фирми продукти
представяме
работа
 
Уединение в прегръдките на Замбия

Що се отнася до архитектурата, винаги е интересно, когато се съчетават съвременни детайли с традиционни елементи от региона. Такъв е случаят и с тези две уникални по своята архитектура и дизайн къщи, разположени сред удивителната природа на Замбия. Те са създадени, за да приютяват туристите, които желаят да се насладят отблизо на природата в района, като едновременно с това не се лишават напълно от съвременните удобства.

архитектура в Замбия

Първата къща се нарича Chongwe River House (Къща на река Чонгве) и е разположена в долната част на река Замбези, а втората се нарича Luangwa Safari House (Сафари къща Луангва) и е разположена в национален парк Южна Луангва (също река, на която е кръстен паркът). И двете къщи са доста необикновени – първата няма нито една права линия в конструкцията си, а втората няма задна стена. Макар и в различни части на Замбия, двете туристически къщи се управляват от Джо Поуп и нейния съпруг Робин, които са собственици на известната компания за сафарита Robin Pope Safaris.

архитектура в Замбия

За дизайна на двете нестандартни постройки, семейството се доверява на Нийл Роше. Той създава Chongwe River House на брега на реката, около дървена конструкция, с подсилени чрез бетон стени, следващи естествените извивки на клоните. И най-важното – дървесината, която той използва, не е добита от живи дървета, а е събирана край бреговете. От друга страна Luangwa Safari House е изградена като голяма и стабилна постройка, чиито по-строги форми са омекотени чрез интериора. И двете къщи са изградени на места, където почти не могат да се срещнат други туристи, така че са подходящи за големи семейства, които искат да се насладят на спокойствие и уединение.

архитектура в Замбия


Къща на река Чонгве

♠ Къщата се намира на брега на река Чонгве, приток на Замбези, като дърветана в рамките на терена са използвани като естествена рамка за изграждането на конструкцията й.

архитектура в Замбия


♠ Река Чонге е основният източник на вода за стадата слонове, които живеят в тучните горички до къщата.

архитектура в Замбия


♠ За декорация на тавана във всекидневната са използвани цветни камъчета от реката, а мебелировката е създадена от цял дънер на паднало акациево дърво. Така създаденото обзавеждане е органично, нестандартно и със сюрреалистичен дизайн. По време на строежа на къщата, в нея са се заселвали неколкократно слонове от близките горички, като заради тях няколко пъти се е налагало строителите да спират временно работата си.

архитектура в Замбия


♠ Основното помещение се състои от всекидневна и трапезария, ако въобще може да се говори за така обособени кътчета. Дървесината присъства навсякъде из помещението – така например в къта за хранене за маса и за пейка служи паднал на земята дънер от акациево дърво.

архитектура в Замбия


♠ От почти всяка част на къщата има изглед към реката и буйната зеленина по бреговете й. Концепцията на конструкцията е да се създаде усещане за взаимовръзка между интериора и околната природа.

архитектура в Замбия


♠ Семейство Поуп дават на Нийл Роше картбланш да експериментира с формите на сградата. Така той оформя подсилените бетонови стени на къщата така, че при тях да няма нито един праг ъгъл. Концепцията е вдъхновена от природата, като за модел е взета една стандартна могила на термити.

архитектура в Замбия


♠ Дори банята е с изглед към реката – в нея е поставен душ, напомнящ по дизайн на водопад, както и умивалник от замбийски камък. Всъщност в къщата няма врати, като за уединението на гостите се грижат специално изваяните входове.

архитектура в Замбия



Сафари къща Луангва

♠ Разположена върху частен терен на семейството, намиращ се точно до национален парк Южна Луангва, къщата попада под зелената сянка на абаносови дървета.

архитектура в Замбия


♠ Много зеленина и свежест обгръщат къщата от всички страни. Отвън сградата изглежда по-скоро схлупена, мрачна и не толкова голяма, но отвътре тя е просторна и светла, обзаведена в смесен, традиционно-модерен стил.

архитектура в Замбия


♠ Нийл Роше събира дървесината, необходима му за строежа, основно от вече паднали дървета по брега на реката. С тях изгражда това, което той нарича "супер структура" на къщата. Вътре в сградата помещенията са разположени на два етажа, като основното помещение – всекидневна е разположено при входа и заема две нива. Тук са използвани ръчно боядисвани тъкани от местната фабрика, както и мебели, правени от местен занаятчия.

архитектура в Замбия


♠ Това помещение, разположено на първия етаж, е познато като "кораловата стая" - то се намира на нивото на земята и излиза към уединена тераса - веранда.

архитектура в Замбия


Източник: architecturaldigest.com







Няма коментари


ключови думи
архитектура, къщи

още по темата

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg