фирми продукти
представяме
работа
 
Направи си сам: Красив шаблонен мотив върху стената

shablonПо материали на Рийдърс Дайджест.

Украсата с помощта на шаблон е традиционна техника за декориране. Този проект ще Ви покаже как да използвате техниката, за да направите декоративна ивица в най-горната част на стените в дома си. Едно от най-големите предимства на работата с шаблон е леснотата на употреба – нуждаете се само от основни умения, като например работа с четка и с мерителна рулетка.

Необходимите инструменти са: специална четка за шаблони, боя и шаблон по избор (закупен готов или изработен от Вас). Изберете големината на четката спрямо характеристиките на празните места в шаблона, които ще трябва да запълните с нея. В конкретния проект е използвана четка със средна големина – 1.3 см., която може да бъде използвана и като универсална. Можете да използвате различни видове бои – акрилни бои (използвани от художниците), бои за стени или специални бои за шаблони. В проекта е използвана акрилна боя.

Планирайте местоположението

Изберете мястото, където ще разположите шаблона върху стената, както и желаната височина за него, а след това отбележете местата на изравнителните отвори или на горния ръб. След това направете с тебешир едва видима хоризонтална линия на тази височина, която да премине през цялата стая (уверете се, че тя може да се трие).

Основно правило за добър шаблонен дизайн е да избягвате очевидното „прекъсване” на матричния дизайн около вратите, прозорците и ръбовете. За да получите оптималното разстояние между отделните матрични щампи, измерете шаблона и отбележете върху стената реалната им повтаряемост. За да ги позиционирате по-лесно, начертайте по една вертикална черта през центъра на щампата.

Нанесете боята

Залепете шаблона върху изравнителните линии с помощта на самозалепваща се лента (стъпка 1) и сложете малко количество от боята върху картонена чинийка. Натопете четката в боята, така че да покриете само върха й, а след това отстранете излишъка върху сухо парче плат или вестник. Уверете се, че боята се е разнесла по цялата повърхност на върха на четката (стъпка 2). Самата четка трябва да е полусуха - не забравяйте, че винаги можете да добавите още боя към шарката, но премахването на излишъка става по-трудно.

Леко потопете четката в боята (стъпка 3). Дръжте шаблона със свободната си ръка, за да го поддържате напълно изправен и за да не се размества. Не се притеснявайте, ако върху шаблона попадне боя, но бъдете особено внимателни при обработването на ръбовете. Можете да покриете контурите с боя или да изработите светлосенки. Можете да покриете вече обработените контури със самозалепваща се лента, за да не попадне случайно боя върху тях (стъпка 5).

Грешките са лесно поправими. Можете да повдигнете шаблона (стъпка 4) и да избършете насъбралата се около ръбовете боя с помощта на влажна кърпа, или пък да направите по-късно поправките с боя за стени. Ако по погрешка избършете част от боята по самата шарка, поставете отново шаблона и поправете мястото.

Конкретният проект изисква два цвята боя (зелен и червен), затова върху местата, където ще бъде вторият цвят поставяме самозалепваща се лента. След това обработваме местата с първия цвят, като обхващаме цялото помещение, а едва тогава се връщаме, за да използваме втория, следвайки едни и същи изравнителни знаци (стъпка 5).

shablon

Стъпка 1: Направете линиите върху стената, за да маркирате изравнителните знаци върху шаблона. Залепете шаблона в горната част със самозалепваща се лента.

shablon

Стъпка 2: Потопете специалната четка за шаблони в боята и избършете излишъка в сухо парче плат, докато тя остане полусуха.

shablon

Стъпка 3: Нанесете боята спрямо шаблона с помощта на леки потупващи и въртящи движения, докато покриете цялата свободна повърхност. Започнете да обработвате повърхността от периферията към центъра.

shablon

Стъпка 4: Повдигнете шаблона и проверете за дефекти, като например потекли капки боя, размазване по ръбовете и прочее. Ако има нужда от това, поставете пак шаблона и поправете местата, където е необходимо.

shablon

Стъпка 5: Оставете първият цвят да изсъхне и покрийте местата със самозалепваща се лента. Използвайки същите изравнителни знаци, нанесете и втория цвят.

shablon

Източник: www.rd.com7 септември 2009 14:58 | shabloni
От: poli
zdraveite, nqkoi moje li da mi kaje ot kude moga da namerq samo shabloni?
20 август 2008 15:10 | отговор
От: Деница Денева
Ние сме дизайнери и се занимаваме с декорации върху стени.по принцип цените ни вървят така - за 1кв.м с един цвят е 100лв,до 1кв.м зависи от цветовете и за всеки 2ри,3-ти и т.н по 50 лв върху цената.
11 август 2008 00:02 | колко струва това
От: десислава
колко струва това някой знае ли ?
1 ]
3 резултата в 1 страница


ключови думи
дизайн, идеи за дома, интериор

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg