фирми продукти
представяме
работа
 
ВАС запази минималните цени в проектирането

ВАС запази минималните цени в проектиранетоВъведените преди половин година минимални цени в инженерното проектиране са законни, реши петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС). Решението е окончателно. То излиза десетина дни след това на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и е коренно противоположно на становището й - комисията препоръча минималните цени да бъдат отменени. Решението на КЗК обаче няма задължителен характер за разлика на това от съда. Срещу новите, двойно по-високи тарифи, протестираха почти всички строители и инвеститори.
Делото беше образувано по жалба на Съюза на собствениците в курорта Слънчев бряг. Те искаха да се обяви за нищожна Наредбата за определяне на минималните цени в инженерното инвестиционно проектиране на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Мотивите им бяха, че подзаконовият акт е издаден от некомпетентен орган и е нарушена конституцията, защитаваща свободната икономическа инициатива.

Съдът намира обаче, че оспорваната наредба е издадена от компетентен орган - Общото събрание на камарата на инженерите в съответствие със Закона за камарата на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране. Според решения на Конституционния съд "правото на свободна стопанска инициатива няма абсолютен характер", мотивира се ВАС. "Законодателят има право да очертае конкретни рамки в отделни сфери на икономическия и социалния живот. Налагането на едни или други ограничения не противаречи на конституцията, ако са въведени с цел защита на обществения интерес и отговарят на законодателната целесъобразност, какъвто безспорно е настоящият случай", пише в мотивите.

Това е невероятна подкрепа за работата на хилядите инженери и проектанти, заяви Любомир Ташков, председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Той определи съдебното решение като очаквано. Според Ташков няма логика други съсловни организации с висока степен на риск като лекарите, стоматолозите, адвокатите да имат право на минимални цени за дейността си, а за проектантите и инженерите това да не важи. "Ищиците не се интересуват от социалния статус на проектанта и искат, ако може, и без пари да им работим. Целта им е само те да печелят всячески, докато нашата идея беше да се повдигне нивото на проектантския труд, за да няма падащи сгради", допълни Ташков.

Съюзът на собствениците в курорта Слънчев бряг все още не се е запознал със съдебното решение, каза председателят на нестопанското сдружение Елена Иванова. Тя допълни, че след като се консултират с юристи, ще решат какви мерки да предприемат.

Новите цени в проектирането влязоха в сила през септември 2004 г. Те противопоставиха архитектите и инженерите срещу строителите и предприемачите в началото на годината, когато реално започна да се работи по тях. Причината бяха двойно по-високите ставки за проектантския труд, които оскъпиха и строителството.
в. Дневник


28 юни 2005
21 август 2009 18:47 | Ощетяване и измама на инвеститорите при определяне проектантски хонорар по Методиката от 2007г.
От: норма
При процедура по смяна предназначение на помещение без извършване на СМР ме уведомиха, че хонорарът на проектанта за инвестиционните проекти се определя на база себестойност на обекта.Абсурдното е , че базата включва себестойността на сградата, която е проектирана и построена много преди смяната на предназначението и това е платено на предишния проектант за изработения проект при строителството на сградата.Хонорарът може да се определи и по прогнозна стойност на сградите.Според мен инвеститорът плаща двойно за една и съща услуга, вместо да плаща само за новоформираната стойност/разходи/при смяната на предназначението на обекта.Действащата в момента Методика/2009г./ има много слабости/освен цитираната по-горе/ и следва да се оттегли и преработи и тогава да влезе в сила.Още повече , че противоречи и на Регламент №1/2003г.-чл.81
1 ]
1 резултат в 1 страница


ключови думи
Проектиране, инженери, минимални цени, КЗК, дело


още от категорията проектиране

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg