фирми продукти
представяме
работа
 
Приключва реконструкцията на историческия музей в Русе

Приключва реконструкцията на историческия музей в РусеСградата на Историческия музей в Русе ще бъде готова до края на годината, съобщи изпълняващият длъжността кмет Валентин Вълчев. Ремонтът и реконструкцията струват 530 хиляди лева чрез финансиране от общината и по програмата “Красива България”. Сградата е шедьовър на българската архитектура. Тя е строена през 1882 година за околийско управление по времето на Александър Батенберг.

Двуетажната сграда с огромни подземни помещения е завършена за пет години, а русенци я наричат “Дворецът на Батенберг”. От нея до намиращата се в близост къща на околийския управител е имало подземен тунел, който вече не съществува. През 1947 година в сградата се настанява русенският съд, а през 1990 година започва нейното укрепване с цел да стане бъдещ исторически музей. Но строителните работи спират за дълго време.

След 15 години чакане музейните работници, ще могат да започнат подреждането на своите експозиции. Общината е предвидила още 100 хиляди лева, за да се извършат довършителни работи до края на година. Междувременно ще бъде обявен конкурс за фирми, които да проектират музейното обзавеждане на залите.

В подземния етаж ще се намират фондохранилища и зала за музейно-образователна дейност. Четирите зали на първия етаж са предназначени за археологически експозиции. В залите на втория етаж ще бъдат разположени етнографска и оръжейна сбирки. Там ще бъде развита и изложба, която ще се нарича “Улицата на града” и ще отразява историята на Русе. На специална площадка ще бъде експонирано и Боровското съкровище, което сега се намира в Националния исторически музей.
БГНЕС


3 август 2005
Няма коментари


ключови думи
Красива България, архитектура, Дворецът на Батенберг, реконструкция


още от категорията ремонти, реконструкции

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg