фирми продукти
представяме
работа
 
Цветови решения според фън шуй

цветови решенияПромяната на цветовете в интериора е един от най-лесните начини да го освежите и да постигнете така желаната промяна. Когато пък цветовото съчетание е съобразено с изискванията на фън шуй, то тогава тази промяна може да Ви донесе не само освежаване, но и повече енергия и здраве.

Има няколко трика за постигане на желаната промяна:

- Отървете се от излишния багаж. Почистете дома си от нещата, който Ви носят отрицателни емоции или асоциации (например за стара връзка или завършило приятелство) – това може да са някакви аксесоари, мебели или дори картини;

- Пазете гърба си. Когато не можете да виждате какво се случва зад гърба Ви – например когато стоите до печкаата или на бюрото си, Вие сте поставени в неблягоприятно положение. Според философията на фън шуй можете да поправите това като поставите огледало, дори то да е съвсем малко, така че да избегнете усещането за безпомощност и опасност откъм гърба, докато то отразява добрата енергия. Всичко това разбира се е символично и няма нищо общо с реална опасност, а по-скоро с усещане и психика.

- Оцветете дома си. Според дизайнерите винаги трябва да използвате цветовете, които харесвате в дома си, за да бъдете обградени от нещо красиво и приятно. Цветовете са свързани с определени енергии и Вие трябва да се научите да бъдете в хармония с тях. Така например, ако Вие сте жизнена и енергична личност, цветовете, които Ви отговарят са ''горещите'' и ''огнени'' нюанси. Понякога обаче Вашата ''огнена'' страна трябва да бъде поохладена, а това може да стане именно с помощта на подходящи цветове и аксесоари, които да намалят ''горещината'' в помещенията (например сини копринени възглавници, синьо стъкло и пр.). Понякога дори малките промени могат да имат голям ефект – той може да не се забележи мигновено и осезаемо, но ефектът е налице.

Цветови решения на практика

За да се постигне баланс в енергиите, отделните елементи на интериора трябва да хармонизират помежду си. Така например, ако във Вашата кухня доминира топлият гранит, можете да решите да го омекотите като поставите върху стените коралово или карамелено. Спрямо фън шуй обаче това помещение вече е достатъчно изпълнено със земна енергия и затова по-добро решение е да избегнете тези допълващи се нюанси. Помещението има нужда от „облекчение” от енергията, която те излъчват – за тази цел заложете например на „студения” патладжанен нюанс, за да балансирате енергиите.


ба гуа
Цветното колело Багуа, използвано от фън шуй експертите

Понякога балансът може да бъде усетен интуитивно. Например една стая, изпълнена с твърде много „огнена” енергия няма как да се превърне в място за почивка. От друга страна стаята, в която преобладава синьото може да бъде твърде студена и негостоприемна. За да Ви помогнем да разберете по-добре фън шуй енергиите, Ви предлагаме няколко основни принципа в тази област:

Основни цветове

цветови решенияСпециалистите идентифицират 5 елемента, които се асоциират с определен цвят, който от своя страна предизвиква определени енергии във Вашия дом. Тези енергии определят кои цветове да използвате в дадено помещение, за да създадете определена атмосфера и да активирате определени емоции. Вижте асоциациите на отделните цветове:

Черното или синьото се асоциират с енергията на водата и подкрепя вътрешната дейност, подпомагайки ни да се концентрираме, да размишляваме, да медитираме и да се справяме с творческите дейности. Синьото може да намали кръвното и да успокои дишането. То може да бъде използвано, за да повиши „студенината” (в противовес на „огнените” енергии), да успокои и да създаде уединение.

Зеленото се асоциира с енергията на дървото – на растежа, решителността и действието. То може да мотивира вътрешна промяна.

Червеното се асоциира с огъня, който поддържа енергията на живота. То е цветът на кръвта и може да увеличи пулса, кръвното налягане, както и честотата на дишане. Цветът може също да повиши активността и да намали депресивните състояния. Това е цветът на страстта и любовта.

Жълтото се асоциира с енергията на земята и представлява Майката Земя. Той може да развесели, обнадежди и да прочисти и увеличи мисловната дейност. Цветът създава усещане за стабилност и опора – затова той често се използва при деца с дислексия, за да им помогне да се фокусират.

Бялото и металиковите цветове се асоциират с енергията на метала. Те могат да помогнат да се увеличи вниманието и фокусирането, както и чистотата/ непорочността.


Комбиниране на цветовете

Комбинациите между основните цветове са и комбинации на фън шуй енергиите, свързани с отделните „съставки” в сместа.
Розово-оранжевият цвят (цвят сьомга) е комбинация между жълто/ оранжево и червено/ оранжево. Той е комбинация на уникален баланс между енергиите на земята и на огъня и поради тази причина е един хармоничен цвят. Използвайте го, за да привлечете вниманието към „сърцето” на помещението, да създадете усещане за охолство и да поощрите комуникацията.

Тюркоазеното е смес от синьо и зелено, което извиква енергиите на водата и дървото. Затова то носи едновременно съзерцателните качества на водата (синьо) и животворната сила на дървото (зелено). Това го прави отличен избор за пространства, които позволяват движение и разрастване.

Лавандуловото е смес от качествата на синьото и на пурпурното – то може да провокира усещане за спокойствие, духовност и размисъл. Използвайте цвета, за да намалите високата активност, да успокоите стресовите ситуации и да създадете едно специално духовно място. От друга страна е добре да избягвате цвета в помещенията, в които активността и комуникацията се поощряват (например гостната).

Източник: www.hgtv.com26 август 2011 15:26 | за цветовете
От: Росен
Ами може ли тези цветове да бъдат в стаята ,но като аксесоари - завивки,пердета и пр.
11 март 2011 16:07 | за цветовете
От: Dona
A има ли неподходящи цветове?
1 ]
2 резултата в 1 страница


ключови думи
фън шуй, цветове, интериор

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg