фирми продукти
представяме
работа
 
Вятърният парк край Сомовит разширява капацитета си с още един генератор

вятърни генераториПозиционираната в Ловеч компания, която преди две години построи край Сомовит първия в региона ветроенергиен парк, до няколко дни ще пусне в експлоатация четвърти генератор. Това съобщи единият от собствениците на фирмата Лазарин Дочев, който взе участие в провелата се в неделя в Плевен работна среща за алтернативните източници на енергия.

Новата инсталация, на стойност около 3,2 млн. евро ще произвежда по 2,5 мегавата енергия на час при добър вятър от над 12 метра в секунда. Височината на съоръжението е над 80 метра, а размерът на витлото, което захранва турбината от вятъра е 45 метра. Генераторът вече е включен в енергийната система на България, в момента държавата изкупува един мегават от произвежданата електрическа енергия от вятърните генератори за 186 лв. на мегават, обясни Дончев. Той добави, че след пускането на генератора общият капацитет на парка ще достигне 4,3 мегавата.

В близките четири години собствениците на компанията планират да изградят и нови мощности, които да произвеждат общо до 120 мегавата електричество. За това са нужни около 170 млн. евро, стана ясно още на срещата. Очаква се част от средствата да бъдат получени по Програмата за енергийна ефективност и от международната програма за въглеродното финансиране.

"България трябва да продължи да се утвърждава като енергиен център на Югоизточна Европа и изграждането на атомната централа в Белене, както и на вятърния парк е елемент от утвърждаването й в тази посока", заяви плевенският депутат от БСП Румен Петков, който също присъстваше на срещата. Той добави, че амбициозният проект на компанията е сериозно основание тя да кандидатства за инвеститор клас А и обеща държавата да се ангажира в довършването на проекта и осигуряването на консумацията на произвежданата електрическа енергия.


26 януари 2009 - в. Дневник




Няма коментари


ключови думи
ветроенергиен парк, икономия на енергия, алтернативна енергия, вятърни генератори, инвестиции


още от категорията алтернативна енергия

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg