фирми продукти
представяме
работа
 
11 екологични идеи за дома

Екологията като мода или лично убеждение навлиза все по-настойчиво в живота ни. Ето няколко "зелени" идеи как да поддържате дома си по-екологичен и чист.


1. Пълнете докрай съдомиялната

екологични идеи за дома

Когато пускате съдомиялната машина, винаги я пълнете изцяло със съдове и прибори. Когато е наполовина празен, уредът използва повече електроенергия, а същевременно извършва по-малко полезна дейност. Спестената от този полезен навик енергия ще Ви осигури допълнителни средства за други полезни неща у дома, а едновременно с това ще намалите отделянето на въглероден двуокис с около 100 фунта на година.


2. Поправете всички течове

екологични идеи за дома

Веднага след като установите някъде теч, погрижете се да го поправите възможно най-бързо. Колкото и малък да изглежда проблемът, той вероятно ще Ви донесе повече загуби, отколкото изглежда на пръв поглед. Така например само от течащата тоалетна на ден ще претърпите загуби от 55-75 литра вода на ден.


3. Рециклирайте старите тъкани

екологични идеи за дома

Използвайте почистващи пособия за многократна употреба – специалните микрофибърни кърпички например могат да се използват и без почистващи препарати. Рециклирайте старите тъкани, като ги използвате за други цели – старите кухненски кърпи могат да се превърнат в перденца за пералното помещение (с малко допълнителна декорация), а неизползваните дрехи – в кърпи за почистване.


4. Ограничете осветлението

екологични идеи за дома

Колкото и да Ви се струва безсмислено на фона на общата консумация на ток, изключването на лампите в помещенията, които не използвате, ще Ви спести пари от електроенергия, а на планетата ще й бъдат спестени вредни емисии. Ако можете да си го позволите, инсталирайте сензори, които да отчитат движението и да включват автоматично лампите (например на стълбищата и в коридорите, откъдето се преминава транзитно, но често).


5. Прочистете въздуха

екологични идеи за дома

Когато пребоядисвате дома си, старайте се да използвате т.нар. low-VOC бои, лакове и разтворители - те са с ниско или никакво съдържание на VOC (volatile organic compounds – летливи органични съставки). Заради по-голямата си безопасност, те стават все по-търсени и затова все по-често могат да се намерят в специализираните магазини. Същото се отнася и за почистващите препарати – старайте се да използвате по-малко химия в дома си, а когато имате възможност заменяйте препаратите с естествени вещества.


6. Не хабете ехергията


екологични идеи за дома

Намалете така наречената "енергия фантом", която се губи пасивно от електроуредите. Тя "изтича", когато уредът е изключен като функция, но продължава да е включен в контакта. Затова създайте си навик да изваждате щепселите на уредите, които не ползвате и не се нуждаят от постоянно захранване в мрежата.


7. Напълнете хладилника

екологични идеи за дома

Фактите говорят, че храните задържат студа по-добре от въздуха, затова пълният хладилник се нуждае от по-малко енергия, за да поддържа дадената ниска температура. Ако хладилникът Ви е твърде голям, обмислете възможността да организирате пазаруването вместо в няколко дена през седмицата, само в един, така че през повечето време уредът да е сравнително пълен. Ако пък хладилникът Ви е почти винаги полупразен, може би трябва да го замените с такъв с по-малък обем.


8. Уплътнете прозорците и вратите


екологични идеи за дома

Поставете специални уплътнения по ръбовете на прозорците и в долната част на вратите (особено през зимния сезон), за да избегнете загубата на топлина през процепите. Можете да спестите пари и чрез дългосрочно вложение в смяна на дограмата с нова (пвц или алуминиева).


9. Сменете торбите за пазаруване

екологични идеи за дома

Вместо досадните найлонови торбички и по-екологичните хартиени такива, използвайте модерните напоследък платнени торби за пазаруване за многократна употреба. Повечето от тях могат да се сгъват и да се съберат лесно в дамската чанта, за да са Ви под ръка при посещението на магазина или супермаркета. Така спестявате на планетата цял куп безполезни найлонови торбички и спасявате няколко дървета от хартиените опаковки.


10. Отглеждайте си кислород у дома

екологични идеи за дома

Ако имате дворче (самостоятелно или зад жилищната сграда), засадете в него поне едно дръвче, а защо не и няколко такива. През живота си едно дърво поема няколко тона въглероден двуокис, а едновременно с това лятно време то може да създаде сянка, с която да си спестите пари от климатизация.


11. Възползвайте се от даровете на природата


екологични идеи за дома

Ето и един простичък пример за това: следващия път, когато навън ръми лек дъждец, изкарайте домашните растения на открито, за да се възползвате от водата – така няма да се налага да ги поливате поне още един ден.


Източник: myhomeideas.com







27 май 2010 13:23 | Syvet sa vsichki jeni
От: Guapka
Smqtam da izveda i myja mi navyn kogato rymi lek dyjdetz, taka shte spestq oshte poveche pari.... :)
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
екология, дом, идеи за дома

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg