фирми продукти
представяме
работа
 
Как да си направите кокетна масичка за кафе

coffeeПредлагаме Ви един лесен проект „Направи си сам”, за който не са нужни особено големи умения по дърводелство. С помощта на инструкциите по-долу ще можете да си направите сами красива и полезна масичка за кафе за всекидневната.
Готовата масичка е с размери 114 см. (дължина) х 76 см. (ширина) х 26.7 см. (височина), като тази височина не включва колелцата.

Необходими материали:

• дъска шперплат от черешова дървесина (4x8) с дебелина 2 см. – тук е необходимо влакната на дървесината да са разположени по дължината на дъската;
• дъска от черешова дървесина (2x4) с дължина 61 см.;
• дъска от черешова дървесина (1x4) с дължина 122 см.;
• шепа винтове с плоска глава и с дължина 3.2 см.;
• около 30- 40 пирона;
• 16 броя стандартни винтове с дължина 3.8 см.;
• 4 броя колелца;
• винтове с размер 2.5 см. (#12), чиито брой зависи от големината на колелцата;
• контейнер за фокусната точка върху масичката – галванизирана метална ваничка, няколко саксии с цветя или пък голяма кошница;
• оцветител за дървесина с цвят „череша”;
• полиуретаново покритие, отблъскващо водата;
• банциг;
• трионче за прецизно изрязване;
• дрелка;
• ъглови скоби;
• дърводелски ъгъл;
• молив;
• лепило за дърво;
• дърводелска пила;
• шкурка с размер 150;
• чисти парцалчета;
• четка за боя.


Инструкции
:

1. Изрежете рамката на масата от парче шперплат с размери 122 х 244 см.
Срежете 2 парчета с размери 25 х 114 см. (това ще са по-дългите страни на масичката) и съединете под ъгъл 45° ръбовете с дължина 25 см. Отрежете и 2 парчета с размери 25 х 76 см. и отново ги съединете по същия начин. Накрая отрежете парче с размери 74 х 112.5 см. – то ще бъде сложено най-отгоре.

2. Изрежете от останалия шперплат 8 подпорки.
Отрежете 4 ъглови подпорки за опора на плота на масата. Всяка подпорка трябва да има две 10-сантиметрови страни и една 14-сантиметрова. Изрежете 4 броя подпори за колелцата – по-късите страни трябва да бъдат с дължина 21.6 см., а по-дългата страна трябва да е 30.5 см. Това ще подсили дъното на масата и ще Ви предостави възможност да подсигурите подпорите за колелцата.

3. Изрежете подпорките за колелцата (от 2х4).
Изрежете 4 броя подпори с размери 3.8 х 9 х 10.8 см. (Забележка за начинаещи: Т.нар. 2х4 е всъщност с размери 1.5 х 3.5 инча / 3.8 х 9 см., така че Вие ще трябва да отрежете блокчетата само по дължина). Обработете леко външните ръбове на блокчетата, така че да избегнете прекалено ръбестия външен вид на бъдещата мебел. Използвайте банциг, поставен под ъгъл 5 градуса, за да отнемете част от дървесината от двете страни на всяко блокче. За да отбележите страните, които ще бъдат обработени, поставете блокчетата в четирите ъгъла и отбележете онези страни, които ще бъдат на показ. Това са страните, които трябва да обработите.

4. Отрежете 6 пластини за подпора на горния плот (от 1х4).
С помощта на банцига изрежете дървесината (1х4) по посока на влакното до ширина 2 см. (Забележка: 1х4 всъщност е с размери 0.75 х 3.5 инча, което в сантиметри е 2 х 9 см.). След това отрежете напречно 6 броя пластини, всяка с дължина 10.2 см., които ще са носещи за плота.

5. Изрежете 4 броя довършителни пластини (от 1х4).
Парчетата трябва да са с дебелина 1 см. и ширина 2 см. Дължината им трябва да бъде съобразена с размерите на рамката на масичката, а краищата на всяка пластина трябва да бъде скосена на 45°. Тези пластини ще бъдат залепени към външните ъгли на най-горния слой шперплат, за да се постигне по-изчистен дизайн.

coffee

6. Сглобете рамката.
Направете правоъгълна рамка от четирите странични парчета от шперплат, така че техните скосените краища да бъдат опрени едно в друго. Започнете от единия ъгъл и залепете с течното лепило две от парчетата. За по-голяма прецизност използвайте дърводелския ъгъл. След това помолете някого да подържи елементите, докато Вие забиете 4 пирона. Повторете същото нещо и при останалите три ъгъла. След като всички ъгли са залепени и заковани, ги подсигурете с помощта на скоби, за да съхнат в тази позиция за около 24 часа.

7. Добавете ъгловите подпори.
Към всеки вътрешен ъгъл на масата залепете с течно лепило по един малък триъгълник, изрязан от дърво. Така получената опора трябва да бъде равна с горния ръб на рамката.

8. Добавете блокчетата за опора на колелцата.
Залепете всеки един от по-големите дървени триъгълника към ъглите на масата, като ги изравните с дъното на мебела. Застопорете подпорките със скоби, докато лепилото изсъхне.

9. Добавете подпорите на плота.
Залепете шестте подпорки на плота към вътрешните ъгли на масата и ги изравнете с горната част на рамката. Ще имате нужда от 2 подпори за всяка от по-дългите страни – разположени на равни разстояния една от друга, и по 1 подпора за всяка от по-късите страни – разположени в средата между ъглите. Монтирайте всяка подпора с помощта на два винта с плоска глава.

10. Оставете лепилото да изсъхне напълно.

11. Изрежете пространство за украсата върху масата.
Определете и отбележете с молив желаното място, където искате да поставите украсата. Тази маркировка ще Ви бъде от помощ при отрязването на дупката за избраната украса. След това пробийте начална дупка с помощта на дрелката и изрежете дупката по контура с трионче (вижте картинката за по-ясна представа относно крайния резултат). Накрая обработете ръбовете с пила.

coffee

12. Довършете плота на масата.
Залепете довършителните пластини По протежение на ръбовете на плота. За по-сигурно можете да заковете и няколко пирончета. Накрая оставете лепилото да изсъхне. Тези пластини ще прикрият всякакви неравности и ще придадат на мебела по-натурален вид на масивна дървесина.

13. Сложете колелцата.
Прикрепете блокчетата към подпорите, така че всяко блокче да застъпва двете страни на масата с около 3 мм., но без да се подават извън тях. Подсилете блокчетата с помощта на 4 винта с дължина 3.8 см. Накрая монтирайте по едно колелце към всяко блокче с по един 2.5 см. винт.

14. Монтирайте плота към рамката.
Обърнете конструкцията на обратно върху чиста и плоска повърхност. Поставете базата върху плота, като изравнявате ръбовете. Зенкеровайте по един 3.2 см. винт с плоска глава през ъгловата подпорка към плота, без да позволявате да винта да излезе от другата страна. Повторете това с всяка ъглова подпорка , както и със страничните подпори на плота (само че тук използвайте по 2 винта).

coffee

15. Обработете с шкурка, боя и лак.
Използвайте шкурката, за да омекотите повърхността на дървесината. Избършете с парцалче, за да премахнете прашинките и нанесете оцветителят с помощта на второ парцалче, втривайки цвета в дървото. Когато получите желания нюанс запечатайте цвета с помощта на два или три слоя полиуретаново покритие, като оставяте всеки отделен слой да изсъхне напълно, преди да нанесете следващия. Накрая поставете масичката за кафе на желаната позиция в помещението и се насладете на резултата от своя труд.

Източник: www.bhg.comНяма коментари


ключови думи
масичка за кафе, направи си сам, мебел

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg