фирми продукти
работа
 
Защита на данни от пожар в дейта центрове, сървърни помещения и компютърни зали
Тимекс Груп, специализирана в проектиране и изграждане на противопожарни системи, предлага съвременни решения за защита от пожар на електронни архиви в сървърни помещения, дейта центрове и компютърни зали. Решенията са базирани на иновативни технологии и оборудване от световнопризнати производители.
Тимекс Груп предлага съвременни решения в областта на пожарната безопасност
Какво налага изграждането на система за пожарна безопасност

В съвременната бизнес среда сигурността на информацията е от изключително значение за развитието на всяка компания. Ето защо защитата от пожар на дейта центровете като основен елемент от информационната инфраструктура е от критично важно значение за дейността на компанията. Появата на пожар в такива помещения би довела до прекъсване на работния процес, а много често и до невъзможност за възстановяването му. Практиката показва че 43% от компаниите, които прекъсват работа вследствие на пожар в центъра им за данни никога не възстановяват дейността си, а 29% от тези, които отново отварят врати, фалират в близките три години.

Това налага прилагането на адекватна стратегия за противопожарна защита, чиято основна задача е пожарът да бъде контролиран, без да се нарушава работният процес. Едно от най-важните неща, които всеки дейта център трябва да има, за да осигури сигурност и защита на данните и което много често се пренебрегва, е противопожарната защита.

В случай на пожар и при липса на такава защита алтернативата е гасене с вода, което би причинило повреда на оборудването без възможност за възстановяване. Всичко това може да се избегне. Съвременните ефективни решения за постигане на тази цел се базират на методите за активна и пасивна защита. Пасивната защита представлява гасителна система с чисти газови агенти за пожарогасене, докато активната разчита на ново поколение система за ранно пожароизвестяване.

Висок риск от възникване на пожар

Дейта центровете и помещенията, които съхраняват електронни данни, са изложени на висок риск от възникване на пожар. Наличието на активно електрическо оборудване, необходимо да осигури постоянно електрозахранване, както и наличието на запалими материали, вложени в оборудването, са предпоставки за възникване на пожар. Практиката показва, че пожари, причинени от повреда в електронното и електрозахранващото оборудване, включително UPS-и и оборудване за климатизация, са най-често срещаните в дейта центровете.

Окабеляването в двойния под, наличието на кабелни канали и други скрити монтажни зони допълнително увеличават пожарния риск. Затова центровете за данни трябва да притежават най-високата степен на защита в цялата сграда, като най-удачният вариант е интегрираният подход, включващ комбинираното взаимодействие от система за много ранна детекция, сигнализация и система за пожарогасене.
Помещенията, които съхраняват електронни данни, са изложени на висок риск от възникване на пожар
Центровете за данни трябва да притежават система за ранна детекция, сигнализация и система за пожарогасене
Ефективно техническо решение

Конкретното техническо решение, което фирма Тимекс Груп предлага, е пожароизвестителна система за много ранно откриване на пожара, съчетана с гасителна система, използваща чисти газови агенти:
  • Novec 1230
  • FM-200
  • FE-13, FE-25
  • Инертни газове – IG-01: Argon, IG-100: Nitrogen, IG55: Argon + Nitrogen, IG541: Argon + Nitrogen + CO2
  • Кондензирани аерозоли
Гасителна система, използваща чисти газови агенти
Принципът на действие е следният – след известяване за пожар и евакуация се задейства гасителната система и изпуснатият газов агент спира горенето в рамките на секунди. През цялото време оборудването в дейта центъра не спира да работи.
Най-важните изисквания към газовите агенти за пожарогасене, приложими в центровете за данни, са безопасността на персонала, защитата на оборудването (включително от голямо налягане и турбуленция) и ефективността им за гасене на пожари тип A, B и С, каквито се срещат в тези помещения.

Характерно за предлаганите газови пожарогасителни системи е изключителната им ефективност. Те потушават пожара в началния му стадий в критичните няколко секунди преди разрастването му. Ниската стойност на параметъра време на изпускане, както и високата стойност на параметъра продължителност на защита гарантират бързо и сигурно потушаване на пожара. Подходящи са за затворени пространства, където локализирането и потушаването на пожара трябва да стане бързо, чисто и безопасно.

Използваните гасителни агенти са чисти, безвредни за околната среда, оборудването и безопасни за хората. Те са електрически непроводими, не корозират металите и това ги прави подходящи за защита от пожар на помещения с активно електрическо и електронно оборудване. Газовите пожарогасителни системи притежават високи нива на безопасност за хората, като прекратяват процеса на горене при висока концентрация на кислорода, при която не съществува риск за хората.

Друго предимство е, че не остават следи и замърсявания и не се налага почистване след изпускане на агента. Важен параметър, който трябва да се вземе предвид, когато се обмисля инсталиране на гасителна инсталация в центровете за съхранение на данни, е големината на помещението и наличието на инсталационно пространство за разполагане на оборудването. В зависимост от това се прави избор на типа гасителна система, максимално подходяща за конкретното приложение.
Тимекс Груп предлага съвременни решения в областта на противопожарната сигурност
Каквато и стратегия и техническа реализация да изберете за противопожарната сигурност на вашите електронни архиви, много важно за ефективността й е професионалното изпълнение и взаимодействието на всеки един етап от реализирането й. Задълбоченият анализ на проектните изисквания, правилната оценка на риска, качественото проектиране, монтиране и поддържане на системите, както и отговорното отношение към обучението на обслужващия персонал са критично важни за правилното действие на системите.

Прилагайки този метод на работа, фирма Тимекс Груп има успешно реализирани множество проекти за противопожарна сигурност в дейта центрове, сървърни помещения и телекомуникационни съоръжения. Решенията на компанията отговарят на най-високите изисквания на стандартите, приети в областта на пожарната безопасност и сигурност.
Пожарна безопасност: Тимекс Груп
посещения: 12346
запитване

галерия
Адресируема пожароизвестителна система
Конвенционална пожароизвестителна система
Автономна пожароизвестителна система
Инфрачервени линейни димни детектори
Линейна термична детекция
Пожарогасителни контролни панели
Безжична пожароизвестителна система
Аспирационна система за детекция на дим
Система за детекция на газ и пламък
Обемно гасене с чист агент FM200
Обемно гасене с чист агент Novec 1230
Обемно гасене с чист агент Argonite
Системи за пожарогасене Firetrace
Пожарогасители
Противопожарно оборудване
Системи за гласово оповестяване TOA Corporation
Системи за гласово оповестяване Firevac Hochiki
Системи за гласово оповестяване Bosh
Техническо обслужване на пожарогасители
Автоматични системи за пожарогасене с FM-200
Аерозолно пожарогасене
Противопожарно оборудване и техника
Пожарогасителни системи
Безжични системи за пожароизвестяване
Поддръжка пожароизвестителни системи
Аспирационни системи за детекция на дим
Взривоопасна детекция
Системи за видеонаблюдение
Системи за контрол на достъпа
Сигнално-охранителни системи за сигурност

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg