фирми продукти
представяме
работа
 
Съвети за енергоспестяване

Общи насоки:

1. Поставете топлоизолация върху външната страна на ограждащите стени – крайният ефект е повишаване на вътрешната температура с 2 градуса.
2. Уплътнете фугите на прозорците - това ще доведе до повишаване на вътрешната температура с от 1 до 3 градуса.
3. Подобрете топлоизолацията на пода и тавана – с това вътрешната температура се повишава с 1 градус.
4. При ново жилище избирайте апартамента така, че да има максимално слънчево греене в постоянно обитаваните помещения.
5. Не забравяйте, че намаляването на вътрешната отоплителна температура с 1 градус води до икономия на около 5- 6% от енергията за отопление на дома.

Пестене на енергия при отоплението:

1. Поставете отоплителните уреди (радиатори, акумулиращи печки и други) точно под прозорците – така спестената енергия може да достигне 5%.
2. Подържайте чисти отражателните повърхности на уредите с лъчисто отопление – ефектът може да бъде до 1% икономия на енергия.
3. Монтирайте терморегулатор за автоматично регулиране на работата на уредите, с цел да се поддържа предварително зададената от вас температура на помещението – възможно е така да спестите до 15% енергия.
4. Вместо да се отоплявате с други отоплителни уреди използвайте подово отопление – то повишава жизнения комфорт и намалява с около 10- 12% консумацията на енергия за отопление.
5. Подменете (може това да става постепенно) всички стари и ниско ефективни отоплителни уреди или системи с нови, имащи по-висок коефициент на полезно действие – ефектът ще бъде в границите на 5- 15%.

Пестене на енергия при приготвяне на храна:

1. Вратата на фурната на електрическата печка трябва добре да прилепва, с което се икономисват 5- 7% електроенергия.
2. Фурната трябва предварително да се загрява до работна температура при максимална мощност в продължение на 10- 15 минути, след което да се постави съдът с продуктите. След 7- 10 минути превключвателят на мощността се поставя на минимум. Фурната се изключва 10 минути преди изваждането на готовата храна.
3. Съдът с храна се поставя на дъното на фурната или ако се налага - на средното й ниво.
4. Най-подходящи за фурна са съдове от керамика или масивен метал, както и използване на фолио за печене.
5. Трябва да се използва пълният обем на фурната и при възможност тя да се използва за приготвянето на няколко блюда последователно, като по този начин се избегне повторното подгряване.
6. Не слагайте извадените от хладилника продукти веднага във фурната, а ги изчакайте да придобият стайна температура.
7. Върху котлоните на готварската електрическа печка поставяйте съдове с дебелостенно дъно без закръгления – неравност от 1 мм на дъното води до преразход на 15% електроенергия.
8. Диаметърът на съда за приготвяне на храна трябва да бъде равен или по-голям от този на котлона – така може да се спести до 15% електроенергия.
9. Съдовете, които се поставят на котлоните, да бъдат запълнени до ниво 5-6 см под горния ръб и да са покрити с капак.
10. Използвайте в максимална степен тенджери под налягане – така можете да постигнете икономия на електроенергия до 20%.

Пестене на енергия от хладилника:

1. Подберете точния обем на хладилника съобразно нуждите си.
2. Монтирайте хладилника в места, отдалечени от нагревателни елементи и стени, както и от прякото слънчево греене – температурата на помещението трябва да бъде в границите на 15-30 градуса, с влажност 80%. Ефектът е 2 до 5% икономия.
3. Монтирайте хладилника вертикално и слабо наклонен назад (за плътно затваряне), като осигурите свободна циркулация на въздуха при задната му част. Постига се 1-2% икономия.
4. Настройте температурата вътре в хладилника на 4-5 градуса, а в камерата за замразяване -  от -1 до -12 градуса. По този начин ще икономисате до 3% електроенергия.
5. Не поставяйте в хладилника топли продукти и отваряйте вратата му по възможност по-рядко и за по-малко време.
6. Почиствайте редовно от лед вътрешната част на хладилника - така ще спестите 1-2% електроенергия.
7. Почиствайте редовно задната част на топлоотделящите елементи на хладилника. С това ще спестявате около 1% електроенергия.
8. Подменяйте своевременно гумения уплътнител и регулирайте вратата със съществуващите регулиращи винтове за плътно прилягане. Това води до 1% икономия.

Пестене на енергия от хладилника от бойлера:

1. Преценете колко топла вода ви е нужна в денонощието и използвайте бойлер с подходящ за целта обем – с това можете да спестите до 15% енергия.
2. Не дръжте включен електрическия бойлер през целия ден, защото разхода на електроенергия се увеличава с 10- 15%.
3. За задоволяване нуждите от малки количества топла вода в кухните, използвайте малки, бързо загряващи се бойлери с вместимост 5- 10 литра, които се монтират над мивките (проточни бойлери). Така се спестява до 10% електроенергия.
4. Изолирайте тръбите на бойлерите с топла вода - с това ще спестите до 5% енергия.
5. Използвайте терморегулатора изправен и настроен при температура 50-70 градуса.

Пестене на енергия от хладилника при осветлението:

1. Боядисайте в светли тонове стените и стаите, върху които пада пряка слънчева светлина - така пестите 2% електроенергия за осветление.
2. Засаждайте дърветата на поне от 5 м от стените на сградата, а храстите - на поне от 1,5 метра.
3. Поддържайте прозорците винаги чисти – това може да доведе до 1% икономия. Това се отнася и за лампите и осветителните тела.
4. Подменяйте крушките веднага щом започнат да мигат.
5. Заменете лампите с нажежаема жичка с енергоспестяващи или луминесцентни лампи - така можете да получите икономия между 10 и 50%.
6. Изключвайте осветлението, когато не сте в помещението – ефектът е до 10% икономия от електроенергия.

Пестене на енергия от пералнята:

1. Ползвайте автоматични перални – те са по-икономични, както по отношение на вода, така и по отношение на електроенергия. Ако при работата с тях изберете подходящата програма можете да постигнете до 5% икономия.
2. При обикновените перални регулирайте количеството на водата и температурата й в зависимост от вида на прането. Така се постига до 3-5% икономия.
3. Осигурете пълно натоварване на пералнята - тя не трябва да е нито твърде пълна, нито твърде празна.


Mks.svishtov.com

ключови думи
енергия, пестене не енергия, енергоспестяване, отопление

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg