фирми продукти
представяме
работа
 
Обратно броене: 12 седмици до преместването в нов дом

преместванеНай-накрая е дошъл моментът, в който Вие и Вашето семейство сте решили да се преместите в нов дом. Преминали сте през множество перипетии – от огледите, договорите, документацията и банковия кредит до търсенето на купувачи за старото жилище. Когато всичко това е зад гърба Ви и вече си мислите, че отсега-нататък всичко ще е лесно като песен, се оказва, че тепърва трябва да организирате преместването в новото жилище.

Ето няколко съвета, за да започнете подготовката отрано, за да намалите риска от проблеми в последния момент:12 седмици до преместването


● Създайте специална папка, в която да събирате всички необходими документи, както и списък с нещата, които трябва да направите; ако се местите в нов квартал или град, съберете карти на мястото, я които да отбележите всички важни места – детски градини, училища, банки, болници и прочее.
● Създайте бюджет за преместването, разпределяйки харчовете по основните пера (опаковане, транспорт, ремонти, застраховки и прочее).
● Ако трябва да транспортирате колата си (да речем по вода) или някой голям предмет (например пианото), започнете да търсите компания, която да извърши специализирания транспорт.

преместване


10 седмици до преместването

● Ако досега не сте казали на децата си за преместването, сега е времето да го направите – така те ще имат достатъчно време да прекарат с приятелите си и да си кажат довиждане с тях.
● Вземете крайно решение за компанията, която ще транспортира покъщнината Ви – задължително се уведомете за условията и крайната цена за услугата (както и кога трябва да я заплатите).
● Направете списък на всички документи, плащания и действия, които са необходими при преместването.
● Направете списък на предметите, които не могат да бъдат транспортирани по стандартния начин – например силно чупливи вещи. Ако е необходимо да ги транспортирате, намерете компания, която се занимава с конкретния специализиран превоз. Ако пък имате възможност, най-добре е да намерите за тях купувач на място или да ги подарите.

преместване


8 седмици до преместването

● Начертайте разпределението на новия си дом и направете основен преглед на настоящите си мебели – така ще прецените как в общи линии ще се впишат те в новата обстановка. Ако сте уверени, че някои от предметите няма да се съберат или да паснат на интериора, обмислете продажбата им и закупуване на нови на място.
● Уведомете лекаря (или лекарите), които лекуват Вас и Вашето семейство, че се местите – те ще Ви издадат подробно копие на медицинските досиета на всеки член от Вашето домакинство. Можете също така да попитате за препоръки относно избора на лекар на новото място.

преместване


6 седмици до преместването

● Ако имате домашен любимец, направете последна среща с ветеринаря за преглед, документация и ваксинация – не забравяйте да попитате от какво ще се нуждае животното по време на път и как да го транспортирате най-безопасно.
● Говорете със своя застрахователен агент относно всички необходими документи и суми, които трябва да се осигурят – уточнете настоящите си застраховки, условия за покритие на щетите и евентуално застраховане на имуществото при преместване.
● Уточнете кои предмети ще вземете със себе си при преместването (например в колата или самолета) – бижута, документи, лекарства, и решете как да ги пакетирате и преместите най-безопасно.

преместване


5 седмици до преместването

● Обновете тефтера си с адреси и телефони – уточнете хората, които искате задължително и своевременно да информирате за преместването.
● Направете план за преместване на растенията си – дали ще ги вземете със себе си или ще ги подарите, както и как да ги транспортирате без да ги повредите.
● Помислете кои вещи можете да започнете да опаковате отсега – например нещата, които ползвате рядко или сезонно.
● Ако ще опаковате нещата си сами, започнете да събирате кашони и кутии за целта (например можете да помолите да Ви запазят кашоните, останали от продуктите в местния магазин), както и други необходими за опаковането материали.

преместване


4 седмици до преместването

● Оформете необходимата документация за преместването на децата Ви в новото училище или детска градина.
● Ако детето Ви или Вие самите членувате в някакъв клуб или пък се занимавате сериозно с някаква дейност, сега е времето да попитате за трансфер на членството и препоръки за ново място, както и за специалист в конкретната област (например учител по музика, школа по балет, клуб по езда и прочее).
● Направете срещи за вписване/ отписване от дадени услуги – кабелна телевизия, телефонна централа, интернет връзка и прочее.
● Уведомете компанията, в която имате абонамент за вестници или списания, за новия си адрес. Не забравяйте, че отсега-нататък всички сметки, документи и абонаменти трябва да бъдат насочени към него.

преместване


3 седмици до преместването

● Потвърдете всякакъв вид ангажименти по отношение на транспорта и пътуването на цялото домакинство, включително билети, транспорт под наем, нощувки и прочее.
● Преди да тръгнете на дълъг път направете обстоен преглед на колата си – съберете и документацията за прехвърляне в другия район (ако е необходимо).
● Изхвърлете, подарете или предайте в специализиран пункт всички онези предмети, които не можете или не искате да вземете със себе си. Ако при подготовката сте събрали много отпадъци, помислете как да ги разделите и предадете на вторични суровини.

преместване


2 седмици до преместването

● Посетете банката си и уредете необходимите трансфери и документи.
● Вземете медицинските талони и документи на цялото домакинство, заедно с необходимите рецепти – уверете се, че разполагате с достатъчно запаси от даден медикамент (ако той е траен), за да имате в наличност на новото място, докато се ориентирате в обстановката.
● Уверете се, че всички дейности и документи са прехвърлени – за новото училище, детска градина, лекари, банки и прочее.
● Почистете полупразното старо си жилище из основи или наемете някой да го направи вместо Вас.

преместване


1 седмица до преместването

● Потвърдете отново детайлите по преместването с наетата компания.
● Изпратете информация за преместването на роднини и приятели.
● Пакетирайте ценните предмети и документи, освен онези, които ще са Ви необходими по време на самото пътуване.
● Планирайте как ще се храните, след като приборите вече са пакетирани, а хладилникът е изпразнен.
● Направете back-up на компютъра си и запишете на диска важната информация.
● Приберете всички дрехи от химическото и всякакви вещи, оставени за поправка. Върнете всички вещи, взети назаем от приятели, съседи и обществени места.

преместване


Няколко дни до преместването

● Изпразнете хладилника и кошчетата за смет, почистете уредите и приспособленията.
● Създайте пакет от неща от първа необходимост, който да вземете със себе си и който да Ви е под ръка.
● Източете всички маркучи и екстериорни приспособления, които ще вземете с Вас (например декоративния фонтан).
● Осигурете си пари кеш за неотложни нужди и непредвидени ситуации.
● Осигурете си човек, който да се грижи за децата и домашните любимци в деня на преместване.

преместване


В деня на преместването

● Дайте време на цялото семейство да обиколи къщата и двора, за да се сбогува с тях.
● Закусете – енергията ще бъде особено необходима за този важен ден.
● Пакетирайте и съберете на едно място всичко, което ще вземете със себе си, а няма да бъде транспортирано от компанията, която сте наели – отделете тези неща от общия багаж, за да не ги вземат по погрешка.
● Проследете товаренето на всички вещи, за да не пропуснете някоя от тях.

преместване


Източник: bhg.comНяма коментари


ключови думи
преместване, ново жилище, нов дом

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg