фирми продукти
представяме
работа
 
Освежете абажурите с боя – част 2

Ако искате да превърнете старите и скучни абажури в нестандартна декорация, можете да направите това и сами – бързо и евтино, само с помощта на малко боя. Изборът на форми и цветове е голям, и зависи от Вашия вкус, както и от цялостния интериор в дома Ви. Някои от декорациите са по-сложни и по-трудни за направа, но пък са изключително ефектни като завършек. Вижте още няколко проекта в тази насока.

Част първа


3. Органичен дизайн

абажури

Природният дизайн внася в интериора красота, уют и мек завършек Освен това органичният дизайн дава възможност от широк диапазон разнообразни форми и цветове, които можете да използвате – листа, цветчета, размити линии..


Необходими материали
:

* Готов абажур от материя с фина плетка (повърхност с по-едра плетка се обработва по-трудно) и подложка (гръб) от твърд, негорим материал (без декорация)
* Фин боядисващ маркер (не обикновен перманентен маркер, а т.нар. paint marker)
* Четки – мека четка, обла фина четка с найлонов косъм и четка за акрилна боя
* Акрилна боя (може да се намери в арт магазините) в няколко цвята – кафяво (цвят теракота – за дизайна с цветя и дизайна на вълни); охра, светложълто и жълто (и за трите дизайна); светлозелено и каки (за дизайна с листа и дизайна с цветя)

абажури


а) Инструкции (за дизайн с листа):

абажури

1. Нарисувайте с помощта на маркера листа с различен размер, заедно с жилките по тях, като започнете от долния ръб и обхванете целия абажур.
2. С помощта на облата четка нанесете върху всяко листо тънък слой вода. Със същата четка нанесете и светлозелената боя, като покриете едната страна на листата. Върху другата половина нанесете цвят каки и оставете да изсъхне.
3. С помощта на четката за акрилна боя нанесете малко вода върху фона около листата, като внимателно попивате около всяко листо. Навлажнете четката и я потопете в светложълтата акрилна боя, след което нанесете цвета върху влажната повърхност (фона), оставяйки го леко да се размаже. На места нанесете малко по-тъмен нюанс (жълто). Докато фонът е все още влажен, нанесете с леки движения малко от боята с цвят охра и внимателно размажете с малко вода, за да постигнете по-мек преливащ ефект.

абажури


b) Инструкции (за дизайн с цветя):

абажури

1. Използвайте дизайна, показан на снимката по-долу, за да очертаете на ръка цветчетата с помощта на маркера.
2. С четката за акрилна боя навлажнете леко листенцата на цветчетата с вода. След това потопете влажната четка в светложълтия цвят боя и нанесете върху повърхността на абажура, оставяйки боята да се разнесе свободно върху навлажнените места. Не е проблем боята да излезе малко извън линиите, но ако тя се разнесе твърде много, попийте я с помощта на хартиена салфетка. Докато боята е все още мокра, нанесете светлосенки с цвят охра. Оставете да изсъхне.
3. Използвайте същата техника с леко навлажнена четка, за да нанесете светлозеления цвят върху листата. Оставете боята да изсъхне.
4. С облата четка леко навлажнете венчелистчетата и листата на десена, а след това нанесете  върху тя цвят – съответно цвят каки и жълто, като създадете светлосенки и размивате цветовете един с друг. Нанесете боя и върху останалата част на мотива – светлозелено за стеблата, кафяво за "плодчетата" и жълто за малките цветчета. Фонът оставете небоядисан.

абажури


c) Инструкции (за вълнообразен дизайн):

абажури

1. Нарисувайте с помощта на маркера няколко вълнообразни хоризонтални линии, разположени на равно разстояние една от друга по цялата окръжност на абажура, започвайки от долния ръб. Тези линии ще са центъра, по който ще се ориентирате за нанасяне на цветовете. Направете още няколко линии под и над вече направените, за да отделите различните нюанси.
2. С помощта на четката за акрилна боя навлажнете цялата повърхност на абажура. Докато е още влажна, потопете във вода облата четка, избършете излишъка в салфетка и я потопете в боята с кафяв цвят. Нанесете боята на желаните места (виж снимката по-долу). Използвайте същата техника, за да нанесете и останалите цветове – охра, светложълто и жълто, като оставите цветовете да преливат. Оставете фона небоядисан.
3. Ако желаете, можете да поставите допълнително декоративна обшивка върху долния ръб на абажура (както е направено на снимката), като го залепите с топъл силикон.


Няколко съвета:

За да създадете празнична или сезонна декорация, най-лесният вариант е да използвате няколко евтини абажура като "платно" за своите идеи и вдъхновение.

* Когато избирате цветовете, вземете предвид вече съществуващия интериор – нюанси, тематика, аксесоари, материи и прочее.
* Първо експериментирайте върху парче плат – най-добре памучно, чиято плетка да е възможно най-близка до тази на абажура. Така ще определите какво количество вода е необходимо за нанасяне на цветовете, за да се постигне полупрозрачен ефект.
* Освен акрилни бои, можете да използвате и боя за тъкани или боя за шаблони.
* Тъй като абажурът има твърда пластмасова подложка, при обработка няма да има нужда да поставяте допълнителни опори – затова можете да изберете сами удобен за Вас начин на работа.
* Можете да добавите и различни релефни декорации – обшивки, кантове, копчета, мъниста, пера и прочее, които да залепите върху абажура с топъл силикон.
* Ако сте избрали дадена цветова схема за интериора и по нея сте направили декорацията на абажура, можете да помислите и за пребоядисване на основата на лампата, стига това да е възможно (консултирайте се със специалист по ел. материали).


Източник: bhg.comНяма коментари


ключови думи
абажури, декорация, боядисване

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg