фирми продукти
представяме
работа
 
Спалнята: Благоприятно разположение на леглото според фън шуй

фън шуйСтатията "Благоприятни посоки за спане според фън шуй" предизвика доста въпроси. Затова решихме да продължим темата с някои разяснения.

Първо и основно правило при разполагане на леглото:
Леглото на двама партньори се разполага така, че да може да се минава от двете му страни. Така се разполага и леглото при хора, които искат да привлекат партньор в живота си. И разбира се, леглото трябва да е двойно. По този начин символично заявяваме, че искаме другар в живота си и правим място за него. Виждала съм легло на жена, която е сама - плътно опряно до стената. На въпроса защо, тя отговори, че и без това спи сама. Казах й, че ще продължи да спи сама, ако не направи място за минаване и на друг човек.

Легло на деца – най-добре е да се постави единично легло, опряно до стената. Не е проблем леглото да е и по-голямо - проблем е само, ако се минава и от двете му страни. Стената дава опора, от която детето има нужда. Не бива да оставяме място и от двете страни на леглото, за да не предизвикваме появата на романтични увлечения – освен, разбира се, ако детето не е достатъчно голямо за това. Обикновено самото дете се чувства неудобно, ако леглото не е близо до стената, а често иска и мама да спи при него.

Второ правило: леглото не бива да се поставя така, че в легнало положение човекът да е с крака точно срещу вратата на стаята (Виж схемите по-долу). Няма проблем обаче долната част на леглото да е срещу врата на терасата или срещу вратата на гардеробното помещение - правилото се отнася само за входната врата на стаята.

Трето правило: леглото се поставя на мястото с "най-спокойна" енергия. Това обикновено е мястото по диагонал от вратата на стаята. По възможност над главата на спящите не бива да има прозорец, а масивна стена. Също така е добре потокът енергия "врата на стаята – прозорец" да не пресича леглото, но това условие най-често не може да се спази. В такъв случай е добре да се сложат плътни пердета или щори на прозореца (за нощта), както и шлифован кристал в светлата част на прозореца, или пък между вратата и прозореца. Тези неща ще балансират потока на енергията между вратата и прозореца в помещението.

Четвърто правило: в легнало положение човекът трябва да вижда вратата на стаята. Случва се това правило да не се спазва - например в стаи с Г-образна форма. В такъв случай при всеки шум човек има желание да види дали не се отваря вратата на стаята, а при такова разположение не това може да стане. Така у лежащия се създава ненужно напрежение. Корекция на това може да се направи по няколко начина, в зависимост от конкретната ситуация.

Пето правило: мястото на леглото трябва да е чисто от геопатология – това са вредни за хората излъчвания от земята. Ако има такива, те могат да се неутрализират чрез методите, с които работи съответният специалист. Изследването за геопатология се прави чрез радиестезични методи. Това изследване е много важно да се направи, туй като човек прекарва дълго време в леглото – мястото, където трябва да се зареди с благоприятна енергия, а не на сутринта да се чувства изморен.

Шесто правило: леглото не трябва да е под най-ниската част на скосен таван, както и под видими греди. Скосените тавани "притискат" аурата на човека, а гредите излъчват остро-насочена енергия, която също влияе зле на аурата. В резултат на това сутринта човек се чувства недоспал и с болки в тази част на тялото, която е била под гредата.


фън шуйСами разбирате, че при спазване на изброените правила, в помещението остава едно, две или най-много три възможни места за разположение на леглото. Ако има избор, добре е мястото да се избере според личните посоки на всеки индивид. По тази тема можете да прочетете в статията "Благоприятни посоки за спане според фън шуй".

Друг начин е леглото да е разположено спрямо благоприятни посоки според дома. Има се предвид неговият геомантски хороскоп, който се прави според датата на построяване, дата на нанасяне на собствениците и географската ориентация на дома. Тези изчисления са трудни за обяснение в един толкова кратък текст, тъй като представлява цяла една класическа школа във фън шуй, наречена "Школа на летящите звезди".


Да се върнем на въпросите, които породи горепосочената статия.

Как трябва да се разположи леглото, ако посоките на партньорите са различни?
Рождени числа 1,3,4,9 принадлежат към "Източна група" и благоприятните посоки за тях са Изток, Север, Юг, Югоизток. Рождени числа  2,6,7,8 принадлежат към "Западна група" и благоприятните посоки за тях са Запад, Северозапад, Югозапад, Североизток. Ако двамата партньори са различна група Изток-Запад, тогава те нямат обща благоприятна посока. Тогава приоритетен е "главата на семейството", защото той (или тя) храни семейството. Това е принципно положение в целия фън шуй – съобразяваме се най-вече с главата на семейството.

Какво още може да се направи при партньори с различна група Изток-Запад?
Леглото може да се постави:
1) в посока, възможно най-малко неблагоприятна за единия - например посока "Нещастие" се счита за неблагоприятна посока, но е почти неутрална, като за другия партньор това ще бъде благоприятна посока.
2) в благоприятен сектор за единия и в благоприятна посока за другия - дотук говорихме само за посоки, но може да се разглеждат и секторите; под посока на спане се има предвид в каква географска посока е главата на човек в легнало положение; под сектор се има предвид самото място в дома.
3) човекът, който спи в неблагоприятна посока може да се подсили чрез форми, цветове или символи – за да се прецени с какво да се подсили той, е необходима е рождена дата, по която се прави китайска астрология.
4) да се използват благоприятни посоки и сектори според "Школата на летящите звезди".

На пръв поглед разгледаните положения изглеждат трудни за изпълнение, но ако се имат предвид още на етап разпределение на стаите, всичко става много по-лесно. Тогава може да изберем за всеки член от семейството стая с възможно най-добри показатели според рождената му дата и според географската ориентация на дома.

На схемите по-долу са показани няколко сполучливи и няколко несполучливи примера за разположение на леглото в спалнята:

фън шуй

Положение на леглото с крака директно към вратата се счита за най-неблагоприятно. Това е така наречената "позиция на покойника".
фън шуй

Това е най-благоприятното разположение на леглото спрямо самата стая. Положението му обаче трябва да се съобрази и с добрите посоките на спане на хората,а както и с геомантския хороскоп на дома.
фън шуй

Разположението с глава под прозореца също не е най-удачното. Ако обаче се окаже, че това са най-благоприятните посоки за спане на хората (както и според дома), леглото може да се постави и така. В този случай през нощта прозорецът трябва да се покрива с плътно перде или щори.
фън шуй
 
Това разположението на леглото е върху потока енергия "врата - прозорец" и затова не е най-удачното.
фън шуй

Тази позиция на леглото също не е много добра - по-добре би било вратата да е в другия край на стената, както е показано на рисунката вдясно.
фън шуй

При такова разположение на врата – прозорец, позицията на леглото е много по-добра.


Автор: инж. Елза Панайотова - Фън Шуй експерт2 септември 2017 14:40 | Във връзка с посоки на спане -разминаване на благоприятните посоки
От: Даниела
Когато посоките който са благоприятни за единия а не благоприятни на другия може ли да се направи на ъгъл кръгла спалня и единия си е в неговата посока и другия влиза в негова благоприятна на главите има ракла и от трите страни може да се минава?
14 май 2017 12:11 | Въпрос относно фън шуй разположение
От: Илияна
Всъщност кое е по-важно, посоката в която следва по таблицата да ни е главата или разположението на леглото спрямо вратата и прозореца на стаята, защото спрямо моите рожденни данни се оказва че трябва да спя с глава на запад, а същевременно ако преместя леглото с посока глава на запад това означава леглото да ми се падне между вратата, която остава от дясно и терасата която остава на съседната стена отляво?
28 март 2016 16:14 | благопиятни посоки
От: Инна
Здравейте, моята благоприятна посока на спане и тази на съпруга ми не съвпадат. Ясно е, че аз ще съм тази, която ще спи в неблагоприятна посока. Въпроса ми е как да подсиля себе си? Нещо не го разбрах това с китайската астрология!? Помощ!
9 септември 2015 12:51 | въпроси относно фън шуй
От: comfort.bg
Моля отправяйте въпросите си директно към г-жа Елза Панайотова - нейни координати ще намерите в интернет.
9 септември 2015 07:03 | Леглото в стаята
От: Aгнеса Асенова
Здравейте, ще подреждаме спалнята и ми е важно къде да е леглото. Стаята е разполжена по следния назин - вратата се пада в левия ъгъл както на схема 4, срещу нея имаме стена от прозорци, по диагонал на вратата има и врата към тераса (в горния десен ъгъл). Моля за съвет,
13 април 2015 13:20 | Разположение на леглото
От: Даниела Стоева
Здравейте ,разгледах схемите и съветите, които сте дали ,но незнам на кой съвет е подходящ за спалнята ми. Аз имам още един прозорец в стаята ,а той е до този на вашите схеми под формата та обърнато Г,а вратата ми е на същото положение. Помогнете ми да реша кое най -подходящото разположение. Благодаря предварително!
19 декември 2014 11:13 | как да поставя спалнята
От: Динаида Кирова
от друга Ваша статия разбрах,че според таблиците за родените 1964 г вярната посока е югозапад,но после има забележка че те са по китайската нова година , а аз съм родена в януари.Правилно ли определям посоката или не?
3 март 2014 00:03 | как ?
От: Евгени
Как да си поставя леглото при положение, че прозорецът е срещу вратата ?
15 ноември 2012 11:14 | отговор на Теди и Вили
От: Елза
Теди, не знам за това главата да е на изток, знам за север - това е свързано с електро-магнитните силови линии на Земята Север -Юг, така човек спи по тяхно проточение, но трябва да е точен Север -Юг. Във фън шуй има друг подход: всеки има 4 благоприятни и 4 неблагоприятни посоки + гледат са посоките и секторите според геомантския хороскоп на дома (трябва точна посока на лицето на дома, измерена с компас, кога е построен, кога човек се е нанесъл в него). И всичкото това се съвместява. Вили, трябва схема с размери (от тези обеснения не е ясно), рождени дати и горните данни.
15 ноември 2012 09:24 | как да поставя спалнята
От: Теди
Здравейте ! Предстои ми обзавеждане на спалня,но съм чувала,че е много важно разпалажението на леглото.Знам от стари хора,че е важно главата да не е на изток.Незнам защо,ако можете да го коментирате.
1 ] 2
19 резултата в 2 страници


ключови думи
фън шуй, разположение на леглото, легло

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg