фирми продукти
представяме
работа
 
Отопление с климатици - може, но как?

Един голям климатик или два по-малки е подходящо да се инсталират в едно помещение? Заслужава си да помислим, особено, ако помещението ни е по-голямо от 120 куб. м или е с чупка, или пък е разделено от портал, т. е. ако ни е нужна "24-ка", дали не е по-удачен изборът на 2 "дванадесетки"? Климатиците си имат особености и трябва да ги овладеем, за да можем да ги ползваме ефективно.

Не е достатъчно само твърдението, че с климатика можем да пестим при отопление на електричество. Целта ни е да постигнем най-пълен комфорт и да плащаме най-малко. Доста е тънка разликата между домакинските електроуреди и климатиците - можем много лесно да се разделим с пералнята, която къса дрехи или с изгорелия тостер; ако телевизорът ни не се вижда добре от масата за хранене, просто го местим. Уж, всичко трябва да е лесно, но ...

Веднъж взето решението за климатик, то става трайно за години наред и ако не сме добре запознати с материята, разумно е да се доверим на специалистите. Хората не проектират (все още), климатиците като част от вътрешния интериор. Създават прекрасни жилища, в които или няма "стени", или е създаден идеален баланс, в който липсва възможност за добавяне на каквото и да било.

Напоследък в новите сгради се налага като архитектурно решение просторната всекидневна, обединена с кухненски бокс и трапезария. Две трети, даже три четвърти от пространството в съвременните новопостроени апартаменти се заема от хола.
Понякога помещенията са със сложна форма, със скосени стени, с тавани на няколко нива, с огромни прозорци от пода до тавана - френски тип. При множеството огледи, се налага мнението, че архитектите въобще не обръщат внимание на енергономичността на домовете ни. Предлагат се средиземноморски тип решения, които много трудно подлежат на ефективно отопление и климатизация, и всичко това го разбираме доста по-късно.

Но какво да направим? Имаме помещение 45 квадрата, гордостта на всеки агент на недвижими имоти - прекрасна гледка през огромните прозорци, разположение - отвсякъде външни стени, а идва първата зима. Нямаме парно, нямаме комин, нямаме желание да плащаме скъпо за отопление и какво..., ако не си събличаме връхните дрехи, едва ли има смисъл въобще да се прибираме у дома. За щастие някой американец вече е измислил климатика, а някой китаец вече го е произвел - какво чакаме още.

Обаче!? Простите сметки показват, че ни трябва голям, мощен климатик за ефективно отопление. Изведнаж забравяме, че сме платили почти 1000 евро квадрата и ето ти първата изненада - за да се климатизира стаята, климатик от 500 лева не стига, лошото идва и с това, че и 1000 лева не са ни достатъчни, понеже пустите кубици откъде се взеха - пък иначе уж жилището ни не е голямо. Трябва ни огромен климатик, най-големият - 24-ка, цели осем киловата климатична мощност. Ето защо нищо не се е получавало с двете "духалки" по 2000 вата...

Защо, обаче, не погледнем сериозно на въпроса да заменима големия климатик с два малки:
1. Малките климатици са по-ефективни от големите. Технологията на климатичната техника е такава, че колкото една машина е по-мощна, толкова коефициентът на енергийна ефективност е по-висок. Безспорен факт - както за обикновените термопомпени системи, така и за най-скъпите марки инверторни климатици.
2. Вътрешните тела на по-малките климатици са по-тихи от тези на по-мощните. Големите агрегати създават вибрации, които може се окажат непоносими, както за нас самите, така и за съседите ни. Защо да си създаваме конфликти с хората, с които съжителстваме.
3. Едновременната работа на два климатика, подходящо разпложени в голямото помещение, създават равномерно температурно поле. Забравяме за разликите в температурите в единия и другия край на стаята. Особено, ако имаме портал по средата на стаята или различна височина на тавана, неправилна форма и т.н. особености.
4. Диверсификация - трудна дума, но ако някой от климатиците ни, случайно се повреди, все пак не оставаме без климатик и най-накрая ще осмислим голямото й значение.
5. Лекият полъх е по-приятен от бурята, нали? Около вътрешното тяло на мощна машина не бива да се седи нито през лятото, нито през зимата.
6. Дори най-скъпите инверторни системи, горещо препоръчвани за отопление, работят част от времето в режим на обезскрежаване. Всички ние тогава усещаме зимата и никак не ни е приятно. Два, макар и по-малки климатика, не могат да работят в идеален синхрон - значи почти никога няма и двата климатика да се обескрежават едновременно и да ни оставят сами на студа.

Какво ни остава: Трябва да намерим подходящото място за новите ни два малки климатика и да се наслаждаваме на комфорта - както през зимата, така и през лятото.


По материали на Bgreporter.com
ключови думи
отопление, климатици, отоплителна техника

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg