция за намаляване на интензивността, за да можете да се настроите постепенно за сън с подходяща атмосфера.

фън шуй9. Създайте чувствено райско кътче
Освен погледа, спалното помещение трябва да привлича и всички останали сетива. Затова напълнете стаята с неща с приятен аромат, нежни на допир, чувствени на вкус и приятни за слуха. Превърнете спалнята във Вашата собствена съкровищница на сетивата. Ето някои идеи:

• Леки ароматизирани свещи или специални маслени лампи за ароматни масла – лавандуловият аромат успокоява, а жасминът, розата и здравецът се асоциират с любовните усещания;
• Инвестирайте в качествен комплект спално бельо – чист египетски памук, мека коприна, луксозно кадифе или топъл кашмир;
• Пуснете си успокояваща музика или звуци от природата; можете да закачите на прозореца си някой от т.нар. чимове (система от тръбички, които издават специфичен звук при разклащане), така че да чувате техния нежен звук при полъха на вятъра;
• Осигурете си бутилка хубаво вино и купа с ягоди фондю, или събудете половинката си с чаша горещ чай и ароматен кроасан – всичко това ще активира енергията чи и ще проясни съзнанието и сетивата Ви.

Източник: hgtv.comНяма коментари


ключови думи
фън шуй, спалня, хармония

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg