фирми продукти
представяме
работа
 
10 тайни за спестяване на място в градината

У дома или на вилата, мястото в градината никога не стига, особено ако пространството е силно ограничено. Има обаче няколко трика, които можете да използвате, за да спестите място – в градината, на двора, дори на терасата.


1. Преносими саксии


10 тайни за спестяване на място в градината

Ако нямате достатъчно място по земята, преместете част от саксиите върху оградата. За целта можете да използвате готови преносими контейнери или да си измайсторите специални поставки със закачалки. Така получените саксии не само ще Ви спестят място, но и ще са гъвкав елемент от декорацията, който винаги можете да преместите на друго място в градината, двора или терасата.


2. Скрийте безпорядъка


10 тайни за спестяване на място в градината

Спретнатият и подреден двор е като чистата къща – изглежда по-голям и просторен. Опитайте се да почистите, подредите или скриете безпорядъка зад зеленина, или пък зад параван от естествени материали (например бамбук). По същия начин можете да замаскирате грозноватите, но необходими аксесоари за градината – маркуча, чешмата, инструментите и прочее.


3. Оптическа илюзия


10 тайни за спестяване на място в градината

Харесвате ли градината зад семплата дървена ограда? Тя всъщност се намира зад Вас, на една ръка разстояние, но образът й се отразява в огледало, поставено точно зад оградата. Огледалата, поставени на стратегически места, могат да създадат оптическа илюзия и да разширят визуално пространството, а освен това ще удвоят цветовете в градината и красотата на избраните растения.


4. Мултифункционална декорация


10 тайни за спестяване на място в градината

Изберете хитри комбинации от качества, за да си спестите място – тук например ефектният контейнер за градинския маркуч, който е с капак, служи и като красива баня за птички. Тайната на този похват е да видите пълния потенциал на аксесоарите и да бъдете креативни.


5. Декорация във височина


10 тайни за спестяване на място в градината

Оформете зеленината във височина чрез увивни растения и пълзящи храсти, като за целта им осигурите подходяща основа (например стена или дървена решетка). Ако си падате по експериментите, можете да оформите по същия начин дори някои видове дървета – т.нар. техника espalier е стар френски способ за отглеждане на дървета (например ябълка или круша) върху хоризонтална плоскост. Макар да изглежда и да звучи твърде сложно, всъщност техниката е доста проста – основното Ви задължение е да оформяте младото растение и да го подкастряте редовно.


6. Декорация върху стените

10 тайни за спестяване на място в градината 10 тайни за спестяване на място в градината

За да спестите място, монтирайте част от декорацията върху стените на къщата. За целта може би най-подходящи са стенните фонтанчета, които иначе заемат твърде много място. Ето и подробни инструкции за един такъв проект тук:  (това е фонтанът, показан на втората снимка).


7. Аксесоари на пластове

10 тайни за спестяване на място в градината

Така, както съчетанието от различни блатове прави тортата неустоима като вкус и вид, по същия начин екстериорът, оформен на пластове, не само спестява място, но и създава неотразим ефект. Тук например саксиите с растения са подредени на три слоя, които създават много повече релеф и текстура в екстериора. Освен това, по този начин се спестява място в двора, тъй като контейнерите са поставени във височина.


8. Миниатюрни мебели


10 тайни за спестяване на място в градината

Ако искате да оформите кът за сядане в двора си, изберете по-компактни мебели за обзавеждането. Ако подберете внимателно мебелите, няма да се налага да правите компромис с комфорта, за сметка на размерите. Ако допълните обзавеждането с декорация във височина, екстериорът няма да изглежда твърде гол и претрупан. Малките размери на мебелите можете да компенсирате с ярки нюанси.


9. Малки разновидности


10 тайни за спестяване на място в градината

Изберете по-малките разновидности на предпочитаните от Вас храсти и дръвчета – така например, докато един нормален смърч достига до височина над 15 метра и ширина над 9 метра, по-малките разновидности (джудже) са високи едва 2-3 метра. И докато растенията, развиващи се във височина, не заемат излишно място в екстериора, то ширината им е от особено значение.


10. Допълнително място

10 тайни за спестяване на място в градината

В малките градини, дворчета или тераси всеки сантиметър е от значение, затова не хабете ценно пространство. Използвайте хитри приспособления, с които да поставяте саксиите, аксесоарите и останалите елементи на места, които иначе биха останали неизползвани – върху оградата, стените, дори тавана на верандата.


Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
градина, двор, ограничено пространство, растения, идеи за дома

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg