фирми продукти
представяме
работа
 
Броят на сделките с имоти се запазва по-нисък през цялата 2023 г.

Недвижими имотиВ рамките на изтеклата година има известно повишение на продажбите между първото и последното тримесечие, но във всяко от четирите общият брой остава по-нисък от този през 2022 г.

През тази година едва ли може да се наблюдава обратната тенденция предвид заявените намерения на БНБ да вземе мерки за охлаждане на имотния пазар, насочени към крайните клиенти, след като тези спрямо банките не охладиха ентусиазма им да отпускат кредити. Очаква се през пролетта банката да анализира данните и тогава да прецени.

Според мнение на икономисти обаче търговските банки поддържат изкуствено ниски лихви по ипотечните заеми, които надуват още формиралия се имотен балон. Главният икономист на "Отворено общество" Георги Ангелов призова регулаторът да вземе мерки, за да изпусне образно част от въздуха на балона преди той да се спука.

Статистиката на БНБ, оповестена наскоро, показва, че не само няма охлаждане на пазара на ипотечно кредитиране, а дори ръст в отпуснатите ипотечни заеми - с 20.5% през декември спрямо същия месец на 2022 г. Това е и рекордна стойност за последните повече от 15 г. В края на 2023 г. общият обем ипотечни кредити е за 19.9 млрд. лв.

Сделките през тримесечията на 2023 г. по градове показват плах ръст с всяко следващо, но в някои от тях се вижда и по-голям ръст през пролетта докато след това активността на купувачите намалява.

Общият брой на сделките през 2023 г. е по-малък във всички основни градове в сравнение с предходната 2022 г.


31 януари 2024 - Дневник




Няма коментари


ключови думи
сделки с имоти, недвижими имоти, ново строителство


още от категорията Недвижими имоти

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg