фирми продукти
представяме
работа
 
Правителството отпуска на Столична община до 40 млн. лв. за разширението на метрото

МетроПравителството одобри допълнителен трансфер в размер до 40 млн. лв. по бюджета на Столична община за изграждането на Линия 3 на метрото в София, съобщи правителствената информационна служба. Става въпрос за участъка от ул. "Шипка" до зала "Арена София" и "София Тех парк". Проектът включва изграждане на шест метростанции - при ул. "Шипка", в кв. "Гео Милев", в ж.к. "Слатина", "София Тех парк"/Зала "Арена София" и бул. "Цариградско шосе". Очакванията са участъкът да се ползва от 70 хиляди души на ден.

Средствата са за проектиране, изграждане, доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на системи за контрол и управление на влаковото движение, комуникации, перонни преградни врати и придобиване на метровлакове.

Стойността на отклонението с дължина 6 км е 280.2 млн. евро, като от тях 95.9 млн. евро ще е съфинансиране от общината. Планира се и теглене на заем в размер до 195.5 млн. евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Правителството на Кирил Петков обеща да финансира с по 40 млн. лева от държавния бюджет четири години поред този участък от метрото. Първоначално проектът трябваше да се финансира със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, но това се промени с аргумента, че има опасност да не бъде завършен до средата на 2026 година, каквото е условието. Решението предизвика недоволство в Столична община и размяна на реплики между кметството и кабинета.

С пари от плана обаче ще се финансира друго разширение на метрото - между кв. "Хаджи Димитър" и ж.к. "Левски", по което вече се работи.

"Строителството на метрото е най-големият транспортен и екологичен проект на столицата - ползите от него за подобряване условията на живот и качеството на въздуха са значителни. Към настоящия момент метрото е с обща дължина 52 км и 47 метростанции, а всяко следващо разширение го утвърждава като основна транспортна система в София", се казва в аргументите на правителството.


13 септември 2023 - Дневник




Няма коментари


ключови думи
строителство, метро, инфраструктура, инфраструктурни проекти


още от категорията подземно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg