фирми продукти
представяме
работа
 
Фън Шуй в спалнята – част 1

Сънят е най-доброто средство за запазване на здравето, красотата и доброто настроение. Затова специалистите по фън шуй обръщат специално внимание на помещението, в което се отдаваме на почивка и сън – спалнята. Счита се, че подходящите успокояващи цветове, меката светлина, симетрията, качествените чаршафи и мебелите са от голямо значение за цялостното въздействие на помещението върху съня ни. Предлагаме Ви 9 стратегии, които да раздвижат застоялата енергия чи и да Ви гарантират спокоен и пълноценен сън.


фън шуй спалня1. Използвайте приветливи и успокояващи цветове


Специалистите препоръчват топли, богати земни и телесни цветове за спалнята – например теракота, мед, корал, крем, праскова и шоколад. С тяхна помощ се създава приканваща към почивка атмосфера. Меките натурални цветове, като например пастелно сините, зелените и лавандуловите нюанси, придават на помещението тиха, вибрираща и приканваща енергия. Ярките червени и оранжеви нюанси обикновено се асоциират с ян – мъжката енергия, и затова те се считат за твърде стимулиращи. Когато обаче се използват разумно – като акцент в интериора, червеното и розовото могат да допринесат за романтиката. Можете да замените червеното и розовото с цвят бургунди, нар, патладжан или пурпурно.


фън шуй спалня2. Изберете внимателно позицията на леглото си

Във фън шуй оптималното местоположение на леглото в спалнята е далеч от вратата, но все пак разположено така, че да виждате входа към помещението. Това, както и поставянето на леглото до стена (а не свободно в средата на стаята) дава усещане за сигурност, безопасност и стабилност. Обикновено най-доброто място за поставянето на леглото е ъгълът, разположен на отсрещната на вратата стена, диагонално на самата врата, така че да не се окаже директно срещу нея.

Други стратегии в това отношение:

* Избягвайте да поставяте леглото си под по-ниската част на наклонения покрив или под таванния вентилатор, тъй като се счита, че тези места съдържат "депресивна енергия", която Ви притиска, докато спите – ако нямате друг избор, можете да „защитите” леглото си с като поставите балдахин или няколко ленти плат, висящи от тавана над Вас.
* Избягвайте да поставяте леглото си под прозорец – тук липсва символичната опора на масивната стена и може да доведе до прекъсвания на съня, тъй като енергията непрекъснато влиза и излиза през прозореца.
* Леглата с масивна табла до главата, особено ако тя е дървена, се считат за много подходящи, защото осигуряват допълнителна сила и опора зад главата Ви – от друга страна наличието на долна табла се счита за препятствие, което блокира прогреса в живота.

Каквото и да правите обаче, има едно строго правило – никога не поставяйте леглото си така, че краката Ви да сочат директно към вратата. Специалистите вярват, че тази позиция източва жизнената сила от човека. Ако не можете да избегнете това разположение на леглото, поставете долна табла или някаква мебел до краката си, за да играе ролята на буфер – това всъщност е единственото изключение от правилото да не се поставя долна табла на леглото. Освен това не забравяйте да оставите достатъчно място около леглото, за да може енергията да се движи безпрепятствено из стаята.

фън шуй спалня3. Изберете извивките през острите ръбове

Ако ще си купувате ново легло или друга мебелировка за спалнята, изберете такива с по-меки линии и по-малко ръбове за сметка на извивките – например изберете нощно шкафче с кръгла, вместо с правоъгълна форма. Според фън шуй ъглите концентрират енергията и могат да създадат една твърде "остра" атмосфера. Ако твърде много прави ъгли са насочени към Вас докато спите, те ще Ви изпращат негативна енергия и ще увеличат чувството за безпокойство. Ако не можете да смените мебелите в помещението, омекотете ъглите като поставите върху тях падаща драперия или жизнено растение, чиито листа падат каскадно върху острите ръбове. Не претрупвайте обаче нощното си шкафче – достатъчно е да поставите отгоре нощна лампа, няколко книги, любима снимка и живо растение или букетче свежи цветя.

фън шуй спалня4. Почистете безпорядъка

От гледна точка на фън шуй философията, безпорядъкът и хаосът са символ на недовършена работа и пречка за прогреса в живота. За да се движи енергията чи свободно, дръжте ненужните в момента предмети прибрани и подредени, а мебелите – така че пространството да не бъде претрупано.

Растенията, поставени в ъглите на помещенията, се считат за "средство", което пази енергията от застояване там. От друга страна не е добре да използвате свободното пространство под леглото си за складиране на предмети и кутии, защото по този начин блокирате движението на енергията там – според експертите това може да доведе до застой в живота. Освен това безпорядъкът под леглото има своя собствена енергия и може да наруши спокойствието на Вашия сън, особено ако е свързан с работата Ви (напр. стари папки).

Вземете под внимание също така и спомените и асоциациите, които Ви навяват предметите в помещението. Отървете се от всичко (дори ако трябва и от матрака), което се асоциира с неприятни събития в миналото, с минал здравословен проблем или бивша връзка.

Колкото по-малко, толкова по-добре – това правило важи с пълна сила и за гардероба Ви. Според фън шуй безпорядъкът зад затворени врати може да бъде също толкова изтощителен, колкото и този на показ. Ако се чувствате раздразнени, объркани и изтощени, когато отворите вратите на гардероба, реорганизацията му би Ви помогнала да придобиете усещане за контрол над живота си. Изхвърлете всички дрехи, които не Ви стоят добре, старомодни са или вече не ги носите, а останалите сортирайте по цвят и сезон. Монтирайте рафтове, за да подредите върху тях обувките си, коланите, шаловете и аксесоарите, а останалите предмети преместете на друго място.

Продължава...

Част втора

Източник: www.hgtv.comНяма коментари


ключови думи
фън шуй, спалня, хармония

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg