фирми продукти
представяме
работа
 
20 лесни за отглеждане домашни растения – част 2

Пролетта дойде, а с нея и желанието да внесем в дома си повече зеленина. Наред с букетите от свежи пролетни цветя, можете да допълните домашната си градина (или да започнете такава) с няколко лесни за отглеждане зелени растения. Вижте и нашите предложения, както и повече информация за тях.
(Забележка: Забележете, че повечето растения могат да бъдат опасни за здравето на малки деца и домашни животни, ако бъдат погълнати или сдъвкани. Затова при избор на растение предварително се информирайте за рисковете и дръжте растенията на място, недостъпно за тях.).

Част 1


11. Шефлера

растения

Растението има лъскави листа, оформящи своеобразни групички, напомнящи формата на чадърчета.

Латинско име
: Schefflera actinophylla
Оптимални условия за отглеждане: Средна до силна интензивност на светлината; температура между 15- 23 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.
Размери: Височина до 2.5 м.


12. Лировиден фикус

растения

Всъщност растението е вид смокиня с красиви овални листа, оформящи изящен силует. Може да вирее при по-слаба светлина, но при такива условия може да изгуби по-ниските си листа. Височината му може да се регулира посредством подрязване.

Латинско име: Ficus lyrata
Оптимални условия за отглеждане: От средна до силна интензивност на светлината; температура между 18- 23 °; оставяйте повърхността на почвата да изсъхне преди следващото поливане.
Размери: Височина до 4.5 м.


13. Драцена

растения

Издръжливо и лесно за отглеждане растение, което може да вирее при по-слаба светлина. Листата на младите растения оформят красива розетка, но при съзряване те могат да се задържат изправени.

Латинско име: Dracaena deremensis
Оптимални условия за отглеждане: От средна до силна интензивност на светлината; температура между 18- 23 °; оставяйте повърхността на почвата да изсъхне преди следващото поливане.
Размери: Височина до 3.5 м.
Забележка: Всички части на растението са отровни за кучетата, ако се погълнат или сдъвчат.


14. Нефролепис (Бостънска папрат)

растения

Растението е особено подходящо за поставяне във висящи кошници или саксии, тъй като листата му образуват красив "водопад". Въпреки деликатния си външен вид, бостънската папрат може да живее десетилетия, стига да поддържате средата около нея сравнително светла и достатъчно влажна.

Латинско име: Nephrolepis exaltata
Оптимални условия за отглеждане: Средна до силна интензивност на светлината; температура между 15- 23 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.
Размери: Височина и ширина до 1.2 м.


15. Аспидистра

растения

Изключително издръжливо растение, виреещо при слаба светлина, ниска влажност и различна температура. Аспидистрата расте бавно, затова е добре да изберете вече съзряло растение с по-голям размер.

Латинско име: Aspidistra elatior
Оптимални условия за отглеждане: Ниска интензивност на светлината; температура между 7- 30 °; оставяйте повърхността на почвата да изсъхне преди следващото поливане.
Размери: Височина и ширина до 60 см.


16. Аглаонема

растения

Аглаонемата има изключително красиви листа, образуващи гъста мрежа. Тя е страхотен избор, ако искате да внесете цвят и зеленина в някой по-мрачен ъгъл на дома си, тъй като е много издръжлива. Можете да използвате растението самостоятелно или да го засадите около някое високо растение (най-добре дървовидно).

Латинско име: Aglaonema commutatum
Оптимални условия за отглеждане: Слаба до средна интензивност на светлината; температура между 15- 23 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.
Размери: Височина и ширина до 1.2 м.
Забележка: Всички части на растението  са отровни и могат да доведат до раздразнение на устните, езика и гърлото, ако се погълнат или сдъвчат от малки деца или домашни любимци.


17. Дифенбахия

растения

Растението има листа с конусовидни стебла, чиито цветове варират между зеленото и бялото. Можете да отглеждате дифенбахията самостоятелно или на групички, за да постигнете ефект на малък храст. Едно от имената на растението на английски език - "dumb cane" ("нямо стебло"), идва от факта, че сокът му е токсичен и при поглъщане предизвиква подуване на устата и гърлото.

Латинско име: Dieffenbachia spp.
Оптимални условия за отглеждане: Слаба до средна интензивност на светлината; температура между 15- 26 °; поддържайте почвата в саксията равномерно навлажнена.
Размери: Височина до 1.80 м.
Забележка: Всички части на растението  са отровни и могат да доведат до раздразнение на устните, езика и гърлото, ако се погълнат или сдъвчат от малки деца или домашни любимци.


18. Красула (Дърво на живота)

растения

Ако имате проблеми с поливането, забравяйки редовно да налеете вода на растенията си, то красулата е точно за Вас. То расте много бавно и може да издържи десетилетия, стига да е поставено на светло място и да се поддържа сухо. Докато все още расте, растението предпочита нормална стайна температура, но по принцип се развива най-добре в по-хладната чатс на помещението. По отношение на поливанеето, достатъчно е да наливате толкова вода, колкото да поддържате листата сочни и влажни.

Латинско име: Crassula ovata
Оптимални условия за отглеждане: От средна до силна интензивност на светлината; температура между 18- 23 ° (12 ° през зимата); поддържайте почвата сравнително суха.
Размери: Височина до 1.8 м.


19. Пеперомия

растения

Красивата текстура на листата и лъскавата им повърхност прави пеперомията особено предпочитано растение за домашната градина. Тя съществува в няколко разновидности, като всички те са малки растения, които не заемат особено място в дома.

Латинско име: Peperomia spp.
Оптимални условия за отглеждане: От ниска до средна интензивност на светлината; температура между 15- 23 °; оставяйте повърхността на почвата да изсъхне преди следващото поливане.
Размери: Височина и ширина до 30 см.
Забележка: Всички части на растението са отровни за кучетата и котките, ако се погълнат или сдъвчат.


20. Араукария (Норфолк бор)

растения

Тайната да поддържате араукарията здрава е да й осигурите достатъчно светлина и влажност. Ако поставите растението на недобре осветено място, има риск долните клончета да станат кафяви и да опадат. Ако пък въздухът е твърде сух, дръвчето може да бъде нападнато от вредители. В естествена среда Норфолкският бор може да достигне до височина 60 метра, в домашни условия обикновено достига едва 3 метра.

Латинско име: Araucaria heterophylla
Оптимални условия за отглеждане: Силна интензивност на светлината; температура между 15- 23 °; оставяйте повърхността на почвата да изсъхне преди следващото поливане.
Размери: Височина до 3 м. и ширина до 1.5 м.


Източник: bhg.com12 юли 2010 16:43 | Dracaena
От: Теодора
Бих споделила личен опит относно едно от цветята. Имам три саксии Dracaena Marginata, която е малко по-различна от показаната по-горе. Расте на високо стъбло и е с по-издължени листа. Котката ми я обожава на вкус. От години я пасе стръвно, стига да получи достъп до нея. Та, не знам дали е отровна за кучета, но за котки е безвредна.
27 април 2009 22:22 | Полезни съвети-растения
От: Maлинка Василева
Много полезни съвети,благодаря Ви,очаквам съветъи и за други цветя
15 април 2009 20:52 | mnogo polezno
От: perihan.nebi
bravo strsno mnogo obicham cveta i mi e ot polza .bravo
1 ]
3 резултата в 1 страница


ключови думи
растения, зеленина, домашна градина

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg