фирми продукти
представяме
работа
 
“Шишеджам” пусна първия си завод в Търговище

“Шишеджам” пусна първия си завод  в ТърговищеСъс запалването на най-голямата пещ за домакинско стъкло в света, вчера официално заработи първият завод на турската фирма “Шишеджам” в Търговище. Заводът има 8 производствени линии и капацитет от 235 милиона съда с марката “Пашабахче” годишно, съобщиха от фирмата. Обектът беше изграден за 12 месеца на разгъната площ от 400 кв. м. От “Шишеджам” уточниха, че със старта на новото предприятие компанията се превръща във втория по големина производител на домакинско стъкло в света.

В следващите две седмици пещта постепенно ще се загрява, първата партида от продукцията на завода ще е готова на 15 август.

Турската компания е инвестирала 70 млн. щ.долара в оборудването на завода. Очакваният годишен оборот от производството е 55 милиона щ. долара. В предприятието ще работят 580 души от региона на Търговище.

Над 90 % от продукцията е предназначена за европейските страни, планираният износ е на стойност 50 милиона щ.долара. В момента продукцията с марка “Пашабахче” реализира оборот от над 300 милиона долара на световните пазари. С инвестицията си в България Шишеджам очаква да увеличи пазарния си дял в Европа от 12 на 15 процента.

От “Шишеджам” напомнят, че плановете им са чрез дъщерното си дружество “Тракия Глас България” да открият още два завода в Търговище за производство на плоско, преработено стъкло и огледала. Планираните инвестиции “на зелено” са общо 220 милиона щ. долара. Производството на плоско стъкло ще започне в първото тримесечие на 2006 г., а до средата на същата година ще заработят и производствените мощности за огледала. Общо в трите завода на “Шишеджам” ще работят 1065 души.


28 юли 2005 - mediapool.bg
3 декември 2008 09:54 | злополуките в шише джам
От: стефан иванов стефанов
бях свидетел на това
1 ]
1 резултат в 1 страницаоще от категорията Инвеститори

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg