фирми продукти
представяме
работа
 
Декорация върху щорите – част 1

Ако сте изморени от старите и скучновати щори в дома си, имате пред себе си две решения – едното е да ги смените, а другото е да ги освежите. Първият вариант разбира се е по-лесен, но пък най-често е и по-скъп. Вторият изисква малко повече време, но пък е по-евтин и е отражение на Вашата творческа енергия и ентусиазъм. Ние Ви предлагаме няколко проекта за декорация на щорите с помощта на щампи и малко боя. Вижте първата част от тях.

щори

Как да започнете

Щампованата декорация е едновременно бърза, лесна и акуратна спрямо формите. Освен това тя дава възможност за проява на въображение, тъй като може да бъде изключително разнообразна в съчетанието между десени и цветове. За декорация можете да използвате най-различни форми – цветя, ленти, листа и прочее.

С щампи можете да декорирате всякакъв вид текстил за прозорците, но щорите са най-подходящи за целта заради плоските, ненагънати панели, които показват щампите в цялата им красота. За този тип проект се нуждаете от подходяща боя, гъбички за боядисване, избран шаблон (или шаблони) и предварително приготвени щампи (вижте как става това тук).

щори

Стъпки

* Изберете щората, която ще щамповате – тя може да бъде стара или пък току-що закупена. Техниката с нанасяне посредством суха мека четка е подходяща за памучни тъкани, а ярките и наситени щампи изглеждат особено добре върху тъкани с едра структура (плетка).
* Изберете подходящата боя. Използвайте акрилна боя на водна основа, създадени специално за боядисване на тъкани (има ги в специализираните арт магазини).
* Предварително тествайте техниката – щамповайте парче от подобна материя, за да пробвате абсорбцията и яркостта на боята, както и завършения вид на щампите.
* Почистете добре "инструментите" след работа – някои от тях ще можете да използвате и по-късно, при подобни проекти.


Техника със суха четка:

1. Изстискайте малко количество от боята върху картонена чинийка за еднократна употреба.
2. Потопете суха четка за шаблони в боята.
3. Избършете излишъка от боя върху хартиена кърпа.
4. Нанесете боята с четката, извършвайки кръгови движения.


Ето и конкретните проекти, с подробни инструкции за изпълнение.


1. Райета и завъртулки

щори

Тази геометрична декорация внася в помещението усещане за движение и свежест. Използвайте крайчето на козметична гъбичка, за да нанесете боята, като прилагате различен натиск на различни места върху десените. За да създадете разнообразие в  шарките, изберете за лентите различна ширина.

Когато направите райетата, можете да добавите и няколко деликатни завъртулки между тях – тях можете да направите с помощта на твърда кръгла четчица.

Необходими материали:
* Ролетна щора без щампи
* Самозалепваща се лента с ширина 2 см. и 4 см.
* Козметични гъбички
* Акрилна боя на водна основа в 3 цвята – ванилия, коралово червено и тъмно зелено
* Малка твърда четчица с обла глава

щори

Инструкции:
1. Облепете щората със самозалепваща се лента, за да оформите ивиците. В зависимост от вида на щорите, можете да изберете различна ширина, брой и цвят за райетата.
2. Използвайте козметичната гъбичка, за да нанесете акрилните бои в цвят ванилия и коралово червено, като редувате райетата по Ваше усмотрение (тези гъбки обикновено са триъгълни, тоест можете да използвате за всеки цвят по една страна от тях). За целта потопете гъбичката в боята и я нанесете, редувайки леки и по-силни кръгообразни движения. Сменяйки силата на натиска, ще постигнете един несиметричен и по-ефектен краей резултат. Оставете боята да изсъхне и махнете самозалепващата се лента.
3. С помощта на малката четчица нанесете боята в тъмнозелено по продължение на всяка ивица в коралово червено.


2. Флорални мотиви

щори

При тази техника се използва само един шаблон и не се налага да правите някакви измервания, тъй като щампата се поставя несиметрично. За да се създаде по-реалистичен ефект, при нанасяне на боята по ръбовете на десена натискът трябва да е по-лек, за да се получи по-блед цвят. Шаблонът трябва да остане върху щората докато оформяте наситеността на цветовете, а се маха преди да детайлизирате контурите.

Необходими материали (включително за направа на шаблона):
* Ролетна щора
* Перманентен маркер
* Прозрачен ацетат (тънък и гъвкав пластмасов лист за създаване на шаблони) – дебелина 0.5 мм.
* Макетно ножче
* Не много лепкаво спрей-лепило (за залепване на шаблона върху щората) – за целта може да се използва и самозалепваща се лента
* Четки с различен размер (най-добре да бъдат четки за шаблони), включително 1 бр. Твърда плоска четка и 1 бр. Твърда овална четка
* Акрилна боя за тъкани в няколко цвята - коралово червено, керемидено червено, нежно розово, пастелно зелено, ванилия, тъмнозелено и пастелно жълто.

щори

Инструкции:
1. За да направите шаблона, използвайте перманентния маркер, за да очертаете контурите на шаблона върху ацетатния лист. Изрежете така получения шаблон с макетно ножче, напръскайте със спрей-лепилото гърба му и го поставете на желаното място върху повърхността на щората (можете да залепите временно шаблона и с малко самозалепваща се лента).
2. Нанесете акрилната боя, използвайки техниката със суха четка (вижте подробности по-горе в статията).
3. Нанесете с лек натиск боята в коралово червено, така че цветът да е по-скоро полупрозрачен – този цвят е за "венчелистчетата". На някои места по ръбовете нанесете керемидено червеното, за да ги подчертаете и да създадете визуален релеф на образа. След това нанесете пастелно зеленото върху "листенцата" и нанесете по ръбовете им тъмнозеленото.
4. Махнете шаблона. Запълнете центъра на всяко цветче с боята в цвят ванилия, използвайки за целта плоската четка. По ръбовете може да подчертаете с пастелно жълта боя. След това преместете шаблона на следващото място, процедирайки по същия начин, докато запълните цялата щора.

Част втора

Източник: bhg.comНяма коментари


ключови думи
декорация, щори, щампи

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg