фирми продукти
представяме
работа
 
10-те най-големи грешки при преместване в нов дом

 Предстои Ви важна стъпка в живота – преместване в нов дом. Независимо дали става въпрос за новозакупено жилище или за нова квартира, стресът и бързането в последния момент могат да Ви изиграят лоша шега. Затова не забравяйте да записвате всички дългосрочни и текущи задачи, за да можете да следите темповете и успеваемостта им. Наред със списъка с неща, които трябва да свършите обаче, направете и такъв с неща, които не трябва да допускате – грешки, които могат да Ви вгорчат живота точно в най-напрегнатия момент. Ето и няколко такива грешки:


1. Мислите, че можете да се справите с преместването напълно сами

преместване

Голяма грешка, която впоследствие ще Ви навлече само главоболия. Истината е, че дори преместването в съседния квартал може да се превърне в проблем за организация, камо ли преместването в другия край на града или пък в друг град. Има множество проблеми, които могат да възникнат – повреда на имуществото по време на преместването, недостатъчно място в товарния камион, непланирани разноски и прочее. Затова си дайте достатъчно време да планирате всичко добре и не се опитвайте да се справите с всичко сами – има достатъчно специализирани фирми, които ще извършат бързо и качествено преместване на имуществото, без това да Ви струва цяло състояние. Така обаче ще намалите до минимум рисковете от повреда, преумора и стрес. За целта може предварително да се посъветвате с роднини и приятели, които вече са минали по този път.


2. Забравяте за неизбежния "час пик"

преместване

Според статистиките най-много хора се местят в края на пролетта или през летните месеци – това означава, че трябва да планирате нещата предварително, за да не се налага да се примирите с посредствена транспортна фирма (тъй като останалите вече са заети). Затова е добре да изберете изпълнител поне 2-3 месеца преди преместването, след като вече сте направили обстойно проучване на пазара.


3. Не сте направили обща калкулация

преместване

Така както не купувате къща или кола, без предварително да знаете цената им, така трябва да пристъпите и към преместването. Предварително калкулирайте приблизителната стойност на преместването (транспорт, застраховки, пренасяне и прочее), като можете допълнително да се информирате дали ще има нужда от заплащане на някакви допълнителни такси.


4. Не сте направили застраховките

преместване

Сега може да Ви се струва безсмислено да правите застраховка, но няма да мислите така, ако някой от  носачите изпусне кашона с плазмения телевизор или със скъпия порцеланов сервиз. Някои транспортни фирми имат застраховка и ще Ви изплатят загубата, но трябва да сте предварително сигурни, че ще има кой да Ви компенсира при подобен инцидент. Освен това трябва да се информирате какво точно включва дадена застраховка и при какви условия се изплаща тя.


5. Не сте помислили за специалните предмети

преместване

Повечето транспортни компании не поемат отговорност за ценните предмети – например бижута, затова трябва да пакетирате и транспортирате тези предмети сами. Това означава да помислите за място за съхранение, сигурност и начин на превозване (например с вас в колата). За да не се окажете в неблагоприятна позиция в последния момент, прочетете внимателно всички клаузи на договора Ви с транспортната фирма – там пише какво фирмата може да пренася и какво не. Някои фирми например ще Ви откажат транспорт за грила, огнестрелни оръжия, алкохол и прочее. Затова питайте за тези неща предварително, за да не се окажете в последния момент със задачата да търсите място в колата си за допълнителен багаж.


6. Забравяте да сложите в сметките домашния любимец

преместване

Покрай всички тези проблеми и задачи с преместването, Вие лесно можете да забравите за специфичните нужди на своя домашен любимец. В зависимост от това къде се местите и какъв вид е домашния любимец, може да се наложи да извадите специфични документи и сертификати, да му направите ветеринарен преглед и ваксина, и да помислите как ще го транспортирате. Ако животното ще пътува с Вас в колата на дълъг път, осигурете му достатъчно храна, вода и медикаменти в отделен ръчен багаж.


7. Забравяте за специфичните нужди на домашните растения

преместване

При неправилно транспортиране на зелените растения често се случва те да увехнат или да се повредят. Ако ще вземете Вашите домашни растения и в новия си дом, погрижете се за транспортирането им, за да не се налага да ги изхвърлите при пристигането. Добре е няколко седмици преди преместването да пресеете растенията в чупливи саксии в леки нечупливи съдове. Ако пък задачата с местенето им се окаже трудна, помислете за вариант да ги подарите на близки или роднини.


8. Не сте почистили жилището

преместване

Навярно и във Вашия дом има купища неща, които не сте използвали от години. В един момент ще се окажете в позиция, при която плащате, за да пакетират и транспортират тези предмети, разопаковате ги в новия си дом и не знаете къде да ги поставите. Ако пък им намерите място, то вероятно те ще стоят там до следващото преместване или ремонт. Затова най-добре е да планирате почистването от тези неща още преди да стегнете багажа си – подарете, продайте, изхвърлете, дайте за вторични суровини или намерете нова функция на тези неизползваеми неща.


9. Не сте опаковали "комплект от първа необходимост"

преместване

Не забравяйте да приготвите предварително комплект с неща от първа необходимост – в зависимост от това как ще пътувате, на какво разстояние, дали имате малки деца и прочее. Този комплект може да включва важни медикаменти, храна и вода, ножички, телефонно тефтерче, фенерче, детска храна,  карти, любимата играчка на детето Ви и прочее неща, които да носите в ръчния ги багаж, за да са постоянно с Вас. Помислете и дали няма да имате нужда от хладилна чанта за някои от нещата. Не забравяйте за документите и достатъчно пари кеш.


10. Не сте проверили повторно целия инвентар

преместване

Много е важно да направите списък с инвентара, за да можете да проверите неколкократно наличието на всяко нещо – при пакетиране, при товарене и при разтоварване. Не оставяйте служителите на транспортната фирма да Ви карат да прибързвате с проверката, тъй като при евентуална грешка работата ще се удвои. Много по-лесно е да намерите липсващ предмет в деня на преместването, отколкото след месец в новия дом.


Източник: bhg.comНяма коментари


ключови думи
преместване, нов дом, грешки

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg