фирми продукти
представяме
работа
 
20 красиво цъфтящи домашни растения – част 1

Ако обичате да се наслаждавате не само на зеленината, но и на разнообразието от цветове у дома, изберете някое от стайните растения, които Ви предлагаме. Те предлагат чудесно съчетание от екзотика, цвят и аромат за всеки интериор.

(Забележка: Забележете, че повечето растения могат да бъдат опасни за здравето на малки деца и домашни животни, ако бъдат погълнати или сдъвкани. Затова при избор на растение предварително се информирайте за рисковете и дръжте растенията на място, недостъпно за тях.)


1. Градинско мушкато

домашни растения

За мушкатото едва ли има какво ново да се каже, тъй като то е добре познато в българските домове. Различните сортове предлагат различна форма на цветовете, а при правилно съчетание на растенията можете да получите чудесна градина в цветовете на дъгата. Особеност на растението е миризмата на листата му, която е по-силна от тази на цветовете. Едно от най-големите предимства на мушкатото е фактът, че то се отглежда много лесно и не изисква особени грижи.

Латинско име: Pelargonium spp.
Оптимални условия за отглеждане: Силна интензивност на светлината; температура между 15- 23 °; поддържайте почвата сравнително суха.


2. Африканска теменужка

домашни растения

Едно от най-лесните за отглеждане стайни растения, цъфтящо през цялата година. Изберете между стотиците разновидности като форма и цвят на цъфтежа и на листата. Растението харесва топлината и филтрираната слънчева светлина, а при поливане избягвайте да мокрите листата му, за да не се появят по тях кафяви петна.

Латинско име: Saintpaulia ionantha
Оптимални условия за отглеждане: Средна до силна интензивност на светлината; температура между 18- 23 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.


3. Антуриум

домашни растения

Аантуриумът цъфти в ярки нюанси на розовото, червеното, лавандуловото и бялото, като цъфтежът може да продължи повече от 2 месеца. Той обича светлината, но при по-ниска интензивност на естествената светлина може да се отглежда като листно растение.

Латинско име: Anthurium andraeanum
Оптимални условия за отглеждане: Средна до силна интензивност на светлината; температура между 18- 26 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена (съвсем леко навлажнена през зимата).
Забележка: Всички части на растението са отровни, ако се погълнат или сдъвчат от малки деца или домашни любимци.


4. Порфирокома ("Бразилска заря")

домашни растения

Ако се чудите откъде идва прякорът на порфирокомата - "бразилска заря", то отговорът е, че през летните месеци растението развива тъмночервени прицветници, разцъфващи в лавандулово, като по този начин се създава истинска експлозия от цветове. Когато пък цветчетата прецъфтят, растението може да изстреля малките си черни семенца на другия край на помещението. Когато пък не цъфти, то продължава да удивлява с красивите си листа, прошарени със сребристо. Порфирокомата е подходящ избор и за градината, стига да е разположена на сянка.

Латинско име: Porphyrocoma pohliana
Оптимални условия за отглеждане: Средна до силна интензивност на светлината; температура между 18- 26 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.


5. Коледниче (Коледен кактус)

домашни растения

Растението цъфти при условия на по-ниска температура и скъсяване на деня. През есента то трябва да се държи на хладно място (не студено) с достъп до слънчева светлина, докато пъпките му започнат да се развиват.

Латинско име: Schlumbergera x buckleyi
Оптимални условия за отглеждане: Силна интензивност на светлината; температура между 21- 26 ° (12 ° през есента); поддържайте почвата сравнително суха.


6. Мини портокал каламондин

домашни растения   домашни растения

Той е хибрид между мандарина и кумкуат (вид цитрусово растение, подобно на портокал) и представлява храстовидно растение с лъскави зелени листа. То цъфти с ароматни бели цветове през късната зима и ранната пролет, като по-късно се оформят малки плодчета с диаметър 2-3 см.

Латинско име: x Citrofortunella microcarpa
Оптимални условия за отглеждане: Силна интензивност на светлината; температура между 18- 26 ° (12- 18 ° през зимата); поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.


7. Еуфорбия (Христов венец)

домашни растения

Еуфорбията е роднина на коледната звезда и се отглежда сравнително лесно, стига да й осигурите много светлина и ниска влажност.

Латинско име: Euphorbia milii
Оптимални условия за отглеждане: Силна интензивност на светлината; температура между 18- 23 °; поддържайте почвата сравнително суха.
Забележка: Всички части на растението са отровни (особено млечния сок), ако се погълнат или сдъвчат от малки деца или домашни любимци. Освен това растението има много бодли, създавайки опасност за нараняване.


8. Абутилон (Стаен клен)

домашни растения

Цветовете му са обагрени в оранжево, розово, червено или жълто, и изглеждат като празнична украса сред буйната зеленина. Растението се отглежда като малко дръвче (вертикално), като периодично се окастря, за да му се придаде храстовиден вид. Може да се засади и във висящи кошнички. Името му идва от факта, че листата на абутилона напомнят на тези на кленовото дръвче.

Латинско име: Abutilon x hybridum
Оптимални условия за отглеждане: Средна до силна интензивност на светлината; температура между 18- 23 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена (в противен случай цветовете може да започнат да падат)


9. Ехмея

домашни растения

Плътните сиво-зелени листа на това растение, родственик на ананаса, растат във формата на ваза. Цъфтежът му пък е в розово или пурпурно и издържа дълго време.

Латинско име: Aechmea fasciata
Оптимални условия за отглеждане: Силна интензивност на светлината; температура между 18- 23 °; поливайте по-скоро "вазата" от листа, отколкото самата почва.


10. Глоксиния

домашни растения

Глоксинията цъфти през късна зима или ранна пролет, като цветовете й са във формата на камбанки с ширина 7-8 см. и наситени нюанси. Растението е родственик на африканската теменужка и предпочита топлината и високата влажност. Избягвайте да мокрите листата му, за да не остават кафяви петна. Когато цветовете прецъфтят, оставете растението да изпадне в летаргия като преустановете поливането. Когато започне да расте отново, започнете да поливате отново.

Латинско име: Sinningia speciosa
Оптимални условия за отглеждане: Средна до силна интензивност на светлината; температура между 18- 26 ° (12- 23 ° през зимата); поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена (освен през зимата).


Част втора

Източник: bhg.com2 юли 2009 10:37 | отговор
От: comfort
Наистина има още много красиви растения, но подборката е на специализираното онлайн издание Better Home & Gardens. Възможно е обаче да има продължение, защото темата е отворена :)
2 юли 2009 10:25 | za6to samo 20
От: ani
kak uspiahte ot vsi4kite mnogo krasivi cvetq da izberete samo 20; az ne bih mogla
1 ]
2 резултата в 1 страница


ключови думи
цветя, растения, градина

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg