фирми продукти
представяме
работа
 
20 красиво цъфтящи домашни растения – част 2

Ако обичате да се наслаждавате не само на зеленината, но и на разнообразието от цветове у дома, изберете някое от стайните растения, които Ви предлагаме. Те предлагат чудесно съчетание от екзотика, цвят и аромат за всеки интериор.

Част 1

(Забележка: Забележете, че повечето растения могат да бъдат опасни за здравето на малки деца и домашни животни, ако бъдат погълнати или сдъвкани. Затова при избор на растение предварително се информирайте за рисковете и дръжте растенията на място, недостъпно за тях.)


11. Нематантус ("Златна рибка")

растения

Растението е родственик на африканската теменужка и цъфти основно през лятото. Ако обаче се постави на място с достатъчно светлина, то може да цъфти и през цялата година. Прякорът на немантусът идва от формата на цветчетата, наподобяващи декоративни рибки. Особено добър избор е за декоративни висящи кощшнички.

Латинско име: Nematanthus spp.
Оптимални условия за отглеждане: Средна до силна интензивност на светлината; температура между 18- 26 ° (10- 12 ° през зимата); поддържайте почвата сравнително суха.


12. Гузмания

растения

Част от семейството на ананаса, гузманията има твърди и лъскави листа, растящи под формата на ваза. Красивите и ярки цветове излизат от центъра на "вазата" от листа и могат да траят до 6 месеца. Растението обича топлината, но ще запазите цветовете му за по-дълго време, ако след цъфтежа го преместите на по-хладно място.

Латинско име: Guzmania lingulata
Оптимални условия за отглеждане: Силна интензивност на светлината; температура между 18- 26 ° (15- 18 ° през зимата); поддържайте почвата сравнително суха.


13. Хибискус (Китайска роза)

растения

Хибискусът е растение с тропически привкус, чиито огромни ярки цветове могат да се превърнат в украса на всеки дом. Отделните цветчета прецъфтяват след няколко дена, но като цяло растението  цъфти почти постоянно от късна пролет до ранна зима (а понякога и през зимата).

Латинско име: Hibiscus rosa-sinensis
Оптимални условия за отглеждане: Силна интензивност на светлината; температура между 12- 21 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.


14. Жасмин

растения   растения

Има много разновидности жасмин, съчетаващи деликатен цвят и приятен аромат, като най-лесни за отглеждане са многоцветният (J. Polyanthum) и арабският (J. Sambac).

Латинско име: Jasminum spp.
Оптимални условия за отглеждане: Силна интензивност на светлината; температура между 15- 23 ° (4- 15 ° през зимата); поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.


15. Кливия

растения

Кливията обикновено цъфти през зимата, като цветовете представляват снопчета от 20 червеникаво-оранжеви или жълти цветчета. За целта растението трябва да се постави на хладно и сухо място.

Латинско име: Clivia miniata
Оптимални условия за отглеждане: Средно силна интензивност на светлината; температура между 15- 23 ° (10- 12 ° през зимата); поддържайте почвата в саксията съвсем леко навлажнена.
Забележка: Всички части на растението са отровни, ако се погълнат или сдъвчат от малки деца или домашни любимци.


16. Оксалис

растения

Растението се отличава с триъгълни пурпурни листа, които наподобяват по форма детелина. Цветчетата му пък са в деликатен розов или бял цвят и цъфтят почти постоянно.

Латинско име: Oxalis triangularis
Оптимални условия за отглеждане: Средна до силна интензивност на светлината; температура между 15- 23 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.


17. Бегония

растения

Някои видове бегония цъфтят през зимата, а цветовете им са в топли нюанси на жълтото, оранжевото и червеното. Растението е подходящо за акцент върху масата или за част от декоративна висяща кошничка.

Латинско име: Begonia x hiemalis
Оптимални условия за отглеждане: Средна до силна интензивност на светлината; температура между 18- 23 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.
Забележка: Корените и стеблата на растението са отровни и могат да доведат до раздразнение на устните, езика и гърлото, особено ако се погълнат или сдъвчат от малки деца или домашни любимци.


18. Спатифилум

растения

Лесно за отглеждане растение, толерантно към ниска интензивност на светлината и ниска влажност на въздуха. Най-интересната му част са нестандартните му цветове, обагрени в кремаво. Спатифилумът обикновено цъфти през лятото, но някои разновидности могат да цъфтят и през цялата година. Дори без цветове обаче, лъскавата му зеленина е достатъчно атрактивна като декорация.

Латинско име: Spathiphyllum wallisii
Оптимални условия за отглеждане: Слаба до силна интензивност на светлината; температура между 15- 29 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.
Забележка: Всички части на растението са отровни, ако се погълнат или сдъвчат от малки деца или домашни любимци.


19. Стрептокарпус

растения

Растението, родственик на африканската теменужка, цъфти почти постоянно, стига да е поставено при добри условия. Цветчетата му цъфтят в розово, бяло, пурпурно или червено, като обикновено имат контрастиращи бели/ жълти части по тях.

Латинско име: Streptocarpus x hybridus
Оптимални условия за отглеждане: Средна до силна интензивност на светлината; поддържайте почвата в саксията съвсем леко навлажнена.


20. Градинска бегония

растения   растения

Растението може да цъфти през цялата година, стига да му осигурите достатъчно светлина и свеж въздух (в противен случай то може да бъде нападнато от плесени). Листата на бегонията са наситени и лъскави, а цветовете му цъфтят в червено, бяло или розово.

Латинско име: Begonia semperflorens
Оптимални условия за отглеждане: Силна интензивност на светлината; температура между 18- 23 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.
Забележка: Корените и стеблата на растението са отровни и могат да доведат до раздразнение на устните, езика и гърлото, особено ако се погълнат или сдъвчат от малки деца или домашни любимци.


Източник: bhg.com17 януари 2010 00:10 | !!!
От: Блаал
Това не е Стрептокарпус, а Хирита!!!
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
цветя, растения, градина

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg