фирми продукти
представяме
работа
 
Направи си сам оборудване на домашния офис: Възглавничка за стол

Ако се налага да работите дълго време у дома или просто обичате да разполагате със специално място, където да организирате нещата си, то този проект е специално за Вас. Той е подходящ не само за възрастни, но и за ученици – за да оборудвате с няколко полезни неща техния учебен кът. В 5 отделни части ще Ви представим проектите за пет различни елемента от домашния офис, който виждате на снимката – възглавничка за стол, лумбална възглавница за кръста, дъска за организиране (с джобчета), подвижен калъф за шкаф и кошнички с калъф за организация на документи, списания, книги и т.н. (Забележка: Можете да видите проекта за направата на щорите тук)

офис

Започваме с проекта за направата на възглавничката за сядане (можете да я видите върху стола).

Използвани тъкани (тук Вие можете да изберете сами свои собствени алтернативи):

Тъкан А: жълто с бели точки
Тъкан B: бяло с жълти точки
Тъкан C: райе
Тъкан D: синьо с бели точки

Необходими материали:

Вижте и горния списък.
Тъкан А: за възглавницата и малките облечени копчета
Тъкан B: за дъното на възглавницата
Тъкан C: за ръбовете, ъглите, петлицата и големите облечени копчета
Тъкан D: за кантовете

§ Хартия за чертане и молив
§ Дунапрен или тапицерска пяна с дебелина 5 см.
§ Макетно ножче или електрически нож
§ Вата за подплата
§ Спрей-лепило за тапицерия
§ Около 2 метра памучен шнур с диаметър 0.6 см.
§ 8 бр. облечени копчета с диаметър 1.6 см.
§ 2 бр. облечени копчета с диаметър 3 см.
§ Шевна машина
§ Тапицерска игла и конец

Инструкции:

Забележка: Всички стойности включват около 1.3- сантиметров толеранс за шева, освен ако не е изрично посочено нещо друго.

1. Използвайте хартията за чертаене и молива, за да очертаете формата на седалката на Вашия стол. Пренесете получената форма върху тапицерската пяна/ дунапрена. С помощта на макетното ножче (или електрически нож) изрежете формата по контурите, за да получите основната подплънка на Вашата бъдеща възглавничка за стол. Обвийте така получената подложка с тапицерска вата, използвайки спрей-лепило за тапицерия.

2. Пренесете отново очертаната форма на седалката върху Тъкан A и Тъкан B, прибавяйки по 0.6 см. толеранс за подгъва. Отрежете горната част на възглавницата от Тъкан A, а дъното – от Тъкан B.

3. За да определите дължината на ръбовете, измерете обиколката на възглавницата и добавете по около 1.3 см. толеранс за всеки подгъв. От Тъкан C срежете лента с ширина 7.6 см. и дължина получената от обиколката стойност.

4. За да определите дължината на кантовете, удвоете получената дължина на ръбовете. От Тъкан D отрежете достатъчно количество веревни ленти (за поръбване) с ширина 4 см., за да покриете ширита, зашивайки ги около него.

5. Обърнете откъм опаковата страна страничните ръбове, така че необработените им краища да бъдат изравнени, а след това захванете по-късите им краища един за друг с топлийки, за да се образува непрекъсната обшивка. Използвайки 1.3- сантиметровия толеранс за шева, зашийте краищата един към друг. Притиснете подгъва, така че да стои отворен.

6. Срежете наполовина готовите кантове и захванете едната половина с топлийки към лицевата страна на непрекъснатата обшивка (стъпка 5) по продължение на единия ръб. Едновременно с това изравнявайте необработените краища. Започнете обкантването от място, което не се намира точно до шева, за да избегнете прекаленото изпъкване на оставения толеранс. Там, където се срещат двата края на канта ги застъпете с около 2.5 см. и отрежете излишното количество.

7. Във всеки край махнете шева от плата, покриващ ширита. Разгърнете тъканта и срежете краищата на ширита. Сгънете единия край на покритието под ширита. В оставащия край прегънете покритието на 1.3 см. и прегънете отново тъканта върху ширита, прикривайки необработените краища на плата за покритие.

8. С помощта на шевната машина (със специално краче за ципове) тропосайте покрития ширит към непрекъснатата обшивка. По същия начин прикрепете ширита и към останалия необработен ръб на обшивката.

9. Захванете с топлийка обшивката към дъното на възглавницата, като внимавате двете части да са откъм опаковата им част и изравнявайки необработените им ръбове. Използвайки отново крачето за ципове на шевната машина, зашийте долната част на възглавницата към обшивката, следвайки направената вече тропоска на покрития ширит.

10. Зашийте горната част на възглавницата към обшивката по същия начин, оставяйки отвор, пред който да вкарате в така получения калъф подплънката.

офис11. Обърнете калъфа откъм лицевата му страна и притиснете. Поставете вътре подплънката, вече обвита във вата за подплата и зашийте на ръка отвора.

12. Следвайте инструкциите на производителя, за да прикрепите 4 от облечените копчета с диаметър 1.6 см. към Тъкан A, а останалите 4 – към Тъкан B. С помощта на маркер с тънък писец отбележете местата на копчетата върху горната част – използвайте удвоен конец за тапицерия и тапицерска игла, за да пришиете копчетата симетрично откъм двата панела (горен и долен).

13. За да направите петлицата, изрежете 2 ленти от Тъкан C с размери 10×17 см. Прегънете всяка от тях наполовина (по дължина) и ги зашийте така, че да оставите отворена само едната от по-късите страни. Обърнете лентите откъм лицевата им страна и притиснете. Центрирайте и обшийте по един илик с дължина 3 см., разположен на 1.3 см. от завършения край на всяка от двете ленти. Накрая зашийте отворените къси краища.

14. Поставете възглавницата върху стола и отбележете местоположението на връзките отстрани. Зашийте на ръка лентите към двете страни на възглавницата. Зашийте 2 облечени копчета с диаметър 3 см. към възглавницата така, че да съответстват на илиците.

офис

Източник: www.diyideas.comНяма коментари


ключови думи
домашен офис, стол, възглавничка

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg