фирми продукти
представяме
работа
 
"Ресана" декорация за стената

Ако се чудите как да освежите скучните бели стени в дома си, без да харчите цяло състояние, ето Ви една ефектна идея. Тя е малко по-трудна като изпълнение, в сравнение със стандартното боядисване, но пък ще получите интересна декорация, която мигновено ще привлече погледите на Вашите гости. Техниката позволява създаване на "плочки" върху стената, като ефектът се получава чрез оформяне на ивици върху все още влажната смес между боя и гланц – хоризонтални и вертикални.



Можете да изберете да декорирате по този начин всички стени или пък само една акцентна стена, която да играе ролята на фокусна точка в интериора. Що се отнася до цветовете, имате избор между всички възможни нюанси – както за боята, така и за гланца. При смесването обаче, интензивността на цветовете намалява.


Необходими материали:


* боя за основата – тук е използван сив нюанс
* цветен гланц – тук е използван кафяв нюанс
* самозалепваща се бояджийска лента
* чисто парцалче
* пластмасов съд
* четка за боя
* валяк

За тази техника е необходим специален инструмент, който на външен вид наподобява гребен. Неговите гумени зъбци не повреждат стената, но създават във все още влажната смес между боя и гланц линии в желаната посока. Обикновено инструментът разполага с няколко различни накрайника с различна гъстота и размер на зъбците.




Инструкции:


Стъпка 1: Нанесете боята за фон
С валяк нанесете желания цвят латекс върху цялата стена и оставете да изсъхне напълно. Това ще бъде фоновият нюанс за декорацията, затова той се нанася като основа на техниката.

Стъпка 2: Смесете боята и гланца

Ако използвате латексова боя (с перлен или сатенен завършек), смесете 1 част латекс с 1 част латексов или акрилен гланц, оцветен в желания нюанс. Добавете към сместа 2 части вода и разбъркайте добре с дървена пръчка. Ако използвате боя на маслена основа, смесете 1 част от боята с 1 част гланц на маслена основа и добавете 1 част разредител (минерален спирт).

Стъпка 3: Обособете секторите на стената

С нивелир и молив разделете стената на сектори с размери 45 х 45 сантиметра. Обособете секторите с бояджийска лента директно върху вече засъхналата основа.

Стъпка 4: Нанесете гланца




Обработвайки всеки сектор поотделно, започнете да нанасяте тънък слой от гланцовата смес, като използвате широка четка за боя.

Стъпка 5: Оформете хоризонталните ивици




Докато сместа все още е влажна, започнете да влачите инструмента върху обособения сектор, като оформяте възможно най-равни хоризонтални ивици.

Стъпка 6: Направете вертикалните ивици




Повторете стъпка четири върху съседния сектор. Докато сместа е все още влажна, направете ивиците, но този път ги оформете вертикално. Продължете техниката и върху останалите сектори, като редувате посоката на ивиците по хоризонтала и вертикала, за да получите ефектен резултат. Оставете гланцовата смес да позасъхне, преди да отлепите самозалепващата се лента. Оставете гланцът да изсъхне напълно за ден-два.


Друг вариант


Ето още един вариант, но с други нюанси на боята и гланца. Тук са използвани латекс в светлосин цвят, а гланцът е оцветен в пастелно зелено. Ефектът е свеж и ненатрапчив.




Източник: marthastewart.com







Няма коментари


ключови думи
декорация, боядисване на стени, идеи за дома

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg