фирми продукти
представяме
работа
 
Как пестят енергия пасивните къщи?

Как пестят енергия пасивните къщи?Нискоенергийна е тази сграда, която при различни климатични условия на континента се нуждае от 30 до 70 квтч/кв. м. енергия за отопление или охлаждане за цяла година. Това се равнява на 3 до 7 л. течни горива или на 3 до 7 куб. м. природен газ за единица площ.
Следващата по-висока категория нискоенергийни сгради са т. нар. 3-литрови къщи. Това е сграда, която се нуждае от 3 л. течно гориво или 3 куб. м. природен газ, или по-малко от 30 квтч за 1 кв. м. жилищна площ за целогодишна климатизация. Такива сгради вече масово се строят със сглобяеми елементи и дървена носеща конструкция. При тези сгради има и повишени изисквания към прозорците, които трябва да са от дърво или пластмаса с трислоен стъклопакет.

Най-високата категория нискоенергийна сграда е т. нар. пасивна къща. При нея разходите на енергия за поддържане на микроклимата са под 10 квтч/ кв. м. жилищна площ в годината. За управлението и функционирането на подобни къщи има изградени специални компютърни системи и програми.

Инвестицията за построяването на пасивна къща се изплаща за 15 години, твърди инж. Галин Радославов, управител на "Гейт Радославов" ЕООД. Основният принцип на изграждането на сградите от този тип е да се постигне минимално излъчване на енергия. По тази причина те се проектират без тераси и излишни чупки.
Южната фасада на постройката има най-много прозорци, а на северната - по правило нито един. Дограмата, която се монтира в "пасивните" къщи е с най-висок клас на изолираща способност, обикновено от РVС с пълнеж от полиуретан. Стените на сградата са от панели, направени от леки материали, които също не допускат излъчването на топлина в пространството.

Максималната изолация е една от предпоставките къщата да консумира много малко енергия за отопление и вентилация. Сградата е снабдена с автономна вентилационна система и така се намаляват до минимум рисковете от изстиване или прегряване (през лятото) на вътрешните помещения. пасивна къща

За да бъде една къща пасивна, консумацията на енергия трябва да е 4 пъти по-ниска от съществуващите евронорми. Една от предпоставките е използването на електрически уреди от клас А. Според европейските стандарти за изграждане на "пасивни" сгради комбинираната първична енергия за 1 кв. м жилищна площ за отопление, топла вода и електричество за домакинство не трябва да достига 120 кВт/ч годишно. Ниската консумация на енергия предполага и възможността да се използват соларни елементи и други подобни алтернативни източници.

1500-1600 лв. на квадрат е цената в България на пасивните къщи, изградени от "сандвич панели", заедно с цялата климатична инсталация. Толкова излиза най-малко и новопостроен апартамент в столицата според инж. Радославов. Най-удачно е да се инвестира в "пасивна" къща над 120-150 кв. м. За това в Германия се правят кооперации от 4 просторни апартамента и разходите им за експлоатацията излизат по около 50 евро на месец.

Всяка сграда може да стане пасивна, но въпросът е къде ще се сложи дебелият пласт изолация, който е не по-малък от 25 см. Ако е само отвън, трябва да се реши проблемът със закрепването. При положение, че се монтира отвътре, се губи ефектът на термоинерцията на тухлените стени. Принципът, прилаган най-често, е използването на сглобяеми елементи, при които изолацията е в самите стени. Причината е, че в класическите конструкции на зданията има прекалено много елементи, които са термомостове и оттам "изтича" топлина. Един от основните принципи е къщата да е отделена от основите и да се прави от елементи с много добри изолационни качества. В една сграда най-много енергия се губи от покрива, таваните и подовете. При изливането на фундамента на пасивната къща под него се слага изолация, която да го отдели от почвата. Пасивните къщи от сглобяеми елементи се изграждат върху фундамента за 5-6 дни. След монтажа във вътрешните помещения се довършват само настилките.

Климатичната система на пасивните и нискоенергийните сгради се изпълнява по начин, позволяващ и максимално използване на алтернативни източници на енергия. Сред най-употребяваните са слънчевите колектори за подгряване на вода. Наред с тях обаче активно се използва и температурата на земната повърхност.

пасивна къща

Въздухът в климатика на пасивната къща преминава през топлообменник. Част от него представлява система от тръби, заровени в земята, като по този начин се използва топлината на земята. Известно е, че температурата на почвата на 100-150 см. е постоянна - между 5 и 10°С. През лятото въздухът от вентилационната система се нагнетява в тръби, заровени в почвата, и така се охлажда, след което се връща през филтрите в помещенията. През студените месеци въздухът се загрява до известна степен от топлината на земята. След това е нужна много по-малко енергия за загряването му до необходимата температура от 20 или 22°С, преди да бъде "пуснат" в помещенията. В Япония и Исландия много ефективно се използва и геотермалната енергия. През студените месеци горещата вода от земните недра директно отоплява сградите.

Задължителните елементи на пасивните къщи:

  1. Суперизолация и компактна форма на пасивната къща.
  2. Южна ориентация и липса на засенчване: Пасивното използване на слънчевата енергия е задължителен фактор в проектирането.
  3. Профилите за дограма и стъклопакет да са енергоефективни.
  4. Изтичането на въздух през неуплътнени пролуки не надвишава 0.6 пъти вътрешния обем на къщата на час.
  5. Пасивно предварително затопляне на свежия въздух, чрез преминаването му през подземни тръби.
  6. Високоефективно използване на топлия отработен въздух чрез топлобменник (рекуператор): Голяма част от топлината на използвания в къщата въздух се предава на влизащия свеж въздух (к.п.д. над 80%).
  7. Доставка на топла вода чрез използване на възобновяеми източници - слънчеви колектори или термопомпи доставят енергия за топла вода.
  8. Използване на енергоспестяващи домакински уреди.

в. Монитор


18 август 2005
Няма коментари


ключови думи
нискоенергийна сграда, отопление, охлаждане, пасивна къща, инвестиция, построяване, изплащане


още от категорията икономия на енергия

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg