фирми продукти
представяме
работа
 
Как да си направите сами двойно бюро

двойно бюро

Предлагаме Ви проект, който може да Ви бъде от особено голяма полза, ако разполагате с ограничено пространство в дома си или пък имате 2 деца. Проектът не е сложен, а изработката му ще Ви достави неминуемо удоволствие. Крайният резултат пък ще бъде не само красив, но и много функционален.

Необходими инструменти:
- стандартна дрелка (и бургии с размер 0.3 см. и 0.5 см., със зенкер)
- дрелка с пересто свредло (с диаметър 2 см.) o отвертка (№2)
- мерителна рулетка
- дърводелски ъгъл (ъгломер) 
- преносим циркуляр с линеал 
- банциг (със стандартен диск и диск за изработка на жлебове)
- шкурка с размер 150
- четки за боя
- чук
- пирон

Необходими материали:
- библиотечка, готова за сглобяване o пакет винтове за зидария (№6 х 4.1 см.)
- около 1 литър грунд на латексова основа
- около 1 литър латексова боя (полугланцова) 
- плот, изработен спрямо спецификациите на проекта
- 4 броя двойни шпилки (с диаметър 0.6 см. и дължина 3.8 см.; за монтиране на краката на масата)
- 4 броя крака (от чамова дървесина), изтънени в долната част, с дължина 74 см.
- едно парче дървесина (1х3; например от топола) – дължина 183 см. (за горните и долните релси на вратичките)
- пакет винтове за дърво с плоска глава (№6 х 2 см.)
- плоскост от брезов шперплат (1.3 см.) за плъзгащите се врати


Инструкции:

1. Запознайте се със схемите, показани по-долу. Имайте предвид, че показаните размери могат да се изменят спрямо размерите на използваната библиотечка.
2. Използвайте винтовете за зидария (4.1 см.), като пробиването трябва да става през страничните панели, за да се подсигурят краищата на междинните рафтове.
3. Използвайте циркуляра, за да отрежете задния панел на две парчета – едно за горната и едно за долната част. Така ще се образува междинна пролука между двете части, необходима за проекта. Отрежете горната половина на височина, която позволява вместването на горния панел, като едновременно с това се припокрива задната част на рафт №1. Срежете долната половина на височина 75.6 см. от пода. Така, заедно с дебелината на плота от 3.8 см., височината на цялата повърхност става общо 79.4 см.
4. Боядисайте библиотечката, рафтчетата и краката на масата. Първо обработете повърхностите с шкурка и нанесете грунда, а накрая нанесете един или два слоя латекс.
5. Изрежете плота спрямо показаните на схемата размери или дайте на специалист да Ви го изреже. Забележете, че единият край на плота е по-тесен от другия (с около 3 см.) – това е така, тъй като на двете му дълги страни са издълбани специални жлебове (по един от всяка страна) за лицевите обшивки.
6. Поставете плота на показаното място и с помощта на двустранните шпилки монтирайте откъм долната му част по един крак във всеки от четирите ъгъла. Не използвайте лепило, тъй като е добре отделните елементи да бъдат разглобяеми, за да се премества по-лесно бъдещата мебел. За да стабилизирате допълнително плота, поставете винтове откъм страничните панели на библиотеката към ръба му.
7. Фрезовайте брезовата плоскост (1х3) в разрезите, показани на схемата (горна и долна релса). За тази цел първо трябва да нарежете плоскостта с помощта на банцига, на ширина около 5 см., а след това да изработите жлебове с дълбочина 1.3 см., така че да си паснат с тези на горната релса (като използвате диска за изработка на жлебове).
8. Отново с помощта на стандартния диск на банцига срежете плоскостта наполовина, така че да се получат две парчета с дължина 91.5 см. Регулирайте ограничителя на банцига на ширина от 1.3 см. и поставете отгоре едното парче (предназначено за долната релса) откъм плоската му страна. Използвайки специален помощен лост за по-голяма безопасност, отрежете три тесни ленти от горната част на парчето – това ще представлява по-плиткият жлеб, необходим за долната релса.
9. Отрежете релсите на такава дължина, че да се вместят вътре в библиотеката (в случая на картинката размерът е 77.2 см.).
10. Пробийте в прорезите на всяка релса приблизително 4 дупки, разположени на равно разстояние една от друга, с диаметър 5 мм. и със зенкер. Разположете дупките така, че 2 да бъдат в единия прорез, а другите 2 – в другия.

двойно бюро


11. Обработете с шкурка, грундирайте и боядисайте повърхностите в цвят, пасващ на цвета на библиотеката. Оставете боята да изсъхне и прикрепете релсите към местата им с помощта винтове за дърво с размер 2 см. – долната релса към плота на масата, а горната релса към рафт №1.
12. Изрежете от брезовия шперплат двете плъзгащи се врати, всяка с размери 40.6 х 32.4 см. При различни размери на използваната библиотека трябва да знаете, че вратите трябва да са с 1.3 см. по-високи от разстоянието между двете релси и достатъчно широки, за да излизат извън границите на плота с около 2.5 см. Това е необходимо, за да може вратата да застъпи страничния панел на библиотеката.
13. С помощта на дрелката с пересто свредло, пробийте във всяка врата по една дупка с диаметър 2 см., която ще служи за придвижването й. Тествайте дали и двете врати влизат на своето място в двете релси. Накрая, преди да ги инсталирате, обработете двете врати с шкурка и ги боядисайте.
14. Ако сте работили по проекта в гаража или работилницата си, ще се наложи да разглобите така получената конструкция, за да я преместите. Добре е предварително да измерите всички входове, през които ще преминете, докато сложите мебела на желаното от Вас място, за да избегнете инциденти.

Източник: www.diyideas.comНяма коментари


ключови думи
бюро, функционални мебели, проект, идеи за дома

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg