фирми продукти
представяме
работа
 
Още за климатика - как да си изберем подходящия климатик

Какъв климатик да си взема? Всички се стремим да намерим най-качествeния климатик при възможно най-ниската цена. В този текст ще намерите нужната информация за това как да се избере най-подходящият за вашите потребности климатик.

Слушали сте много неща за ползите и вредите от използването на климатик и започвате да се двоумите дали да не монтирате един уред в една от стаите просто от любопитство или за да намалите сметката за тока - а може би и за да си осигурите по-добър комфорт през лятото или зимата. Всъщност монтажът и използването на климатик наистина не са прости неща. Не се притеснявайте, че решението е трудно и изисква известни усилия - както от Ваша страна, така и от фирмата, която се ангажира с монтажа, подръжката и гаранционното обслужване. Тези усилия наистина са много важни, тъй като комфортът, който целите, е пряко свързан с тях. От друга страна този комфорт в крайна сметка се плаща чрез сметката за тока, така че трябва да помислите за оптимално решение. И тук идва големият въпрос: "Кой производител би ми осигурил най-добрите условия - цена, качество и ефективност, не само при закупуването и монтажа на климатика, но и в дългосрочен план?".

Истината е, че ефективната работа (респективно сметката за тока) и на най-добрата машина може да бъде по-лоша от тази на най-некачествената такава - при неправилен избор на параметри или неправилно изпълнен монтаж. Това е така, защото работата на климатика зависи от известен брой външни фактори - температура на външния въздух, температура на вътрешния въздух, влажност (както на външния така и на вътрешния въздух), надморското равнище (респективно атмосферно налягане), количеството и качеството на хладиния агент (така наречения фреон), вида и производителя на компресора, размера на външния и вътрешен топлообменик (въпреки че самият размер може да бъде измамен, защото по-добрите дизайни предлагат добър топлообмен при малки размери) и още куп други фактори.

Добрата новина е, че има висококвалифицирани специалисти, които могат да съобразят всички тези параметри, така че Вашият климатик би могъл да бъде пресметнат точно за Вашите нужди. Освен това в самите климатици има програмиран микроконтролер, който на базата на резултати, получени от различни датчици, намиращи се в самия климатик (както във външното така и във вътрешното тяло) се стремят да поддържат режима в оптимално ниво. Това правило разбира се не е приложимо навсякъде, тъй като тези датчици струват пари и за да бъде цената по-ниска, производителите понякога ги спестяват. В края на краищата винаги трябва да се подържа баланса между качеството и цената - правилото, че по-ниската цена предполага и някакъв вид компромис е валидно и тук. Именно тук би трябвало Вие също да се замислите: дали ако спестите от цената на закупуване няма да повишите цената на използване и съответно дали е по-добре Вашата климатична система да е с по-ниска цена на придобиване, но за сметка на по-високата цена на експлоатация. Ако сте си задавали въпроса защо инверторният климатик е по скъп от обикновения, то причината е именно тази - пести се енергия.

Другото нещо, което трябва да имате предивид е, че климатиците, които се продават в България, са от типа термо-помпа. Това означава, че енергията, която се използва - освен тази, консумирана от електрическата мрежа, идва и от околната среда. Това обаче е само в случай, че климатикът работи в режим на отопление; в другия режим - охлаждане, енергията се взима от стаята и се премества навън. При това условие би трябвало да сте наясно, че колкото по-студено е навън през зимата, толкова по-малко е енергията, която лесно да можете да вкарате вътре във Вашия апартамент, къща или офис. Тук естествено си има инженерни решения, които биха подобрили условията и работата на климатика. Затова е важно, когато преговаряте с потенциалните доставчици и монтажници на климатична система, да поставите изискването си до каква външна температура очаквате Вашият климатик да продължи да работи ефективно - важно е докъде можете да разчитате на Вашия климатик без да увеличавате цената.

И накрая: дори да имате добър климатик е важно да имате и фирма, която да го поддържа гаранционно. Това е много важно, защото представете си, че при минус 10, минус 20 или пък при плюс 35 градуса Вашият климатик престане да работи, или пък не работи ефективно, а просто изразходва електричество. Това е много тежка ситуация, както за Вас така и за Вашия монтажник, и затова е от голямо значение какъв ресурс и каква квалификация има фирмата, която е монтирала Вашия климатик.


По материали на Hvac-bg.org
ключови думи
климатик, климатици, избор на климатик, климатизация, отопление, климатична техника

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg