фирми продукти
представяме
работа
 
Освежете абажурите с боя - част 1

Ако искате да превърнете старите и скучни абажури в нестандартна декорация, можете да направите това и сами – бързо и евтино, само с помощта на малко боя. Изборът на форми и цветове е голям, и зависи от Вашия вкус, както и от цялостния интериор в дома Ви. Някои от декорациите са по-сложни и по-трудни за направа, но пък са изключително ефектни като завършек. Вижте и няколко проекта в тази насока.

Втора част


1. Геометрични шарки

абажур

С помощта на молив очертайте грубо контурите на избраните фигури – за целта можете да използвате линийка, но по-естествен ефект би се получил, ако ги направите на ръка. За нанасяне на цветовете се използва мека четка, за да се създаде един деликатен, полупрозрачен ефект, сякаш сте рисували с водни боички.

Необходими материали:
* Готов абажур от материя с фина плетка (повърхност с по-едра плетка се обработва по-трудно) и подложка (гръб) от твърд, негорим материал (без декорация)
* Фин боядисващ маркер (не обикновен перманентен маркер, а т.нар. paint marker)
* Четки – мека четка, обла фина четка и четка за акрилна боя
* Акрилна боя (може да се намери в арт магазините) в няколко цвята – шоколадово кафяво, кремаво, светлосиньо и тъмносиньо


a) Инструкции (за изработка на несиметрична геометрична декорация):

1. Използвайте маркера, за да нарисувате или очертаете деликатно правоъгълните фигури върху абажура, започвайки от долния ръб. Разпръснете фигурите несиметрично и  заоблете ръбовете им.

2. Вътре в големите правоъгълници нарисувайте по-малки фигури – други правоъгълници и кръгчета, като правите различна декорация на съседните фигури.

3. Нанесете боята върху абажура с четка. Капнете малко вода върху четката за акрилна боя и попийте с хартиена салфетка излишъка. След това потопете четката в боята с кремав цвят и   я нанесете на желаните места върху фигурите. Оставете да изсъхне и нанесете още от същата боя, като този път я смесете с по-малко количество вода. По същия начин нанесете и боите в тъмносиньо и светлосиньо. Накрая използвайте облата четка, за да нанесете акрилната боя в кафяво върху кръгчетата. Оставете да изсъхне.

абажур


b) Инструкции (за изработка на симетрична геометрична декорация):

1. Измерете обиколката на абажура в горната и долната му част. Разделете получените резултати така, че да получите определен брой правоъгълници с даден размер – броят на фигурите в горната и долната част трябва да е еднакъв, а разликата да бъде в размера им.   С помощта на моливче отбележете с чертичка местата на разделителните линии върху цялата повърхност. След това използвайте маркера, за да свържете чертичките в цели вертикални линии.

2. Решете колко реда искате да има декорацията (тук са три) и маркирайте с моливчето местата на линиите, започвайки от долния ръб на абажура. След това очертайте с маркера  хоризонталните линии - така ще получите ориентировъчна "мрежа" за разположение на фигурите.

3. Запълнете всяко блокче с по-малки правоъгълници и кръгчета.

4. Нанесете на желаните места акрилната боя в светлосиньо и тъмносиньо – първо нанесете  боята с влажна четка и оставете да изсъхне, а след това нанесете втори слой от същия цвят, но смесен с по-малко количество вода. Накрая нанесете кафявия цвят върху кръгчетата.

абажур2. Весели кръгчета

абажур

Тази деликатна и елегантна декорация е подходяща за всеки интериор, още повече, че цветовете на кръгчетата могат да бъдат съобразени с цветовата схема на интериора. Кръгчетата са нарисувани ръчно и не изисква измерване – за целта можете да се консултирате с показаната схема или пък да измислите свой собствен дизайн.

Необходими материали:
* Готов абажур от материя с фина плетка (повърхност с по-едра плетка се обработва по-трудно) и подложка (гръб) от твърд, негорим материал (без декорация)
* Фин боядисващ маркер (не обикновен перманентен маркер, а т.нар. paint marker)
* Четки – мека четка, обла фина четка и четка за акрилна боя
* Акрилна боя (може да се намери в арт магазините) в няколко цвята – светлозелено, тъмнозелено, светлосиньо и бежово


a) Инструкции (за декорация с "балончета"):

1. Нарисувайте с маркера кръгчета с различни размери, разпръснати произволно, започвайки от долния ръб на абажура.

2. Използвайте същата техника, както при геометричните фигури, за да нанесете акрилните бои - първо нанесете  боята с влажна четка и оставете да изсъхне, а след това нанесете втори слой от същия цвят, но смесен с по-малко количество вода. Боядисайте най-големите кръгчета в светлосиньо, а по-малките – в зелено и бежово.

абажур


b) Инструкции (за декорация с малки кръгчета и вълнообразни линии):

1. Начертайте с маркера вертикални редици от малки кръгчета с различен размер и брой, разположени на равно разстояние една от друга, като започнете от долния ръб на абажура. Свържете кръгчетата (или групите от кръгчета) с тънки вълнообразни линии. Ако желаете, можете да се консултирате за дизайна със схемата – друг вариант е да направите свой собствен вариант на същия дизайн.

2. Използвайте същата техника, както при "балончетата", за да нанесете цветовете – синьо, зелено и бежово.

3. Ако желаете, можете да добавите по ръбовете кантове, които да залепите с помощта на топъл силикон.

абажур


Втора част


Източник: bhg.comНяма коментари


ключови думи
абажур, лампи, декорация

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg