фирми продукти
представяме
работа
 
ЕС даде пари за още 15 км от магистралата до Сърбия

Строителство на магистралиЕвропейската комисия одобри в сряда 183 млн. евро за изграждане на участък от магистрала "Европа", която ще свърже околовръстния път на София с ГКПП Калотина на българско-сръбската граница.

Става дума за последните 15 км преди границата, като парите идват от Кохезионния фонд на ЕС и са част от Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 - 2020 г.", съобщи Европейската комисия.

Магистралата с обща дължина 63 км има проектна скорост от 110 км/ч, с две ленти в посока и ширина 27 м.

От целия участък от общо 33.403 км една отсечка от 17 км вече е в експлоатация и представлява модернизация на съществуващия път I-8. Този участък включва две кръстовища близо до Сливница и връзки с път III-811.

Останалите 16.456 км са в процес на изграждане по маршрут, който се отклонява от този на I-8. Той има кръстовище на север от Костинброд и друго на юг. Ще бъдат изградени връзки с I-8 и други пътища, свързващи София, Костинброд и Калотина.

Проектът ще увеличи капацитета на пътя, като го приведе в съответствие със стандартите за магистралите от Трансевропейската транспортна мрежа, от която проектът е част, като отсечка от "Ориент-Източносредиземноморския коридор".

Европейската комисия съобщава, че в резултат на изграждането на магистралата се очаква да се подобрят безопасността на движението и ще се намалят шумът и вредните емисии в градските райони, като отпаднат ограниченията за изпреварване и основният автомобилен поток бъде изведен от населените места.

Брюксел очаква след завършването на магистралата регионът да стане привлекателен за инвестиции.

През 2020 г. правителството на Бойко Борисов реши сега готовият участък между километър 15 и 48 да се финансира с пари от еврофондовете за сметка на строежа на част от лот 3.2 на магистрала "Струма".

Миналата година пътната агенция съобщи, че участъкът от Калотина до Драгоман ще бъде завършен до края на септември 2022 г. Строителството му започна през февруари 2020 г. и забавянето беше обяснено с пандемията от COVID-19, както и с неприключили отчуждителни процедури.


1 февруари 2023 - Дневник
Няма коментари


ключови думи
пътно строителство, магистрална инфраструктура, инфраструктурни проекти, пътни проекти


още от категорията пътно строителство

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg