фирми продукти
представяме
работа
 
16 решения на проблеми с жилището

Всички сме се сблъсквали с редица тривиални проблеми с дома – от мухъл, през течове, до повредена настилка. Специалистът Дани Липфорд дава няколко съвета как да се справите с няколко от най-разпространените повреди във Вашето жилище.


1. Оптическа измама


 16 решения на проблеми с жилището

Въпрос:
Как да разширим визуално малките помещения?
Отговор: За да разширите визуално помещенията с ограничени размери, можете да използвате силата на цветовете. Изберете светли нюанси, не непременно бели, като добър избор са кремавите и бежови тонове. Избягвайте тапетите с големи щампи или сложни мотиви, както и ярките нюанси. Не използвайте като фон тъмни цветове, тъй като те допълнително стесняват визуално интериорите. Махнете плътните завеси на прозорците и изберете ажурни пердета или щори, които да осигуряват достатъчно светлина в помещенията. За да изглежда стаята по-просторна, ограничете обзавеждането до най-необходимото и добавете само няколко ярки детайла, както и стенни огледала.


2. Практични повърхности в кухнята

 16 решения на проблеми с жилището

Въпрос:
Струва ли си да инвестираме в мраморни кухненски плотове?
Отговор: Мраморът е красив, но порьозен материал, който попива лесно петна, ако не е обработен с подходящ препарат. Ако решите да монтирате мраморни плотове в кухнята, убедете се, че материалът е запечатан – обработката трябва да се повтаря периодично, за да не се обезцветяват и замърсяват повърхностите. Освен това трябва да обърнете внимание на фугите – те също трябва да се запечатат добре. Мраморът е по-мек от гранита, затова е по-лесен за надраскване. Той обаче е устойчив на високи температури, което го прави подходящ избор за сектора до печката и фурната. Върху него обаче не бива да се поставят горещи съдове, защото има риск от обезцветяване.


3. Разлята боя

 16 решения на проблеми с жилището

Въпрос: Как можем да почистим петната от разлята боя върху дървени мебели?
Отговор: Латексът, разлят върху повърхностите на дървените мебели, може да се почисти в зависимост от вида на покритието. Ако дървесината е покрита с оцветител или лак на маслена основа, например полиуретан, зза почистването можете да използвате денатуриран алкохол, който ще премахне боята, без да повреди дървесината. За всеки случай тествайте действието на препарата върху сектор  от вътрешната страна на мебела. Ако не се появи проблем, напоете парцалче с алкохола и избършете с него изцапания сектор.


4. Осветителни тела

 16 решения на проблеми с жилището

Въпрос: Как можем да подобрим осветлението в дома?
Отговор: Заменете стандартните крушки с флуоресцентни, които освен по-полезни за зрението, спестяват енергия – това позволява да замените старите крушки с такива с по-голяма мощност, без да харчите повече пари за ток всеки месец. Добавете светлина на няколко пласта, така че да имате по-добър контрол над осветлението. Най-лесният начин да добавите повече осветителни тела е да купите подови или настолни лампи, които не изискват сложно монтиране. Заменете стандартните тавански лампи с такива, които са с няколко крушки. За да подсилите ефекта, боядисайте таваните и стените си с бяло, кремаво или друг светъл пастелен цвят. Добавете и огледала, които отразяват и умножават светлината в помещенията.


5. Телевизор над камината

 16 решения на проблеми с жилището

Въпрос: Ако решим да монтираме телевизора над камината във всекидневната стая, с какво трябва да се съобразим?
Отговор: В зависимост от вида на камината, тя може да генерира различно количество топлина – доста често с такива температури, които могат да повредят уредите. Ето защо е добре да измерите с термометър температурата над нея, когато тя е запалена и загрята – температури над 37 градуса са вредни за телевизора. Друг проблем при камините на дърва са отделяните газове, пушек и пепел, които могат да повредят уредите. Да не говорим за допълнителното окабеляване, необходимо за включване на телевизора. През лятото, обаче, когато камината не се използва, не е проблем да поставите уреда над неактивното съоръжение. Телевизорите с плосък екран са създадени, за да се наблюдават на нивото на очите, така че поставянето им на високо ще влоши качеството на картината – уредът трябва да се наклони под ъгъл. При монтаж на телевизора върху стената трябва да се уверите, че основата е стабилна и че е захваната добре за конструкцията.


6. Проблеми с мухъл

 16 решения на проблеми с жилището

Въпрос: Как можем да премахнем мухъла от дома?
Отговор: Тъй като мухълът изисква влага, за да се развива, започнете с елиминиране на първопричината. Проверете и поправете всякакви течове на покрива и по водосточната система, тествайте изолацията на стените и проверете за влага по тях. Уплътнете прозорците и вратите, особено през преходните сезони. Ако влагата е твърде много, купете климатик с приставка или уред за намаляване на влажността във въздуха. Можете да използвате кухненски вентилатор или такъв за банята, които изкарват влагата навън. Важен фактор е въздушната циркулация в дома, затова се погрижете да проветрявате редовно при сухо време.


7. Проблеми със стените


 16 решения на проблеми с жилището

Въпрос:
Как да поправим протеклата основа върху стените?
Отговор: За да прикриете визуално деформиралия се грунд или протекла боя върху стените, използвайте матова боя, която скрива несъвършенствата по-добре от гланцовата. Предварително изравните повърхностите с остър инструмент и ги обработете леко с фина шкурка, за да уеднаквите стените. Отгоре нанесете съответния цвят боя – ако петното личи твърде много, нанесете нов слой боя върху цялата стена.


8. Петна от вода


 16 решения на проблеми с жилището

Въпрос: Как да отстраним петната от вода върху дървените повърхности?
Отговор: Има два типа петна от влага върху дървените детайли – белите индикират, че водата се е запечатала в покритието, а тъмните сочат, че тя се е просмукала дълбоко в структурата на дървото. Белите петна се чистят по-лесно – те най-често изчезват сами, когато повърхностите изсъхнат. Ако не избледнеят за няколко дни, поставете отгоре парче памучен плат и минете върху него с гореща ютия без опция пара. Ако и това не помогне, натъркайте петната с парцал, напоен с денатуриран алкохол, но за малко, защото алкохолът може да омекоти някои покрития. Тъмните петна са трудни за премахване, без да се включи обработка с шкурка и нанасяне на пресен слой оцветител или лак.


Следва продължение...


Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, полезни съвети

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg